Paleokastritsa, cea mai frumoasa statiune din insula Corfu
Paleokastritsa este una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta din insula Corfu si este situată pe coasta nord-vestica a insulei, la 25 km distanta de capitala Kerkyra si aeroportul ce deserveste insula – I. Kapodistrias.
Paleokastritsa este locatia perfecta pentru cei ce doresc un sejur la plaja in Grecia, dar sa si explorezea cea mai frumoasa insula greceasca de la Marea Ionica. Pe langa plajele cu adevarat incredibile (insa cu pietris), statiunea ofera peisaje incredibil de frumoase, fiind situata sub pantele abrupte presărate cu livezi maslini, lamai si portocali. Anual mii de turisti din intreaga lume aleg sa isi petreaca concediul in Paleokastritsa atrasi fiind de frumusetea naturala a plajelor si peisajelor, de caldura si ospitalitatea localnicilor, si nu in ultimul rand, de preturile decante la cazare si mancare. De asemenea, in Palekastritsa apa Marii Ionice are culori uimitoare, aproape ireale, de la albastru la verde; din acest motiv Paleokastritsa este unul dintre cele mai bune locuri din Corfu pentru snorkeling.
Se spune despre Paleokastritsa ca are unele dintre cele mai frumoase peisaje marine din lume, turistii avand senzatia ca se afla pe o insula exotica din Pacific. Apele Marii Ionice au culoarea turcoazului si in multe locuri poţi vedea pietrele de pe fundul mării, la câţiva metri adancime.
Dacă plajele sunt puţin cam înguste şi nu atât de nisipoase, farmecul locului îl dau cele trei golfuri cu creste înverzite de arbusti care răsar parca din stancă. Daca doriti o plaja cu nisip fin puteti alege plaja Glyfada, insă peisajul din Paleokastritsa este inconfundabil. Dacă îţi întorci ochii de la mare, poţi vedea livezile de maslini, lamai si serpentinele cu case răsfirate pe versantul muntelui.
Dealurile care se ridica deasupra statiunii Paleokastritsa oferă o panoramă incredibila asupra zonei, iar potecile de munte duc la fortareata Angelokastro din sec. XIII si la manastirea Paleokastritsa (Panaghia Paleokastritsa). Drumul pană la manastirea Paleokastritsa urmeaza stradute înguste cu arhitectura venetiana, iar privelistea asupra Marii Ionice iti va taia respiratia. Biserica este foarte mica, decorata cu icoane bizantine si post-bizantine si gazduieste un muzeu si magazin de suveniruri cu tot felul de obiecte realizate manual. Cel mai mult iti vor placea sticlele de ulei de măsline produs de calugari, imbuteliat în sticle fara etichetă.
Plaje in Paleokastritsa
Cei care aleg Paleokastritsa ca destinatie de vacanta trebuie sa cunoasca faptul ca apa Marii Ionice in aceasta zona este cea mai rece din toata insula Corfu! (cea mai calda apa este in statiunea Moraitika). În Paleokastritsa majoritatea plajelor sunt din nisip și pietriș, excepții făcând Agios Spyriodon care are în componență numai nisip. Toate golfurile din zona Paleokastritsei reprezintă zone bune pentru snorkeling sau scuba-diving.
Apele cristaline din statiune sunt ideale pentru inot si scufundari, iar in cele mai multe locuri se gasesc barci-taxi, sezlonguri, umbrelute, barci cu motor sau canoe.
In cele ce urmeaza va prezentam plajele pe care le gasiti in Paleokastritsa:
Plaja Liapades (Gefyra) - Paleokastritsa, Corfu
Plaja Liapades sau Gefyra este cea mai mare plajă din zonă, având o lungime de 100 m și fiind încadrată de stânci acoperite cu verdeață. Este compusă din nisip și pietriș și se află la o distanță de 1-2 km de satul Liapades. Aici există câteva spații de cazare, magazine și taverne. Pe plajă se pot închiria șezlonguri și umbrele, dar și bărci cu motor sau canoe. Tot aici turiștii se pot îmbarca pe bărci-taxi care îi vor purta spre plajele ascunse și grotele din zonă. Totodată, reciful Liapades reprezintă una dintre cele mai bune zone pentru scufundări, cu o bogată viață marină și grote care merită explorate.
Plaja Agia Triada (Sfânta Treime) - Paleokastritsa, Corfu
Plaja Agia Triada (Sfânta Treime) din golful cu același nume este o plajă din nisip și pietriș, situată între golfurile La Grotta și Platakia, deservind în principal hotelul Akrotiri, care se află construit pe o peninsulă ascuțită ce mărginește golful la est și sud. Accesul către plajă se poate face fie pe o șosea asfaltată care coboară către plajă în dreptul barului Akron, fie pe niște trepte de la hotelul Akrotiri, fie pe niște trepte care coboară din șoseaua principală pe lângă câteva vile în dreptul barului Poseidon.
Plaja Agia Triada este o plajă organizată cu șezlonguri și umbrele de soare ce pot fi inchiriate și două baruri cu terase: Poseidon și Akron, care are în dotare și o piscină. La Agia Triada există Centrul de Scufundări Achilleon și un centru de închirieri bărci cu motor. De aici pot fi luate bărci-taxi către grotele și plajele izolate din apropiere, accesibile doar de pe mare.
Pe plaja Agia Triada Beach sunt doua beach baruri, Akron Beach Bar si unul al hotelului Akrotiri, este o plaja cu pietre care se regaresc si la intrarea in apa.
Plaja Agios Petros - Paleokastritsa, Corfu
Plaja Agios Petros (Sfântul Petru) se află în golful cu același nume situat între Agios Spyridon și Ampelaki. Agios Petros Beach este situata aproape de Manastirea Theotokos, fiind ideala pentru familiile cu copii).
La plajă se poate ajunge din parcarea cea mare, fiind lipită de aceasta. Este o plajă din nisip și pietriș, unde pot fi închiriate șezlonguri și umbrele. Aici există un centru de sporturi nautice unde se pot închiria hidrobiciclete și alte ambarcațiuni mici, dar și se pot face plimbări pe banane și colaci remorcate de șalupe. Golful este și un loc foarte bun pentru scufundări, fie snorkeling, fie scuba-diving.
La Agios Petros există și un Acvariu cu pești exotici și alte vietăți marine și reptile. De pe această plajă pot fi admirate minunate apusuri de soare (care se pot observa și de pe dealul Agios Nikolaos unde se află și Mănăstirea Paleokastritsa), mirajul soarelui scufundându-se în apa mării fiind greu de descris în cuvinte.
Agios Spyridon Beach - Paleokastritsa, Corfu
Agios Spyridon Beach este cea mai mare si cea mai frumoasa plaja din statiunea Paleokastritsa si una dintre cele mai spectaculoase din insula Corfu, dar si cea mai aglomerata in perioada sezonului estival
Plaja Agios Spyridon (Sfântul Spiridon) este organizată cu șezlonguri și umbrele de soare de închiriat si este cea mai ușor accesibilă plajă din Paleokastritsa.
AGios Spiridon este o plajă numai cu nisip, cu intrare lina in mare și se află în golful cu același nume, mărginit de două mari peninsule cu contur rotunjit, golf situat între plajele Alipa și Agios Petros.
La plajă se poate ajunge direct din șoseaua asfaltată aflată lângă ea. În imediata apropiere se află o parcare mare unde opresc și autocarele care fac curse regulate pe insulă, aici fiind chiar capăt de linie. În spatele tavernei Yialos, situată la capătul golfului Agios Spyridon mărginit de peninsula care se învecinează cu golful Alipa, se află un teatru de vară în formă semicirculară, unde au loc, probabil, diferite evenimente artistice. În golful Agios Spyridon se pot închiria de pe un ponton hidrobiciclete și alte ambarcațiuni mici, putându-se astfel vizita grota în care s-ar fi iubit Ulise și Nausicaa și alte grote din zonă, sau se pot lua bărci-taxi către grotele și plajele izolate din apropiere, accesibile doar de pe mare.
Plaja Alipa - Paleokastritsa, Corfu
Plaja Alipa din golful cu aceeași denumire, situat între Platakia și Agios Spyridon, este o plajă mică din nisip și pietriș, aflată lângă taverna Alipa. Aici pot fi închiriate câteva șezlonguri și umbrele. Accesul pe plajă se face direct din șoseaua asfaltată care coboară în port.
În golful Alipa există portul stațiunii amenajat cu pontoane din beton. De aici se poate pleca în croazieră cu Yellow Submarine, Nautilus sau alte bărci închiriate sau se pot lua bărci-taxi către grotele și plajele izolate din apropiere, accesibile doar de pe mare.
Ampelaki Beach - Paleokastritsa, Corfu
Ampelaki Beach este cea mai retrasa si linistita plaja din Paleokastritsa. Plaja Ampelaki sau Ambelaki se află într-un mic golf cu aceeași denumire, învecinat, aproape lipit de Agios Petros, accesul către plajă se făcându-se pe un drum asfaltat care pornește de la șoseaua principală din dreptul hotelului Apollon. Este o plajă din nisip și pietriș, parțial organizată cu șezlonguri și umbrele de soare.
La Ampelaki există și Korfu Diving, primul centru de scufundări din Europa, care funcționează neîntrerupt din 1963 și care, din 2014, s-a unit cu Achilleon Diving Center. Pe plaja Ampelaki, considerată cea mai liniștită plajă din stațiune, poate fi ascultat sunetul pietrelor rostogolitoare (Rolling Stones) dat de mișcarea pietrișului în urma spargerii valurilor mării la țărm.
VEZI SI: Plaje recomandate in insula Corfu
Plaja La Grotta (Grota) - Paleokastritsa, Corfu
La Grotta (Grota) este un golf mai mic, fără plajă, situat în partea estică a stațiunii, mărginit doar de peretele stâncos abrupt. Denumirea de ”La Grotta” provine de la faptul că în peretele stâncos există o mică grotă și cum zona a fost și este vizitată de mulți italieni (insula Corfu fiind foarte aproape de Italia), locația a primit numele în limba italiană.
Accesul către La Grotta Bar se face coborând de la șoseaua principală care străbate stațiunea 142 de trepte din ciment în care au fost presărate pietricele la turnare. La Grotta Bar are în dotare câteva terase dispuse pe 3-4 niveluri unde în afară de mese și scaune sunt și canapele și fotolii confortabile, inclusiv câteva șezlonguri.
Aici există La Grotta Bar (Barul Grota) amenajat în respectiva grotă care funcționează de la sfârșitul anilor ’60. Se spune că încă din acea perioadă barul a fost frecventat de multe celebrități, printre care actorii Sophia Loren sau Marcello Mastroianni.
Plaja Platakia - Paleokastritsa, Corfu
Plaja Platakia din golful cu același nume e o plajă îngustă din nisip și pietriș, situată între Agia Triada și Alipa, formată din două porțiuni despărțite de o construcție lăsată în paragină ce pare a fi fost o tavernă cu terasă. Platakia este o plajă parțial organizată, existând câteva șezlonguri și umbrele pentru închiriat doar în porțiunea mai mică, dinspre Agia Triada, numită și plaja Spiros, aici ajungându-se coborând niște scări de la șoseaua principală unde se află un indicator improvizat pe care scrie: ”To the lovely beach”.
În cealaltă porțiune, din dreptul tavernelor Horizon și Belvedere care se termină în marginea golfului pe care sunt construite taverna Dolphin și vila Dini (Athena), plaja nu este amenajată, accesul către această zonă făcându-se pe niște trepte care coboară de la vila Dini și taverna Dolphin.
Cazare recomandata in Paleokastritsa
Atractii si obiective turistice in Paleokastritsa
Paleokastrista este o statiune unde se pot practica sporturile acvatice si plimbarile cu barca. Pentru ca turistii să se bucure de apele limpezi şi curate ale Marii Ionice există vaporaşe cu puntea din sticlă care fac circuite inclusiv prin grotele care se văd de pe tarm. Din Paleokastritsa poţi lua “Submarinul galben” pentru vedea fauna marina extrem de spectaculoasă din zona.
De sus, deasupra golfuletelor din Paleokastritsa vegheaza o veche manastire ortodoxa – Manastirea Theotokos Paleokastritsa, un loc care emana liniste si pace desi autocarele vin si pleaca necontenit pline cu turisti. Pare o adevarata industrie (si) manastirea Paleokastritsa, insa merita vazuta, macar pentru echilibrul si linistea care domeneste in acest loc sfant, aflat la inaltime si la propriu si la figurat.
Este atat de ingrijita si are atat de multe flori inmiresmate incat nu-ti mai vine sa pleci. Piatra de temelie a ansamblului de la Paleokastritsa a fost pusa in anul 1228, dar cladirile care sunt vizibile astazi dateaza din secolul al XVI-lea.
Poţi închiria o barca micuta si sa explorezi zona de coastă: vei naviga până la “Petrokaravo” (care înseamnă “navă de piatră) sau Kolouri, numele său oficial. Localnicii îţi vor spune multe poveşti şi legende despre această stâncă mică din largul mării, potrivit carora ar fi de fapt corabia care l-a adus acasă pe legendarul Ulise.
Yachturile scumpe sunt şi ele o prezenta obisnuita in apele din zona statiunii Paleokastritsa, preferate in primul rand de turistii englezi.
Statiunea Paleokastritsa este punctul de plecare într-o croaziera de o zi spre insula lui Ulisse – Ithaka, Grota Nausica si Paradise Beach.
In zona Paleokastritsa gasiti un satuc pitoresc numit Lakones, cocotat in varf de munte, cu strazi stamte, pe care inca mai circula magaguri si livezi de maslini. Sus, la restaurantul Lakones, te poti bucura in voie de privelistea de 360 grade, extraordinara, asupra intregii regiuni Paleokastritsa si asupra unei mari parti din vestul insulei Corfu, pana departe.
O alta atractie a zonei este Castelul Ingerilor (Aggelokastro), o fortareata bizantina. Castelul Ingerilor a fost construit intre 1214-1267, fiind asezat pe un varf abrupt de stanca, unita cu uscatul printr-o fasie ingusta de pamant. Accesul sus se face cu ajutorul unei scari de piatra, ce serpuieste pe stanca si trece prin livada de maslini plantata de calugarii bizantini.
Unde te cazezi in Paleokastritsa
Posibilitati de cazare in Paleokastritsa sunt nenumarate si pentru toate buzunarele, majoritatea dintre vile, studiouri si hoteluri sunt amplasate pe versantii stancosi din Paleokastritsa, astfel incat multe dintre ele au o priveliste de neuitat.
Hotelul Zefiros Traditional este un hotel micut si confortabil, administrat de o familie de greci, situat chiar langa plaja. Pretul unei camere porneste de la 75€/noapte in plin sezon si 50€/noapte in extra sezon. Conform booking.com, tu in urma experientelor avute, turistii i-au acordat 9.4 puncte / 10, fiind una dintre cele mai apreciate unitati de cazare din Paleokastritsa.
Mai multe detalii despre hotel Zefiros Traditional gasiti AICI!
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in insula Corfu:
Restaurante si taverne in Paleokastritsa
Recomandarea noastra pentru toti cei care merg in vacanta in Grecia (mai ales pe cont propriu) este sa luati cazare cu mic dejun (cel mult) si nicidecum sall-inclusive. In Grecia se mananca foarte bine la tavernele traditionale, unde meniul este adaptat tuturor gusturilor, dar nu trebuie sa ratati preparatele din peste si fructe de mare.
