Oludeniz - o destinatie pentru altfel de vacante
Oludeniz este una dintre destinatiile de top din Turcia atat pentru vacantele estivale la plaja, cu iz exotic, cat si pentru iubitorii zborului cu parapanta sau cei in cautarea unei vacante active, pline de aventura. Oludeniz este o statiune foarte putin promovata de catre agentiile de turism deoarece iese putin din tiparul concediului pe care si-l doresc romanii in Turcia.
Statiunea Oludeniz este situata in sud estul Turciei, la 240 km de Antalya si la 315 km de o alta statiune cunoscuta turistilor romani, Bodrum. Are iesire la Marea Mediterana si este la o aruncatura de bat de Grecia. Practic puteti merge intr-o excursie de o zi in insula greceasca Rhodos.
Clima in zona este temperata, cu foarte putine precipitatii de-a lungul anului (<1000mm), iar in mijlocul verii temperaturile de 45 grade sunt des intalnite.
Doar AZI ai 50% REDUCERE la oferte de cazare in Oludeniz – Turcia: DESCOPERA OFERTE AICI!
In Oludeniz veti intalni foarte putini turisti romani in comparatie cu alte statiuni din Turcia, iar cei mai multi turisti straini in aceasta zona sunt englezi.
Plaje in Oludeniz
Daca v-ati hotarat sa va petreceti vacanta in aceasta linistita statiune, nu ratati plajele din zona Oludeniz, la unele se poate ajunge in cateva minute de mers pe jos, la altele numai cu barca, iar cele mai indepartate in cateva zeci de minute de mers cu masina sau cu motocicleta.
Bercelkiz Beach este plaja principala a statiunii Oludeniz. Este o plaja cu nisip, nu foarte fin, ce beneficiaza de o deschidere larga la Marea Mediterana, in zilele cu vant formandu-se valuri superbe, un devarat rai pentru iubitorii sporturilor nautice.
Lagoon Beach este declarata parc natural, de aceea taxa de intrare in aceasta zona este de ~3 lire turcesti/pers./sezlong). Aceasta zona este mult mai linistita decat Belcekiz, plaja este formata din pietricele, temperatura apei fiind cu 10°C mai scazuta decat in Marea Mediterana de la 100m departare, dar recompenseaza prin claritatea nemaintalnita.
Butterfly Beach este un loc foarte izolat si salbatic unde se poate ajunge doar cu barca. Practic este un golf intre stanci foarte inalte.
Patara Beach are o lungime 22 km si o latime pe alocuri de 2-300m. Se poate ajunge la 1h de mers cu masina (75km) din Oludeniz si este indubitabil crema plajelor turcesti. Parc natural ca si laguna, exista o taxa de intrare de 2-3 lire turcesti. Vantul bate destul de puternic aici in majoritatea timpului, dar nu se formeaza valuri mari datorita adancimii scazute a apei la tarm. Poti merge 100m in interiorul marii si apa abia sa-ti ajunga la brau. Intr-unul din ultimii ani a fost inclusa in top 10 cele mai bune plaje din lume.
Hoteluri si resorturi recomandate in Oludeniz
Atractii si obiective turistice in Oludeniz
In Oludeniz veti fi atrasi in primul rand de plajele minunate si spectaculoase, insa puteti descoperi o serie atractii si obiective turistice in imprejurimi: situri arheologice ale orase antice muntele Babadag, etc.
In speranta ca in vacanta ta in Oludeniz, in afara de plaje vei dori sa descoperi si atractiile si obiectivele turistice ale zone, va prezentam cateva dintre ele:
Muntele Babadag este principalul reper in Oludeniz, care nu trebuie sub nicio forma ratat, mai ales ca varful lui este renumit ca punct de lansare pentru zborul cu parapante. Evident, privelistea de la 1.969 de metri este remarcabila si exista numeroase trasee predefinite pentru drumetii, care te duc in varful muntelui. Un alt varf remarcabil este Karatepe, care atinge 1.400 de metri si sta cu fata la Muntele Babadag, fiind separat de acesta de o vale adanca. Muntele poate fi vizitat la orice ora, fara taxe de intrare pe anumite poteci sau trasee. Evita, totusi, sa-l vizitezi noaptea sau in timpul iernilor, pentru a nu te rataci.
Muzeul de Arheologie este situat chiar in centrul orasului, aici fiind expuse sarcofagele gasite in urma sapaturilor arheologice din orasul antic Telmessos, obiecte apartinand civilizatiei liciene din epoca bronzului, dar si din epoca greaca, romana sau bizantina.
Laguna Albastra din Oludeniz este inconjurata de munti si apa marii este forte linistita, de aceea in aceasta zona marea este numita ”moarta”.
Valea Fluturilor unde pot fi vazute numeroase specii de fluturi care dau plajei un aspect aproape magic.
Muzeul de Etnografie din Oludeniz evidentiaza traiul si stilul oamenilor din trecut, ce au locuit in aceasta regiune din sudul Turciei. Muzeul dispune de zeci de mici figurine umane din ceara, de diferite inaltimi, intr-o varietate de ipostaze preluate din satele anatoliene tipice, printre care pastori, boi, trasuri, femei alaptand, pregatirea si coptul painii, alaturi de multe altele. Scenele sunt bine realizate si figurinele ajung pana la un metru inaltime. Muzeul de Etnografie din Oludeniz poate fi vizitat zilnic, contra unei taxe de intrare.
Unde te cazezi in Oludeniz
Majoritatea unitatilor de cazare pentru litoral Oludeniz sunt situate pe plaja sau au acces la plaja. Sejururile individuale – cu masina personala pentru sezonul de vara pentru Oludeniz sunt foarte atractive si puteti rezerva online cazare in Oludeniz cu tarife promotionale.
Cauta in formularul de mai jos si descopera cele mai bune oferte de cazare in Oludeniz – Turcia:
Ce si unde mancam in Oludeniz?
Mancarurile din peste proaspat sunt favoritele gurmanzilor aflati in vacanta in Oludeniz. Le gasesti pe malul marii, iar unul dintre cele mai mari si mai incapatoare este „Josephs”, unde poti manca turceste. Tot pe faleza, vei gasi barul „Buzz Beach”, intotdeauna aglomerat, in special seara, cand toti turistii aflat in vacanta in Oludeniz se aduna sa admire apusul de soare. Cu toate acestea, cele mai frumoase privelisti din vacanta in Oludeniz le vei avea daca alegi un bar sau un restaurant aflat pe dealul din spatele lagunei. Panorama este fantastica la apusul soarelui, cand poti cuprinde cu privirea, padurea, plaja, laguna si culorile apusului reflectate in apa marii.
Crusoes si Buzz Beach Bar sunt doua dintre cele mai bune localuri din Oludeniz. Buzz Beach Bar este situat chiar pe malul marii Egee si ofera un meniu variat, cu mancaruri internationale, de la burgeri, paste si pana la steak si fructe de mare. Terasa de pe acoperis este cel mai recomandat si impresionant loc de pe malul marii, unde poti admira apusul de soare in compania unui cocktail sau a unei beri. Ce altceva iti poti dori de la o seara relaxanta, petrecuta in liniste alaturi de familie in vacanta in Oludeniz?
Oba Motel Restaurant, gazduit intr-o cabana de lemn, este recunoscut si apreciat de turistii veniti in vacanta in Oludeniz pentru mancarurile de casa, la preturi mici. Meniul restaurantului este in mare parte international, dar printre preparate vei gasi si mic dejun turcesc si european, inclusiv musli de casa cu iaurt de munte si miere locala de pin. Meniul ofera totul, de la gustari, la meniuri complete, inclusiv optiuni pentru vegani.
Sun Cafe este un bar cu terasa spre mare, deosebit de popular cu turisti datorita mancarii si a posibilitatilor de petrecere a timpul liber. Exista o terasa generoasa, o masa de biliard, un acvariu si, in lunile mai reci, un foc deschis. Mancarea? Un mix de preparate mexicane si cateva mancaruri favorite turcesti, de incercat in vacanta in Oludeniz.
Amplasat pe o terasa uimitoare cu vedere la mare, Club Belcekız Beach serveste un mix de bucatarii, inclusiv indiene si thailandeze. Cu toate ca meniul sau nu are mancaruri turcesti, Club Belcekız Beach este un restaurant destul de aglomerat in timpul sezonul de vara.
Cloud 9 are in meniu pizza si paste, dar si fripturi de vita, peste si fructe de mare si preparate turcesti la gratar. Ajuns aici, este recomandat sa iti iei un mojito, pe care sa-l savurezi la una dintre mesele de pe terasa. Este o modalitate perfecta de a-ti incheia o zi de vacanta in Oludeniz.
Desi aglomerate in timpul sezonului estival, barurile si restaurantele din Oludeniz se inchid la miezul noptii. Asadar, daca vrei sa petreci sau sa stai intr-un bar pana la orele diminetii, du-te in Hisaronu, satul aflat la zece minute in susul muntelui, unde poti ajunge cu un dolmus. Acolo simti cum se petrece traditional intr-o vacanta in Oludeniz.
Cum ajungi in Oludeniz - Turcia?
Cum ajungi in Oludeniz cu masina personala
Daca alegeti sa mergeti in vacanta in Oludeniz si mergeti cu autoturismul propriu, va recomandam urmatorul traseu auto: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Veliko Tarnovo – Kazanlak – Stara Zagora – Dimitrovgrad – Svilengrad, Kapitan Andreevo – Edirde – Uzunkupru – Kesan – Eceabat – transfer ferryboat – Canakkale – Edremit – Izmir, – Aydin – Mugla – Fethiye – Oludeniz.
Distanta dintre Bucuresti si Oludeniz este de aproximativ 1.400 km si se parcurge in 23 ore de mers cu masina.
Costurile de calatorie cu auto propriu din Bucuresti catre Oludeniz se ridica undeva la 280-300 euro dus-intors, insa daca aveti in vedere sa va opriti o noapte pe traseu (atat la dus, cat si la intors) veti mai adauga 30-40 euro/camera/noapte.
Cum ajungi in Oludeniz cu avionul
Cel mai apropiat aeroport de statiunea Oludeniz este aeroportul din Dalaman aflat la aproximativ 55 km.
Din Romania nu sunt zboruri directe catre Oludeniz, insa agentiile de turism au curse charter pentru Oludeniz in perioada sezonului estivala.
O alta varianta de a ajunge din Romania in Oludeniz este un zbor cu escala la Istanbul, iar de acolo sa va continuati calatoria cu o cursa interna catre Dalaman.
Preturi bune la biletele de avion si numeroase optiuni de zboruri din Bucuresti catre Oludeniz gasiti pe site-ul compariei aeriene Turkish Airlines
Cu numeroase activitati, zone de vizitat si locuri de cazare total diferite fata de hotelurile gigant din celelalte statiuni ale Turciei, Oludeniz este locul perfect pentru un concediu activ, dar totusi relaxant.
Cazare in Oludeniz
Descoperă cele mai bune hoteluri, pensiuni și apartamente din Oludeniz pe baza a mii de recenzii verificate!
Te-ar putea interesa si: