Nu e greu de gasit mancare traditionala a tavernele si restaurantele din Paralia Katerini sau din alte destinatii turistice din Grecia, pentru ca la tot pasul gasesti restaurante si taverne care servesc preparate care mai de care mai delicioase. O portie de musaca greceasca nu poate fi refuzata, fiind un fel de mancare consistent, tocmai bun pentru un pranz satios si sanatos. O masa in stil grecesc incepe cu aperitive traditionale: salata horiatiki (rosii, castraveti, masline si branza feta), tarama (icre de peste), melitzanosalata (salata de vinete), tzatziki (iaurt, castraveti si usturoi), saganaki (branza prajita) si placintele cu diverse umpluturi: spanakopita (cu umplutura de spanac), tiropita (cu branza) si kreatopita (cu carne).
Trebuie neaparat gustat ouzo, bautura lor traditionala. De aceasta se leaga si o credinta populara, pentru ca se spune ca un grec isi poate da seama daca partenerul de viata i-a fost fidel doar turnand ouzo in pahare. Daca bautura ramane limpede, inseamna ca iubitul este fidel, iar atunci cand capata o culoare alb-laptoasa, este indragostit lulea. In fapt, ouzo isi schimba culoarea la contactul cu apa.
Ouzo vine de fapt de la tsipouro, o băutură alcoolică dublu distilată specifică Greciei, mai exact un coniac făcut din tescovină, foarte popular mai ales în Tessalia, Epir, Macedonia, Mani şi în Creta, unde această băutură este denumită tsikoudia. Tsipouro are o concentraţie de 45% alcool şi se produce din tescovina rămasă după producerea vinului.
Potrivit legendei, primii producatori de tsipouro au fost nişte călugări ortodocşi, în secolul al XIV-lea, pe Muntele Athos. Treptat, ideea de a folosi tescovina proaspătă rămasă în urma fabricării vinului a ajuns la viticultorii din regiunile neroditoare din toată tara, care deja foloseau metoda de distilare în alte procese. Astfel, s-a nascut tsipouro.
În funcţie de anotimp, tsipouro este băut fie ca răcoritoare fie ca băutură caldă, iar în funcţie de oră, este băut în loc de cafea sau vin. Tsipouro şi tsikoudia, ca de altfel toate băuturile greceşti, par să aibă un caracter social, deoarece sunt întâlnite în special la evenimente sociale, ca şi cum consumarea lor ar fi un obicei festiv.
Tsipouro se serveşte rece, în pahare mici şi foarte des însoţeşte consumul de aperitive, nuci, migdale, stafide, branză feta, masline sau se consumă cu halva ori alte deserturi. In anul 2006, Grecia a înaintat o cerere pentru ca tsipouro să fie recunoscut drept produs original naţional.
Există trei feluri de tsipouro: tare (mai puţin aromat), slab (puternic aromat) şi tsipouro cu aromă de anason, acesta fiind întâlnit mai ales în Macedonia Centrală, Halkidiki şi Tessalia.
Cu toate că metoda de producere este foarte diferită şi are o calitate (şi preţ) mai mare, tsipouro aminteşte de mult mai cunoscuta băutură grecească aromată ouzo. În Grecia este o vorbă: “Sa bei ouzo cu ceea ce vine din mare şi tsipouro sau tsikoudia cu ceea ce vine de la munte”.
Te-ar putea interesa si: