Atractii turistice in Istanbul – Palatul Beylerbeyi
Palatul Beylerbeyi este situat in partea asiatica a orasului Istanbul si a fost construit intre anii 1861-1865, de catre arhitectul Serkis Balyan, din porunca sultanului Abdulaziz, cu scopul de a deveni resedinta de vara a sultanilor otomani.
Ulterior, toti sultanii au folosit acest palat pentru a-si primi oaspetii importanti in lunile de vara, datorita asezarii sale feerice, pe malul asiatic al stramtorii Bosfor, cu o panorama suberba asupra Marii Marmara.
Palatul Beylerbeyi este impartit in doua aripi, fiecare dintre ele cu intrare proprie: o parte dedicata barbatilor (Selamlik) ornata intr-un stil imperial, somptuos, si una conceputa special pentru femei (Harem), cu decoratiuni minimaliste.

Palatul Beylerbeyi
Palatul Beylerbeyi, realizat in stil baroc si renascentist, din marmura si piatra kufeki, dispune de 6 saloane si 24 de camere, decorate in stil occidental. Artisti italieni, francezi si turci au creat ornamentele tavanelor iar oglinzile de cristal venetian dau un design spectaculos. In camere, in special in holuri, poti admira tablouri marine realizate de marele pictor rus Aivazovski.
Intors din exil din orasul Saloni, sultanul Abdühamit a locuit tot aici, pana la moartea sa in 1918.
Traversand gradina de nord a palatului ajungi la intrarea oficiala prin care patrunzi in holul principal cu impunatorul candelabru de cristal de Boemia in centru. In fata intrarii se afla o scara majestuoasa conducand spre primul etaj impodobita la capat cu doua mari vase japoneze. Inainte de a patrunde in apartamentul rezervat haremului, poti admira biroul secretarului, sala de asteptare pentru vizitatori si biroul sefului amiralitatii, toate impodobite cu mobile de mahon, tablouri, arme si obiecte din bronz aurit.

Palatul Beylerbeyi
Sala de receptie a sultanului are un bazin de marmura in centru si in spatele acesteia se afla haremul. Impresionanta este sufrageria sultanei validé (mama sultanului) cu o masa pentru 20 de persoane, cu scaunele imbracate in piele de antilopa si bufetele impodibite cu picturi. In apropiere este camera primei sotii a lui Abdülhamit al II-lea si cea in care sultanul si-a petrecut ultimii ani din viata.
La etaj, deasupra acestor camere, este sala de intalnire a femeilor, numita Sala de Sidef, numita astfel dupa decoratiile acesteia. In partea dreapta este un dulap urias in stil italian, in care sultanul Abdülhamit, isi tinea armele de vanatoare. Exista de asemenea si alte doua mobile impodobite cu pietre pretioase, si cu sertare care nu pot fi deschise decat apasand niste butoane foarte bine ascunse.
Caută, Compară & Rezervă Bilete de avion catre Istanbul: CLICK AICI!
Langa dormitorul oaspetilor straini este plasat biroul sultanului cu mobile elegante aduse din palatul Yldiz, printre care cele doua biblioteci si biroul dintre ele. Trecand prin Sala de Sidef, ajungi in sala de baie a haremului si in camera de receptie a sultanei validé.
Remarcabil este Salonul Albastru, decorat in stil baroc-german, inconjurat de arcade si expunand un ceas de 60 de kilograme, daruit de tarul Nicolae al II-lea si multe obiecte mai mici printre care si ceasca de cafea a lui Kemal Atatürk. De altfel, toate ceasurile din muzeele turcesti sunt oprite la ora la care a murit marele om de stat. Nu poti parasi palatul fara sa admiri Camera de Rugaciune a sultanului si cea in care obisnuia sa se odihneasca dupa mesele indestulate.

Palatul Beylerbeyi, Istanbul – gradina
Astazi, gradinile palatului Beylerbeyi, impodobite cu fantani si statui din marmura si bronz, sunt gazda a numeroase evenimente, organizate cu acceptul Ministerului Turismului din Turcia.
Te-ar putea interesa si: