Ierusalim-ul vechi nu este doar un oras sfant, ci si o piata foarte aglomerata cu mai multe magazine pentru turisti decat in orice alt loc, iar in partea araba a orasului se afla piete agitate in care se gasesc marfuri de orice fel.
Ierusalim, capitala statului Israelului este un oras in care istoria se impleteste cu prezentul, fiecare proclamandu-si legitimitatea, iar vechile cartiere pitoresti se afla in imediata apropiere a cladirilor moderne. Insa mai mult de atat, Ierusalim inseamna oamenii care au venit din toate colturile lumii.
Atractii si obiective turistice in Ierusalim
Oras sfant pentru evrei, crestini si musulmani, Ierusalimul are numeroase obiective turistice cu o importanta incarcatura istorica, dar mai ales religioasa.
Zidul de Vest sau Zidul Plangerii are o vechime de peste 2.000 de ani si se afla la marginea de vest a Muntelui Templu. Construit de regele Irod, in cadrul extinderii templului, Zidul Plangerii a devenit un loc principal de pelerinaj pentru evrei in timpul ocupatiei otomane, evreii deplangand distrugerea templului de catre romani – acesta este si motivul pentru care a fost numit Zidul Plangerii. O parte din autoritati considera ca Muntele Templu este interzis evreilor, in afara de acest zid – practic evreilor nu le este interzis accesul pe munte ci doar sa se roage pe acesta.
Piata din fata Zidului este impartita de un gard – in stanga o parte mai mare pentru barbati si in dreapta una mai mica pentru femei. Accesul la Zid este liber, dar capul trebuie sa fie acoperit, iar imbracamintea si comportamentul trebuie sa fie adecvate.
Potrivit traditiei, Orasul Vechi este impartit in patru districte: cartierul evreiesc, cartierul crestin, cartierul musulman si cartierul armean.
Zidurile ce aparau odinioara Orasul Vechiau fost construite in prima jumatate a secolului XVI, de Suleiman Magnificul si o lungime de 4 km. Zidurile au avut initial 8 porti, 7 pastrandu-se pana astazi: Poarta Iafo, Poarta Noua, Poarta Damascului, Poarta lui Irod, Poarta Sfantului Stefan, Poarta de Aur, Poarta Gunoaielor si Poarta Sionului.
Cupola Stancii impreuna cu Moscheia Al Aqsa se afla pe locul trei printre cele mai sfinte locuri pentru musulmani, dupa Mecca si Medina. Domul aurit a fost construit in 687 – 691 si este vizibil de departe, iar interiorul este placat cu ceramica si mozaicuri stralucitoare si caligrafii arabe.
Cupola Stancii nu este o moscheie, ci un templu ce protejeaza sub cupola sa o Stanca sfanta pentru musulmani, crestini si evrei. Fiecare religie afirma ca stanca a fost importanta pentru profetii sai: aici i s-a cerut lui Abraham sa-l sacrifice pe fiul sau, Mohamed s-a inaltat la cer si pentru evrei piatra este Sfanta Sfintelor pe care s-a asezat Chivotul Legamantului.
Biserica Sfantul Mormant nu este o biserica in sine, cu altar si naos, ci este mai degraba o adunare de biserici, fiecare cu capela si altarul sau. Inca din vremea lui Saladin, crestinii ortodoxi, romano-catolicii si crestinii ortodoxi orientali au fiecare cate o zona separata – o biserica in aceasta cladire. Biserica Ortodoxa este cea mai mare dintre aceste biserici si se afla in centru, la est de Sfantul Mormant. Armenii au cateva altare si capele mai mici in cadrul edificiului, precum si o biserica mai mare – Sf Elena sau Sf Gregoriu. Romano-catolicii au doua capele, Etiopienii au o capela si o manastire situata pe acoperis, iar Coptii au un mic altar in spatele.
Cum ajungi in Ierusalim?
Avionul este cea mai rapida si confortabila modalitate de a ajunge la Ierusalim. Aeroportul Henri Coanda opereaza curse saptamanale spre Tara Sfanta, iar durata calatoriei este de 2 ore 30 minute. Avioanele pleaca din Bucuresti si aterizeaza pe aeroportul Ben Gurion, aflat la 12 km de din Tel Aviv si 40 km de Ierusalim.