Palatul Topkapi, serai-ul de pe malul Bosforului
Dintre numeroasele obiective turistice ale orasului Istanbul niciunul nu este mai reprezentativ pentru istoria fostului Imperiu Otoman decat Palatul Topkapi – emblema traiului somptuos pe care il duceau sultanii vechiului imperiu, inconjurati de sute de femei, invesmantati in cele mai scumpe stofe si incarcat cu cele mai stralucitoare bijuterii.
Pana acum doua secole, oricare strain ar fi pasit dincolo de portile Topkapi, se temea pentru viata sa. Astazi, turistii sunt mai mult decat incantati sa poata intra in acest palat. Aceasta experienta unica nu trebuie ratata.
Constructia palatului Topkapi din Istanbul dateaza din anul 1453, un moment de cumpana al istoriei, cand Constantinopolul a fost cucerit de otomanii condusi de Mahomed al II-lea. Pentru a marca acea data istorica si a lasa lumii intregi o mostenire care sa indice puterea si slava imperiului aflat in ascensiune, sultanul a ordonat construirea palatului.

Palatul Topkapi – o bijuterie a artihecturii otomane
Pentru constructia palatului au fost necesari doar 6 ani, acesta acoperind o suprafata de aproximativ 700.000 m2, fiind inconjurat de un zid lung de 1.400 m. Dupa Mahomed al II-lea, alti sultani au avut drept resedinta Palatul Topkapi, pana cand Abdulmecid I a rupt traditia si s-a mutat in palatul Dolmabahce. Cu toate acestea, pana in 1909, palatul a gazduit haremul sultanului, pentru ca in 1924 sa fie transformat in muzeu.
Topkapi inseamna „poarta cu tunuri”, numele fiind inspirat de poarta cea mare prin care Mahomed al II-lea iesea atunci cand dorea sa se plimbe pe Bosfor cu corabia. Candva un adevarat oras, palatul Topkapi cuprindea in bai publice, moschei si o gradina zoologica unde erau aduse animalele exotice pe care sultanul le primea in dar. Multe dintre acestea au rezistat pana in zilele noastre, turistii avand ocazia sa admire Camera tronului, camera in care sultanul servea micul dejun, comoara castelului, Sala Armurii, Sala Divan, bucatariile, Poarta fericirii, Pavilionul Sfintei Mantii – unde se odihnesc ramasitele profetului Muhammad, Pavilionul Mecidiye si Pavilionul Bagdad, biserica Hagia Eirene, Turnul Justitie, Muzeul de Arheologie si grajdurile.
Pe vremuri, la Palatul Topkapi traiau in jur de 4.000 de sclavi, militari si functionari, plus 300 de femei din harem, pazite de eunuci. Barbatii nu erau primiti decat in asa-numitul „selamik”, unde se efectuau vizitele si sultanul se consulta cu apropiatii lui.
Tablourile si hainele scumpe, mobilierul deosebit, portelanurile vechi, bijuteriile cu pietre pretioase, armele impodobite cu nestemate, armurile si toate celelalte accesorii care astazi decoreaza vitrinele muzeului, au fost secole la rand drept instrumente ale unui trai normal pentru sultanii care avea lumea la ciucurele papucului.

Palatul Topkapi – interior
Restaurat de mai multe ori de-a lungul timpului, Palatul si-a pastrat totusi aspectul specific islamic, fiind decorat cu modele aurii pe o baza predominant albastra incadrata de dantelarii in piatra.
Turistii care ii trec pragul sunt de-a dreptul fascinati de sentimentul de actualitate pe care il creeaza orice colt al palatului, care este foarte bine ingrijit si conservat. Zona vechiului harem include 300 de camere, un spital, doua moschei, noua bai si o spalatorie. Singurul regret al celor care viziteaza Palatul Topkapi este probabil acela ca nu se mai gaseste nicio cadana prin apropiere.
Cauta in formularul de mai jos si descopera ieftine de cazare in Istanbul:
Cum ajungi la Palatul Topkapi?
Turistii pot ajunge la Palatul Topkapi aflat pe strada Sultanahmet din Istanbul luand fie tramvaiul, fie autobuzul T4 si coborand la statia Sultanahmet. Intrarea se face a prin strada Bab-I Humayun.
Pentru aceia dintre fvs. care vrei sa ajungeti in Istanbul cu autoturismul propriu va recomandam sa cititi articolul: Cum ajungi in Istanbul cu masina personala?
Program de vizita Palatul Topkapi si taxe de intrare
Taxele de intrare la Palatul Topkapi sunt dupa cum urmeaza:
» 20 YTL (~10 Euro) pentru intrarea in Palat
» 15 YTL (~7 Euro) pentru intrarea in Harem
» 10 YTL (~5 Euro) pentru ghidul audio.
Accesul este permis in intervalul orar 09.00-11.00 de luni pana duminica, exceptie facand ziua de marti, cand muzeul este inchis.
Vizita la Palatul Topkapi face parte din topul celor mai populare atractii turistice din Istanbul, contactul cu locul si mediul in care au trait marii sultani ai Imperiului fiind cea mai buna modalitate de a intelege mentalitatea, cultura si traditiile poprului turc.
Cazare in Istanbul
Descoperă cele mai bune hoteluri, pensiuni și apartamente din Istanbul pe baza a mii de recenzii verificate.
Te-ar putea interesa si:
2 comentarii