In fiecare an, la inceputul toamnei, nemtii organizeaza in orasul Munchen una dintre cele mai celebre sarbatori din lume si cel mai mare festival al berii, Oktoberfest.
Festivalul isi are originea in ideea unui subofiter din garda nationala bavareza care a sugerat organizarea unei curse de cai cu ocazia festivitatilor legate de casatoria dintre printul mostenitor Ludwig de Bavaria si printesa Therese von Hildburghausen. Regele Bavariei, Max I. Joseph von Bayern, s-a aratat incantat de aceasta sugestie, iar la 17 octombrie 1810 printesa-mireasa a denumit o cursa de se desfasura pe o pajiste de la marginea orasului – Oktoberfest.
La prima editie a festivalului s-au servit numai bauturi intr-un perimetru din centrul orasului si nu la locul de desfasurare al cursei de cai.
In anii urmatori autoritatile orasului Munchen au hotarat reluarea festivalului sub patronajul Asociatiei de Agricultura Bavareza, care a folosit evenimentul in scopuri publicitare.
Ulterior festivalul a fost finantat de diverse firme private, pana in anul 1819 cand acesta a fost patronat de primaria orasului Munchen, care de atunci si pana in present organizeaza acest eveniment.
La sfarsitul secolului 19 au fost instalate pentru prima oara celebrele corturi apartinand celor mai cunoscuti producatori de bere bavareza.
Initial, halbele de bere de la Oktoberfest erau din piatra sau portelan, unele din ele fiind adevarate obiecte de colectie, cu capace de zinc sau de argint încrustat. Ulterior acestea dovedindu-se prea scumpe si fragile au fost inlocuite cu halbe din sticla, mai ieftine si mai usor de intretinut. Halbele de portelan si piatra se mai produc si astazi, cu variante speciale pentru Oktoberfest cautate in special de catre colectionari sau vânatorii de suveniruri.
Locul si perioada de desfasurare a Octoberfest
Locul ales initial de regele Bavariei a ramas pana in zilele noastre si este situat central, in apropierea celui mai mare nod de cale ferata din München – Hauptbahnhof (Gara centrala). Denumit de germani Wies’n (“pajiste” in dialect bavarez), datorita pajistii pe care se organizeaza, Oktoberfest nu este singurul festival care se organizeaza in acest perimetru. Theresienwiese (numele oficial al terenului) gazduieste si alte festivaluri cu diferite tematici, anuale sau doar ocazionale. Suprafata destinata festivalului berii este de circa 31 ha, din totalul de 42 ha pe care il masoara Theresienwiese.
In trecut in Germania luna septembrie era in mod traditional luna festivalurilor berii si aceasta datorita unei legi din anul 1539 care stipula faptul cabereanu putea fi produsa decat intre 29 septembrie si 23 aprilie, deoarece pe perioada verii exista riscul izbucnirii unor incendii in timpul prelucrarii berii. Pentru ca nu aveau coditii optime de depozitare, berarii trebuiau sa isi vanda intreaga productie a anului respectiv inainte de a incepe producerea alteia noi si de aici si multitudinea de festivaluri din acea perioada a anului.
Oktoberfest-ul începe in jurul datei de 20 septembrie si se termina in prima duminica din octombrie, cu exceptia anilor in care prima duminica din octombrie cade pe 1 sau 2. In acest caz, festivalul se prelungeste pana la data de 3 octombrie – ziua unificarii Germaniei.
Numele festivalului a ramas inca de la prima editie, chiar daca cea mai mare perioada se desfasoara in luna septembrie. Perioada de desfasurare a fost stabilita in forma actuala in anul 1872 datorita faptului ca in luna octombrie vremea era prea rece pentru un eveniment ce se desfasura în aer liber. Numele fiind déjà consacrat a ramas, de aceea si nevoia extinderii perioadei de desfasurare pana in primele zile ale lunii octombrie.
Incepand din anul 1950, primarul orasului Munchen, da cep primului butoi cu bere, declarand deschis astfel festivalul. Inainte de aceasta ceremonie de deschidere, consumul alcoolului in perimetrul Oktoberfest este interzisa. Cortul in care se desfasoara ceremonia este in fiecare an altul, pentru a da ocazie fiecarei firme sa beneficieze de primul aflux de vizitatori.
Ceremonia oficiala de deschidere a festivalului continua cu defilarea firmelor participante ce are ca punct de plecare, piata centrala a orasului Munchen -Marienplatz. Cei peste 9000 de participanti la parada sunt imbracati in costume populare germane, dar si austriece, italiene, elvetiene, poloneze sau norvegiene. Aceasta defilare a fost initial necesara intrucat berarii erau nevoiti sa transporte butoaiele cu bere la marginea orasului, pe locul destinat festivalului.
In fiecare an la Oktoberfest sunt circa 80 de standuri si corturi., din care 14 corturi mari apartinand care celor mai importanti fabricanti bavarezi de bere:
Armbrustschutzenzelt
Hofbrau Festhalle
Hacker-Festzelt
Schottenhamel
Winzerer Fahndl
Schutzen-Festhalle
Kafers Wiesen Schänke
Weinzelt
Lowenbrau-Festhalle
Braurosl (Hacker-Pschorr)
Augustiner-Festhalle
Ochsenbraterei
Fischer Vroni
Ce poti face la Oktoberfest
In primul rand vizitatorii Oktoberfest merg la festival pentru a bea bere… si bereacurge rauri in halbele de un litru. De asemenea cei ce vin la Oktoberfest pot aprecia preparatele culinare specific bavareze: ciolan de porc, friptura de iepure, carnati, carne de vitel la protap si celebrii covrigi bavarezi (brezn). Una dintre specialitatile culinare mult apreciate este pestele prajit la protap, numit de bavarezi Stekerlfisch (peste infipt). Pentru aceasta se folosesc pastravi pescuiti in cel mai mare lac bavarez – Chiemsee. Pestele curatat si condimentat se infige într-un bat pe care se va praji pe indelete in timp ce este uns cu unt, deasupra unui foc din carbune.
Pentru cei care vor sa deguste un desert savuros se ofera fructe trase in ciocolata, inghetata, ciocolata si bomboane, precum si munti de turta dulce, foarte populara in Munchen. Dintre specialitatile de turta dulce, traditionala inima de diferite marimi, ornata cu inscriptii din zahar multicolor este cea mai cunoscuta si cea mai cautata.
Festivalul este si un imens parc de distractii pentru toate varstele si gusturile, cu masinute si ponei, tunelul groazei si tras cu arcul la tinta.
Una dintre cele mai populare atractii pentru vizitatori o constituie inca din anul 1932, Riesenrad-ul (“Roata imensa”), o inventie ruseasca ce urca vizitatorii la o inaltime de 50 de m, oferind o panorama deosebit de frumoasa asupra orasului Munchen.
Istoric si statistici Oktoberfest
– in anul 1881 a fost fript pentru prima oara un vitel
– in anul 1885 au aparut primele meniuri clasice: pasare cu Brezn munchenez – covrig traditional
– in anul 1892 a fost introdusa prima halba de bere din sticla.
– in 1935 s-a organizat o parada de costume populare bavareze, acest lucru statornicindu-se din anul 1950.
– tot in 1950 a fost inaugurata traditia ca primarul orasului sa dea cep primului butoi de bere, fapt ce reprezinta deschiderea oficiala a festivalului.
– in 26 septembrie 1980 au murit 13 oameni si alti 200 au fost raniti, in urma unui atentat cu bomba.
– fiecare editie a festivalului numara in medie circa 6.000.000 de vizitatori,
– 12.000 de oameni lucreaza la Oktoberfest, dintre care 1600 sunt chelneritele
– 200.000 de halbe de bere au fost recuperate in anul 2006 de la vizitatorii care incercau sa le sustraga
– aproximativ 1.500 de toalete publice satisfac nevoile stringente ale vizitatorilor
– 30% din produtia anuala de bere din München se consuma in timpul festivalului
– cea mai mare cantitate de bere consumata – 12.000 hectolitri, in anul 1910 la aniversarea centenarului
– cei mai multi vizitatori in anul – 1985, la sarbatorirea a 175 de ani
– cea mai lunga pauza in care festivalul nu a fost organizat: 1939-1948
– cel mai mare cort, in anul 1913, al firmei Pschorr-Rosl – 5500 metri patrati (12.000 locuri)
Sfaturi si ponturi
Daca doriti sa mergeti la Oktoberfest, pentru a face economii insemnate, va sugeram cazarea in orasele invecinate. De aici puteti lua trenul pana in Munchen, existand posibilitatea de a luat bilete de tren pentru grupuri, pretul acestora fiind de aproximativ 30 de euro pe zi.
Pretul unei camere de hotel incepe de la 100 euro/persoana pentru doua de cazare in camera dubla.
O alta posibilitate de cazare este campingul Thalkirchen, situat la 4 km distanta de centrul orasului, iar aici pana in Marienplatz se poate ajunge cu metroul U3 sau cu autobuzul 135.
La Wiles’n Camp, situat la 10 minute de locul unde se desfasoara Oktoberfest si de centrul orasului, se poate sta cu 16 euro pe noapte.
Alte atractii turistice in Munchen
– Taverna Hofbrauhaus, veche din 1589, unde incap pana la 5000 de persoane
– Castelul Nymphenburg, care este fosta resedinta a regilor bavarezi
– Cladirea Residence, veche din 1385, care in 1623 a devenit curtea regelui Maximilian.
– Primaria, construita in stil neogotic intre 1867 si 1908, dupa proiectul arhitectului Hauberisser dinGraz
– Complexul celor trei pinacoteci
– Catedrala Frauenkirche
– Muzeul german al tehnicii
– Muzeul BMW – 6 euro/bilet cu reducere, 12 euro-pret intreg
– Stadionul de fotbal Allianz Arena, apartinand echipei locale Bayern Munchen
-OlympiaPark, locul desfasurarii Jocurile Olimpice din anul 1972
Oktoberfest in lume
Oktoberfest a devenit de-a lungul timpului o sarbatoare a berii, exportatata si in alte orase ale Germaniei precum Hanovra, Stuttgart, Bad Hersfeld, Eisleben sau Hildburghausen.
Festivalul bavarez si-a exins popularitatea si in alte tari sau continente, existand in prexent festivaluri cu acelasi nume in SUA, Canada, Brazilia, China, Australia, Thailanda etc.
De curand si la noi in tara la Bucuresti, Brasov, Bacau si in alte orase importante se organizeaza festivaluri ale berii ce poarta numele Oktoberfest.
Te-ar putea interesa si: