Palatul Brancovenesc de la Sambata de Sus se afla la distanta de 10 km fata de Manastirea Brancoveanu, in judetul Brasov. A fost construit in secolul al-XVIII-lea de domnitorul Constantin Brancoveanu. Nu se stie exact data in care acest palat a fost construit, inscriptia pusa de primul ctitor disparand, in schimb se stie ca acesta este ultimul palat construit de domnitorul Tarii Romanesti.
Dupa daramarea manastirii, urmasii familiei Brancoveanu au fost cei care au locuit aici. Insa, incepand cu anul 1770, palatul a fost amanetat pe o perioada de 10 ani negustorului Dumitru Marco din Sibiu.
In perioada construirii palatului, zona Sambata de Sus era centrul domeniului brancovenesc, avand in componenta sa si mosiile Poiana Marului si Sambata de Jos.
Pe langa casele construite de Constantin Brancoveanu in aceasta zona la inceputul secolului al XIX-lea, se pot observa si alte cladiri construite de catre banul Grigorie Brancoveanu. Din testamentul acestuia aflam ca din ansamblul de la Sambata fac parte si cladiri ale admninistratorului, castelul, doua mori, o fabrica de coniac si cateva gradini.
Aflat la 20 de km de Fagaras si la 60 de km de Brasov, resedinta princiara se aseamana din mai multe puncte de vedere cu Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia si Palatul Brancovenesc de la Potlogi. Cele trei palate au planuri aproape identice, foisorul din fata intrarii si coloanele din piatra sculptata, folosite pentru sustinerea unei arcade decorate conform traditiei. Chiar si ferestrele pivnitei ne duc cu gandul la celelalte doua masive constructii, detaliile fiind principalele puncte de asemanare dintre cele trei palate.
In anul 1932, Palatul Brancovenesc de la Sambata de Sus a revenit in proprietatea Bisericii Greco – Catolice si a fost renovat in anul 1882. Zona a fost expropriata in anul 1922, o parte din proprietate revenind Mitropoliei din Sibiu, cu scopul de a reconstrui manastirea de la Sambata de Sus.
In data de 30 iunie 2006, primaria comunei Sambata de Sus a concesionat palatul pe o perioada de 49 de ani unei firme care doreste sa il transforme in hotel. Momentan palatul este refacut in exterior, insa turistii curiosi nu pot sa acceseze interiorul cladirii. In urma renovarilor palatului, farmecul stilului brancovenesc de odinioara a disparut treptat, ramanand in urma doar amintirea unui superb palat boieresc.
Te-ar putea interesa si: