Parcul National Piatra Craiului este o zona protejata care are ca principale obiective: stimularea turismului, conservarea biodiversitatii, incurajarea obiceiurilor si modului traditional de viata al comunitatii.
O prima actiune de protectie din Piatra Craiului dateaza din anul 1938 (anul infiintarii Rezervatiei Naturale Piatra Craiului). Avand suprafata de 440 hectare, aici se gasesc specii rare ca: Leontopodium Alpinum sau Diantus Callizonus, In anul 1990 Piatra Craiului a fost declarat parc national, mai apoi prin 1999 a inceput Proiectul Managementului Conservarii Biodiversitatii.
Masivul Piatra Craiului se afla situat in spatiul Carpatilor Meridionali si este plasat intr-o regiune puternic fragmentata cu Depresiunea Barsei in partea de Nord, Culoarul Bran-Rucar-Dragoslavele la Est, avandu-i ca vecini pe unele dintre cele mai inalte masive muntoase din Romania: Muntii Fagaras si Iezer la Vest, la Est pe Masivul Bucegi si in partea de Sud-Est cu Masivul Leaota.
Masivul Piatra Craiului, are o creasta calcaroasa spectaculoasa cu o lungime de circa 25 kilometri, cu inaltimi mai mari de 2.000 de metri. Suprafata totala a Parcului National Piatra Craiului este de 14.773 hectare dintre care 6.967 hectare in judetul Arges si 7.806 hectare in judetul Brasov. Localitatile din jurul Parcului sunt: – orasul Zarnesti si comunele: Bran, Moeciu, Fundata (judetul Brasov) si comunele Dambovicioara si Rucar (judetul Arges).
Exista in interiorul parcului… zona de conservare speciala, cu o suprafata de 4.879 hectare (Brasov 2.624 hectare, Arges 2.255 hectare), dintre care rezervatia stiintifica de vreo 683 hectare (Brasov- 443 hectare, Arges 240 hectare). Mai sunt 4 zone carstice:- Cheile Zarnestilor (sau Prapastiile Zarnestilor)- judetul Brasov + Cheile Brusturetului, Cheile Dambovicioarei si Cheile Dambovitei- judetul Arges, precum si Pestera Liliecilor . !! Zona de 1.189 hectare in care pasunatul este interzis!! Suprafata de 9.894 hectare cu Brasov cu 5.182 hectare si Arges 4.712 hectare este considerata parc national.
Se gasesc specii rare ca: Hesperis nivea, Dianthus callizonus,Minuatia transilvanica si Leontopodium alpinum.
De mentionat faptul ca in anul 1938, au fost luate in considerare doar 440 hectare. Mai tarziu, in anul 1972, suprafata a crescut la 900 de hectare, iar in prezent, zona de conservare speciala acopera 4.879 hectare, zona de parc national ocupa aproximativ 9.895 hectare.
Parcul National Piatra Craiului, datorita pozitiei sale geografice se incadreaza zonal in clima temperata, iar regional se regaseste la climatul continental vestic de tip atlantic si cel excesiv continental. O zona cu clima de munte, clima masivului ce nu prea difera mult de celelalte zone montane din apropiere. Cu toate ca, orientarea si configuratia reliefului, dar si pozitia geografica, si inaltimea imprima climei particularitatile sale locale.
Temperaturi variabile – in functie de cresterea altitudinii: -Vf. Piscul Baciului (0-2º Celsius), Piatra Mica (2-4º Celsius), Zarnesti (5-7º Celsius), Podu Dambovitei (5-7º Celsius), Fundata (4-5º Celsius), Curmatura (4-5º Celsius) si Rucar (peste 7º Celsius). Variatiile valorilor medii ale temperaturii aerului pe tot parcursul anului, cu amplitudinea anuala de 19,4ºCelsius- statia Predeal si 18,9º Celsius- statia Fundata.
Te-ar putea interesa si: