Paxos - ghid turistic si informatii utile
V-ati dorit vreodata sa petreceti o saptamana de vacanta intr-un loc uitat de lume, pe o insula mica, stiuta doar de voi, un loc in care sa scapati de aglomeratia urbana, unde sa nu sune telefonul sefului, nici cel al soacrei si sa nu auziti alarma de la masina vecinului?
Acest vis vi se poate indeplini, iar daca nu ati ales inca destinatia pentru urmatoarea dvs. vacanta, va propunem doua destinatii inedite: insulele Paxos si Antipaxos, situate in Marea Ionica.
Paxos - insula iubirii lui Poseidon pentru Amfitrite
Cu o lungime de aproximativ 13 km, insula Paxos face parte din grupul insulelor ionice, fiind situata la doar 11 km sud de insula Corfu si 20 km de Parga.
Insula Paxos are o populatie de circa 3.500 de locuitori permanenti, care traiesc din turism, producerea de vin, sapun si ulei de masline.
Capitala insulei Paxos este pitorescul oras Gaios, care este protejat în mod natural de două insulițe, Panagia și Agios Nikolaos.
Recoltarea maslinelor se face in extrasezonul turistic, uleiul de Paxos, obtinut prin presare la rece, fiind unul dintre cele mai cautate in Grecia. Acest ulei de masline, recoltat de la arbori care au o varsta de peste 500 de ani este pentru locuitorii insulei Paxos o importanta sursa de venit.
Plaje in insula Paxos
Plajele din insula Paxos sunt in cea mai mare parte plaje cu pietris sau amestec de pietris cu nisip; cele dinspre capitala Lakka sunt mai cautate deoarece la intrarea in apa simti nisipul fin sub picioare.
Pe coasta estica a insulei Paxos se afla peste 30 de plaje salbatice si izolate, considerate a fi cele mai bune plaje de pe insula si la care se ajunge numai cu barca:
Plaja Kipos Paxos
Mica plajă Kipos este situată pe coasta de est a insulei Paxos, între Marmari și Kipiadi. Kipos este o plaja cu pietricele, situata între două stânci. La plaja se poate ajunge pe un drum usor accesibil.
Plaja Kipiadi Paxos
Kipiadi este cea mai mare plajă din Paxos. Plaja se afla la aproximativ 7 km nord de Gaios și este situată după satul Kontogiannatika, între Logos și Gaios.
Plaja Marmari Paxos
Plaja Marmari se afla la doar la 5 minute de mers pe jos de plaja Levrechio.Marmari este o plaja cu pietris, marginita de livezi de maslini ce ofera placute oaze de umbra, cautate de turisti indeosebi la orele amiezii.
Plaja Lagada Paxos
Plaja Lagada se afla la sud de Gaios si este o plajă frumoasa, retrasa, cu pietriș, înconjurată de stânci. Lagadas Beach nu este amenajata si nu dispune de facilitati turistice.
Plajele Harami si Kanoni se afla in interiorul golfului Lakka. Pe tarm este prundis, iar sub apa este nisip fin, fiind recomandata familiilor cu copii.
Plaja Mongonissi este situata la capatul sudic al insulei Paxos si este o plaja cu nisip si ape limprezi, ideala pentru inot.
Plaja Levrecchio se afla la 5 minute sud de Loggos si este destul de aglomerata in timpul sezonului turistic.
Plaja se afla la sud de Loggos.
Plajele Monodendri si Glyfada sunt cele mai populare plaja la sud de Lakka, dispunand si de facilitati pentru practicarea sporturilor nautice.
Cazare recomandata in Paxos
Atractii si obiective turistice in insula Paxos
Grotele albastre (Blue Caves) se intind de la portul Lakka din nord, pana la Magazia si capitala Gaios.
Portul natural Lakka este situat la capatul unui golf ingust si adanc, intesat de diverse ambarcatiuni. In port sunt doua plaje – Harami si Kanoni, precum si o selectie excelenta de baruri si restaurante. Spre sud, adica spre portul Loggos, veti intalni plajele Monodendri si Glyfada
Portul Loggos este una dintre cele mai idilice asezari de pe insula Paxos, iar portul plin de culoare este preferatul fotografilor. Atractiile portului sunt tavernele unde gasiti delicioase preparate din peste si fructe de mare si Muzeul sapunului Anemoyiannis.
Muzeul uleiului de masline
Muzeul presei de ulei de masline poate fi vizitat zilnic intre orele 11 – 14 si se afla pe drumul dintre Gaios si Lakka, langa satul Magazia. Presa de ulei a fost renovata recent si functioneaza.
Aici ai ocazia săaflisecretele producției de ulei, precum și istoria culturală a insulei Paxos. În muzeu puteți afla totul despre procesul tradițional de producție a uleiului, de la zdrobirea fructelor până la obținerea uleiului.
Statuia lui Georgios Anemogiannis
George Anemogiannis s-a născut în 1798 la Paxos, iar in timpul Revoluției grecești din 1821 era marinar pe o nava comerciala. La 10 iunie 1821 a luat parte la unul dintre primele atacuri navale împotriva…
Unde te cazezi in insula Paxos
Avand in vedere ca este o insula micuta, nu aveti prea multe posibilitati de cazarein Paxos. In urma documentarii noastre am descoperit Hotel Paco’s Resort, o locatie cocheta cu o suprafata de 30.000 de mp, situat la 700 m de portul Gaios si cuprinde 18 studiouri de lux, apartamente si vile moderne.
Restaurante si taverne in Paxos si Antipaxos
Paxos si Antipaxos, pot fi considerate inca virgine din punct de vedere al turismului de masa. Un apartament pe varful unei coline de unde privirea poate indrazni sa scruteze toate cele patru puncte cardinale jur-imprejurul insulei verzi, o plaja izolata pe care s-o stii numai tu si prietenii tai, o stanca de unde poti plonja explorand adancurile albastre ale Marii Ionice, un vechi magazin de ulei unde poti juca table cu stapanul, o barca usoara care sa te duca la grota Papanikolis, botezata dupa numele submarinului grec ascuns acolo in cel de-al doilea razboi mondial si liniste, marea liniste pe care-o asteptai de un an intreg…
Cum ajungi in Paxos si Antipaxos?
In Paxos si Antipaxos se ajunge cel mai usor achizitionand o excursie optionala din Parga sau Corfu, pretul excursiei fiind de 20€/persoana. Drumul cu vaporul din Parga/Corfu pana in Gaios, portul principal din Paxos se parcurge in 30-40 de minute.
Cum ajungi in Paxos cu masina personala
Daca doriti sa va aventurati spre insula Paxos cu masina personala trebuie sa stiti ca va asteapta un drum destul de lung din Romania, distanta dintre Bucuresti si Paxos fiind de aproximativ 1.050 km ce poate fi parcursa in 15-16 ore cu opriri minime pe traseu.
Traseul auto recomandat de noi este cel clasic spre Grecia, respectiv: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Pleven – Botevgrad – Sofia (pe centura) – Blagoevgrad – Sandaski – Kulata – Promachonas – Saloc – Veria – Kozani – Ioannina – Igoumenitsa – transfer feribot – Paxos.
Cum ajungi in Paxos cu avionul
Insula Paxos nu este deservita de un aeroport propriu, cel mai apropiat aeroport fiind cel din insula Corfu. In ultima perioada companiile aeriene low cost organizeaza in perioada sezonului estival zboruri directe de pe aeroporturile din Bucuresti si Cluj Napoca catre insula Corfu.
Preturile biletelor de avion din Romania catre Corfu nu sunt deloc piperate, pornind de la 120 euro/persoana dus-intors.
Ce ti-ai dori in plus de linistea insulelor Paxos si Antipaxos, strabatuta, in serile de vara, de briza sarata a marii si de sunetul muzicii clasice eliberat de tineri interpreti in cadrul festivalului „Destinatii culturale europene” care are loc, aici, anual?…
Cazare in Paxos
Descoperiți cele mai bune hoteluri, pensiuni și apartamente din Paxos pe baza a mii de recenzii verificate.
Te-ar putea interesa si:
Un comentariu