Peştera Ialomicioara, supranumită Peştera Regilor, este una dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Munţii Bucegi şi chiar din ţară. Punctul „la Altar” ar fi fost întrebuinţat, potrivit tradiţiei, de unii sihaştrii în vechime pentru oficierea serviciului divin. Stalactitele sunt aşezate în aşa fel încât crează iluzia unui altar de biserică.
Peșteră Ialomița este conform specialiștilor cel mai important Centru Energetic natural al pământului. Legendele spun că aici a poposit unul din apostolii, care a fost trimis de Iisus Hristos să creștineze strămoșii noștri(Sf. Andrei). Peştera Ialomiţei este situată în localitatea Moroeni, judetul Dâmboviţa, pe versantul drept al Cheilor Ialomiţei, la o altitudine de 1.660 m, scobită în calcarele jurasice ale Muntelui Bătrâna.
Numele acesteia vine de la râul Ialomiţa, care izvorăşte la 10 km distanţă din circul glaciar numit Obârşia Ialomiţei, situată sub Vârful Găvanele (2.479 m), aflat la 600 m de Vârful Omu şi la o distanţă mai mică de Vârful Ocolit, numit şi Bucura Dumbravă. După unii autori, aceste trei vârfuri formează Intreitul Stâlp al Cerului, menţionat în tradiţia antică, pe care cercetătoarea Cristina Pănculescu îl numeşte cel mai important Centru Energetic Informaţional natural al planetei: “Centrul lumii unde se face legătura dintre cer şi pământ, unde este Poarta de ieşire din masivul terestru, unde creşte Arborele vieţii”.