In cele ce urmeaza va recomandam cateva restaurante si taverne in Paleokastritsa unde puteti manca ieftin si fara sa va afectati prea tare bugetul de vacanta:
Restaurant Limani se afla aproape de portul Alipa din Paleokastritsa. La intrare se afla un acvariu mare cu pesti si homari, de unde va puteti alege singuri meniul, ce vi se prepara pe loc.
Viata de noapte si distractie in Paleokastritsa
Viata de noapte in Paleokastritsa este de asemenea foarte variata: de la baruri romantice, la disco baruri deschise pana dimineata. Ca posibilitati de distractie in Paleokastritsa exista numeroase baruri, discoteci şi terase, rasfirate de-a lungul soselei principale, care serpuieşte de-a lungul ţărmului.
Cum ajungi in Paleokastritsa?
Daca vreti sa ajungeti in vacanta in Paleokastritsa, aveti la dispozitie mai multe optiuni, dvs. urmand a alege varianta cea mai convenabila in functie de bugetul pe care il aveti la dispozitie, locatia dvs. din Romania sau ale considerente pe care trebuie sa le aveti in vedere. Cert este faptul ca indiferent ce varianta veti alege, avion sau autoturism propriu, drumul va fi deloc obositor, iar costurile nu va vor afecta prea tare bugetul de vacanta.
Cum ajungi in Paleokastritsa cu autoturismul
Distanta dintre Bucuresti si insula Corfu este de aproximativ 1.030 km si se parcurge in 16 -18 ore, in functie de traseul ales, experienta conducatorului si de numarul si durata opririlor de pe drum.
Traseul auto recomandat de noi este cel clasic catre Grecia: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Veliko Tarnovo – Sofia (pe centura) – Blagoevgrad – Kulata – Promachonas – Salonic – Katerini – Veria – Kozani – Ioannina – Igoumenitsa – transfer ferryboat – Corfu Town (Kerkyra) – Paleokastritsa.
Mai multe detalii si informatii despre trasee auto din Romania catre insula Corfu gasiti aici→ Cum ajungi in insula Corfu cu masina personala?
In timpul sezonului estival sunt curse de ferryboat care leaga Insula Corfu de continent (Igoumenitsa) din ora in ora. Pretul transferului cu ferry din Igoumenintsa in Corfu Town este de 10 euro/persoana si 40 euro/autoturism pe sens. Mai multe detalii despre cursele de feribot catre Corfu, preturi si programul curselor gasiti aici: Feribot catre insula Corfu
Cum ajungi in Paleokastritsa cu avionul
Insula Corfu dispune de aeroport propriu, aeroportul International Ioannis Kapodistrias este situat la 3 km sud de Corfu Town, capitala insulei.
In ultimii ani, in perioada sezonului estival, companiile aeriene low-cost au lansat zboruri directe din principalele orase din Romania (Bucuresti, Cluj Napoca, etc) catre Corfu, preturile biletelor de avion pornind de ma aproximativ 100 euro de persoana dus-intors.
De asemenea, pentru a ajunge din Romana in Corfu cu avionul puteti sa spelati si la un zbor cu escala la Atena, de unde sa va continuati calatoria spre insula Corfu
De asemenea, pe toata durata verii sunt numeroase curse charter, organizate de agentiile de turism. Puteti ajunge in Corfu cu avionul, facand escala la Atena, pretul biletelor de avion (cu escala) pornind de la 70 euro/persoana dus-intors.
Agentiile de turism romanesti au in oferte pachete turistice pentru sejururi in Paleokastritsa – Corfu, atat cu transport individual, cat si chartere cu autocarul sau avionul.
Pentru sejururi cu avionul, cu plecare din Bucuresti sau Cluj-Napoca, cele mai interesante oferte le are agentia de turism Veltravel, pretul unui pachet pentru 7 zile, transport avion cu toate taxele incluse pornind de la 244€/persoana.
Cazare in Paleokastritsa
Descoperiți cele mai bune hoteluri, pensiuni și apartamente din Paleokastritsa – Corfu pe baza a mii de recenzii verificate.
Te-ar putea interesa si: