Opatija este o staţiune populara din Croatia, cautata de turisti atat vara, cat si iarna, situata in Istria de nord-est, aproape de portul Rijeka şi la 84 km sud-est de Trieste cu trenul.
Statiunea Opatija este situata în golful Kvarner (Quarnero sau Carnaro) la adăpostul munţilor Učka (Monte Maggiore, în vârful Vojak ating 1401 m) si este înconjurata de paduri frumoase de laur.
Timp de peste 160 de ani Opatija a atras turiști din toate colțurile lumii. Odată ce îi descoperă vegetația luxuriantă, clima blândă, plajele superbe și clădirile vechi de sute de ani, nimeni nu se mai întreabă de ce Opatija a fost în vremea Imperiului Austro-Ungar cea mai „la modă” stațiune din Croația pentru regalitate și aristocrație.
Plaje in Opatija
Plajele din Opatija sunt nucleul vacanțelor de vară, turiștii sosind aici pentru a se bucura de soare și de ape line. Fiind situată în golf, și înconjurată de insule, apele ce scaldă țărmul stațiunii sunt mai întotdeauna liniștite, ideale pentru familii cu copii.
Unele dintre cele mai popular plaje se ascund în Icici, Lido, Peharovo, Slatina, Moscenicka Draga și Tomasevac. De-a lungul rivierei veți găsi numeroase plaje și facilități pentru zile relaxante în soare.
Atractii si obiective turistice in Opatija
Principalele atracţii turistice din Opatija si din imprejurimi sunt: pitorescul Volosko, vechile sate de pescari Icici şi Ika, Lovran cu centrul vechi şi hotelele moderne, Meveja şi Moscenicka Draga, cu întinse plaje de nisip, şi oraşele medievale şi dealurile din apropiere – Kastav, Veprinac şi Moscenice.
Cel mai vizitat obiectiv turistic este Villa Angiolina, datand din 1844, o fosta resedinta a unui comerciant din Rijeka, care i-a dat numele sotiei sale. In prezent in interiorul Palatului se afla Muzeul Turismului din Croatia. In jurul Villei Angiolina este amenajat pe o suprafata de aproximativ 4 ha unul dintre cele mai frumoase parcuri din Croatia
Oraşul Opatija este cunoscut şi pentru Doamna cu pescaruş, o statuie situată în pavilionul Juraj Sporer.
Vechea abaţie, San Giacomo della Priluca, din care derivă şi numele locului (abbazia înseamnă abaţie în ialiană), a fost transformată într-o villa. Este situată în Parcul Svetog Jakova.
Întrega coastă maritimă la nord şi la sud de Opatija este stâncoasă şi pitorească, conţinând mai multe mici staţiuni turistice de iarnă.
Pentru amatorii de distracţii, există numeroase discoteci, cluburi, cluburi de noapte şi chiar un cazino.
Cazare in Opatija
Oferta de cazare in Opatija este bogata si veti gasi, in general, hoteluri luxoase, aflate foarte aproape de principalele puncte de interes ale statiunii. Va recomandam Grand Hotel Adriatic, un hotel de patru stele, aflat relativ aproape de centrul statiunii, dar si de mare. Camerele sunt spatioase, elegante, cu o excelenta vedere spre mare, mai ales de la etajele superioare. Pentru disponibilitate si preturi de cazare la Grand Hotel Adriatic din Opatija CLICK AICI!
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Opatija – Litoral Croatia:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Restaurante in Opatija
Bucataria croata este extrem de apreciata de turistii straini. Chiar daca se bazeaza pe mancaruri grase, picante, cu ierburi sau diferite tipuri de carne, este un adevarat rasfat culinar ce nu trebuie ratat.
Cele mai populare sunt: aperitivele cu slanina afumata si branza de oaie, burek (o placinta preparata din mai multe straturi de carne sau branza), anistra od bobica (o supa preparata din boabe de fasole uscata si din boabe noi de porumb), struki (gogosi cu branza, prajite in ulei), risotto (incercati risotto negru cu sepia) si paste.
Pentru ca Opatija este un oras-port, preparatele pe baza de peste(caracatita, creveti si scoici), fructe de mare sau crustacee au mare cautare datorita retetelor traditionale.
Principalele feluri de mancare servite in restaurantele croate sunt:raznjici (frigarui din carne cu condimente locale), meso tiblice(platou cu mezeluri din carne de porc), janjetina (miel la protap cu condimente mediteraneene), visovacka begavica (tocanita de vitel cu sunca si cascaval, la cuptor), kaninchenbraten (pulpa de miel gatita in vin alb), medimurje (rata umpluta cu ierburi), krvavice(carnati din carne de porc si sange), duvec (un fel de tocanita de legume, asemanatoare cu ratatouille.
Fiecare fel de mancare este insotit de mlinci, un fel de lipie delicioasa si fierbinte.
De la mesele imbelsugate ale croatilor nu poate lipsi desertul. Cele mai cunoscut este rozata (o delicioasa crema de caramel). Alte deserturi la care este greu sa rezistati sunt: palacinke (clatite), baclava, dunavske valovi (prajitura cu crema de vanilie, ciocolata sau fructe intr-un aluat pufos de pandispan), savijaca (strudel cu mere), orahnjaca (rulada cu nuci), makovnjaca (rulada cu mac).
Incercati lichiorul de nuci, o bautura delicioasa ce nu trebuie ratata. Vinurile locale sunt aromate si merg perfect la o masa imbelsugata.
Restaurantele care ofera mese gustoase, frecventate atat de localnici, cat si de turisti, sunt: Amfora, Bevanda (la intrarea in port), Evergreen, Gostionica Istranka, Kamelija, Laurus, Lungomare, Mali Raj, Vongola, Roko si Ruzmarin.
Viata de noapte si distractie in Opatija
Opatija nu are o viata de noapte spectaculoasa, insa dupa lasarea serii, veti gasi un loc elegant sau mai putin pretentios, in functie de preferinte, unde sa va petreceti serile de vara. Majoritatea cluburilor si barurilor care ofera distractie pana spre dimineata se afla pe Lungomare sau pe strada Marsala Tita.
In privinta cluburilor, recomandarile noastre sunt: Habana Club, Disco Seven, Monokini. Hemingway’s este unul dintre cele mai renumite si cautate baruri din Opatija.
Daca oferta din Opatija nu este pe placul dvs., atunci puteti merge in orasul apropiat, Rijeka, unde veti gasi numeroase baruri si cluburi.
Cum ajung in Opatija?
» cu avionul, aeroportul cel mai apropiat este aeroportul din Rijeka. De pe aeroportul Henri Coanda din Bucuresti pleaca in fiecare vara curse saptamanale spre Rijeka. Calatoria dureaza aproximativ 3 ore.
» cu masina personala: Masina personala este cea mai buna cale de a ajunge in Croatia, costurile calatoriei dus-intors nu vor depasi 130-140€. Distanta dintre Bucuresti – Opatija este de 1040 km si poate fi parcursa in cel mult 13 ore. Cel mai bun traseu auto pe care vi-l recomandam este: Bucuresti – Pitesti – Rm. Valcea – Sibiu – Timisoara – Arad – Nadlac – Szeged – Budapesta – Zagreb – Opatija.
Cazare recomandata in Opatija
Te-ar putea interesa si: