Turistii care ajung in Atena, capitala Greciei si leaganul democratiei, au la dispozitie numeroase si fascinante obiective turistice, care evoca istoria si cultura civilizatiei antice grecesti.
Odeonul lui Herodus Atticus (Herodeion), construit la baza stancii Acropole, este astazi unul dintre cele mai bune locuri pentru a experimenta un spectacol live de teatru clasic. Teatrul antic a fost construit in epoca romana in anul 161 d.Hr. de catre filosoful roman, profesor si politician Herodes Atticus, in memoria sotiei sale, Aspasia Regilla care a murit in 160 d.Hr. Amfiteatrul semi-circular are un perimetru de 1250 metri, cu o capacitate de peste 6.000 locuri.
Zidul initial al scenei era inalt, pe 3 etaje si era decorat cu marmura si piese de ceramica, dar astazi se afla in ruine. Zona de relaxare a fost prevazuta cu marmura si acesta a fost renovata de curand. Un acoperis de lemn de cedru acoperea initial teatrul.
Templul lui Zeus se afla in apropiere de centrul Atenei, la numai 500 m sud-est de Acropole si 700 m sud de Piata Syntagma. Templul lui Zeus este foarte aproape de alte monumente din Atena, cum ar fi Kallimarmaro Stadion, Arcul lui Hadrian si Zappeion Megaron. Constructia templului a inceput in secolul al 6-lea i.Hr. de arhitecti renumiti ca Callaeschrus, Antimachides si Porinus. Initial trebuia sa fie construit din calcar in stil doric si dimensiunea sa trebuia sa fie cea mai mare dintre toate templele. Cu toate acestea, lucrarile s-au oprit in 510 i.Hr. din cauza tulburarilor politice, cand tiranul Hippias a fost exilat din Atena.
Templul a ramas nefinalizat in urmatorii 336 ani pana cand in anul In 174 i.Hr., regele Antioh IV Epifanes a inceput reconstructia templului, inlocuind materialul de constructie din calcar cu marmura de calitate modificand si stilul arhitectural de la doric la corintic. De fapt, aceasta a fost prima data cand stilul corintic a fost folosit pentru decorarea exterioara a unui templu. Cu toate acestea, atunci cand a murit Antioh, proiectul a ramas neterminat. In 125 i.Hr., imparatul roman Hadrian a inclus acest templu in programul sau reconstruire a unor cladiri importante din Atena, terminand edificiul. Multe statui de zei si imparati romani impodobeau templul, inclusiv o statuie chryselephantina enorma a lui Zeus.

Templul lui Zeus – Atena
In forma sa finala, templul avea 104 coloane de 17 m inaltime si 2 m in diametru. Din pacate, acest templu si-a pastrat grandoarea pentru doar cateva secole. In 267 d.Hr., in timpul unei invazii a Atenei, templul si o mare parte a orasului au fost distruse. In 425 d. Hr., imparatul bizantin Teodosie al II-lea a interzis cultul zeilor antici grecesti si romani in templu. Mai mult, el a permis oamenilor sa foloseasca marmura templului pentru construirea de biserici, adaposturi si alte cladiri din Atena. Pana la sfarsitul perioadei bizantine, la mijlocul secolului 15, doar 21 din cele 104 coloane au supravietuit. Templul a suferit daune insemnate in timpul domniei turcesti si in primele decenii ale statului modern grec. In 1852, o furtuna puternica a distrus in totalitate statuia lui Zeus. Pana in acel moment, doar 15 coloane supravietuisera si a saisprezecea coloana a fost culcata la pamant.
Lucrarile de excavare si de restaurare a templului au inceput in secolul al 19-lea de catre arheologi greci si germani. Astazi, templul lui Zeus este considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase monumente antice ale Atenei.
Arcul lui Hadrian
Arcul lui Hadrian se afla la o distanta mica de Piata Syntagma, chiar intre Acropole si Templul lui Zeus. La nord-vest, acest monument se afla fata in fata cu Monumentul Lycicrates din Plaka. Constructia Arcului lui Hadrian a inceput in 131 i.Hr. pentru a sarbatori sosirea imparatului roman Hadrian in Atena si ca semn de multumire pentru binefacerile lui aduse orasului. Nu se stie exact cine a construit acest arc, daca au fost atenienii sau cetateni din alt oras. In mod simbolic locul de amplasare demarca partea veche a orasului Atena de noul oras al lui Hadrian.
Fabricat din marmura pentelica, Arcul lui Hadrian are 18 m inaltime, 12,5 m latime si 2,3 m in adancime. Arhitectura sa seamana cu o multime arcuri romane si este incoronata de pilastri in stil corintic. Monumentul are doua straturi, la centrul Stratul de jos este o poarta arcuita prin care se poate trece. De asemenea, au existat doua coloane, conectate prin arhitrave intre cele doua straturi. Doua inscriptii sunt sculptate in arhitrava, cate una pe fiecare parte: pe partea dinspre Acropole scrie „Aceasta este Atena, orasul antic al lui Tezeu”, pe cealalta parte, indreptata spre noul oras, scrie: „Aceasta este orasul lui Hadrian si nu al lui Tezeu „.
Stadionul roman (Stadionul Panathenaic sau Kallimarmaro, care in limba greaca inseamna „facut din marmura fina”) se afla la capatul strazii Herodes Atticus, la mica distanta de mers pe jos de Templul lui Zeus, Arcul lui Hadrian si Acropole.
Templul lui Poseidon - Cap Sounion
Templul lui Poseidon din Cap Sounion se afla la aproximativ 70 km spre sud-estul Atenei, in varful sudic al peninsulei Attica. Potrivit mitologiei, acesta este locul unde Egeu, regele Atenei, a cazut in mare, din cauza unei neintelegeri. Tezeu, fiul lui Egeu, a calatorit in Creta sa-l omoare pe Minotaur, monstrul legendar care a trait in palatul din Knossos, si sa elibereze orasul Atena de la obligatia de a transmite sapte baieti si sapte fete in fiecare an regelui Cretei, numai pentru a fi mancat de Minotaur.
Tezeu, i-a zis tatalui sau ca, daca il ucide pe Minotaur, va inalta o panza alba pe vas, la intoarcerea acasa. Tezeu a ucis intr-adevar, minotaurul si se intorcea catre Atena in conditii de siguranta, dar, din pacate, in locul panzei albe, a arborat la catarg panza negra. Egeu a vazut corabia cu panza neagra la Capul Sounion si a crezut ca fiul sau era mort. Disperarea lui l-a facut sa se arunce in mare si atenienii au dat numele sau marii, Marea Egee.

Templul lui Poseidon – Capul Sounion
Prima versiune a templului a fost construita in perioada arhaica, dar a fost distrusa de catre persi in 480 i.Hr., in al doilea razboi greco-persan. Pericle, faimosul conducator atenian, a reconstruit templul lui Poseidon, probabil in jurul anului 440 i.Hr. dar doar cateva coloane din el au ramas pana in prezent. O statuie inalta de 5m a lui Poseidon obisnuia sa stea in interiorul templului, dar astazi doar o parte din ea mai exista si este afisata in Muzeul Arheologic din Atena. Friza templului a fost facuta din marmura de pe insula Paros si descrie legendele lui Tezeu.
Antica Agora este unul dintre cele mai importante situri arheologice din Atena, fiind situat la nord-vest de Acropole, intre cartierele Thission si Monastiraki. In antichitate, Agora era centrul Atenei, locul in care aveau loc adunarile politice si judecatile. La inceput, Agora avea case particulare, pana cand a fost reorganizata de tiranul Pesistratus in secolul al 6-lea i.Hr. Desi el insusi si-a construit resedinta in interiorul Agora, el a facut toate celelalte case sa se mute, a inchis puturi, transformand zona in centrul guvernului atenian. El a creat, deasemenea, un sistem de drenaj, fantani si a construit un templu pentru zeii olimpieni. In secolul urmator, atenienii au construit cladiri publice, templele lui Hefaistos, Zeus si Apollo si au plantat copaci.
Printre cele mai importante monumente din Antica Agora sunt templul lui Hefaistos, cel mai bine conservat templu antic din Grecia si Porticul Attalus, recent renovat. Porticul a fost de fapt o piata comerciala construita de regele Attalus, intre 159-138 i.Hr. Astazi functioneaza ca muzeu si gazduieste multe exponate interesante descoperite in timpul sapaturilor din Antica Agora.
Dealul Philopappou este o zona verde la sud-vest de Acropole fiind locul de promenada preferat al atenienilor, locatia oferind o panorama incredibila asupra Acropole, intregului oras Atena si Marea Egee.
In 115 i.Hr. s-a ridicat un monument dedicat printului Gaius Julius Antichus Philopappos, un roman exilat. Dupa exilul sau, Philopappos s-a instalat in Atena, a devenit un cetatean atenian si detinea servicii religioase si civile, fiind considerat un mare binefacator castigand stima cetatenilor Atenei. Monumentul lui Philopappos a fost construit din marmura provenita de pe Muntele Pentelikon, in apropiere de Atena si de la Muntele Imittos, la sud-est de Atena.
Aproape de monument si ascunse vederii se afla o structura de piatra, cu porti de fier, care se spune ca ar fi fost inchisoarea in care Socrate, marele filozof grec a fost intemnitat si a murit. Un drum pavat porneste de la Philopappou si duce spre Dealul Pnyx, loc folosit de marii oratori ai antichitatii pentru a discuta probleme politice. Pe partea cealalta a dealului se afla teatrul Dora Stratou care gazduieste spectacole de dans tradirionalr grecesti. Aproape de Philopappou se afla Observatorul National de Astronomie si Seismologie si biserica Agia Marina. La Dealul Philopappou se poate ajunge cu metroul din Atena cu coborare in statiile Thissio sau Acropolis.
Agora romana este situata in partea de nord a dealului Acropole si foarte aproape de statia de metrou Monastiraki. Aceasta este legata de Antica Agora din Thissio printr-un drum pavat. Agora Romana a fost o piata comerciala construita in secolul 1 i.Hr. contributia lui Iulius Cezar si Augustus.
Agora romana era formata dintr-o curte in aer liber, inconjurata de colonade pe toate cele patru laturi. Pe latura de est, a existat o serie de magazine si pe latura de sud a existat o fantana. Intrarea principala a fost la vest, dar nu a fost singura ci mai erau si alte intrari care duceau catre Turnul Vanturilor, o cladire octogonala ce obisnuia sa le spuna timpul si sa prezica vremea. In timpul domniei lui Hadrian, Agora Romana a fost pavata cu dale si a fost construita o biblioteca la o mica distanta, faimoasa Biblioteca a lui Hadrian. Dupa invazia din 267 d.Hr., Agora romana a devenit centrul comercial si administrativ al Atenei. De-a lungul secolelor, invaziile venetiene si otomane au distrus situl si, treptat, zona a fost acoperita cu case, ateliere, biserici si moschei. O astfel de moschee exista chiar si astazi langa Agora Romana, Moscheea Fetiye.
Dealul Lycabettus
Dealul Lycabettus este una dintre putinele oaze verzi din Atena, fiind acoperit cu pini si este strabatut de poteci pavate. Amplasat in apropiere de centrul Atenei, dealul are o inaltime de 304 m, fiind cel mai inalt punct al bazinului atenian si un loc minunat pentru a savura privelisti uimitoare ale batranei capitale grecesti, suburbiile sale si Marea Egee. Pe partea de sus a dealului, se afla o mica biserica alba, dedicata lui Agios (Sfantul) Georgios, care poate fi vazut din mai multe puncte ale Atenei.

Dealul Lycabettus – Atena
In afara de aceasta biserica, Dealul Lycabettus are de asemenea un restaurant care ofera mancaruri delicioase, un loc ideal pentru cine romantice. Dealul Lycabettus este foarte popular atunci cand vine vorba de concerte. Exista un amfiteatru semi-circular pe pantele sale, unde concerteaza formatii grecesti si straine in special in serile de vara. Se poate ajunge aici cu trenul funicular care pleaca din cartierul Kolonaki si a carui calatorie dureaza aproximativ 30 de minute. Drumul asfaltat care urca dealul este dur si calatoria te poate epuiza.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Atena – Grecia! REZERVA ACUM si platesti la destinatie:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
Toggle content goes here, click edit button to change this text.
Gradinile Nationale
Gradinile Nationale se afla chiar in inima Atenei, intre Piata Syntagma si stadionul Kallimarmaro (Panathenaic), o zona frumoasa care te scapa de centrul orasului zgomotos si ofera relaxare intr-un mediu verde, luxuriant. Este aproape de necrezut ca o astfel de gradina uimitoare este situata printre cele mai aglomerate bulevarde ale orasului si inca mai este si atat de bine protejata de zgomot.

Gradinile Nationale – Atena
Gradinile Nationale acopera o suprafata de aproximativ 16 hectare si au trei intrari: dinspre bulevardele Amalias, Vassilissis Sofias si dinspre Megaron Zappeion. Este situata la nord de Piata Syntagma, in imediata vecinatate a Parlamentului elen. Gradinile Nationale se disting prin caile de labirint inguste, banci de lemn si mici lacuri. Aceasta gazduieste o mica gradina zoologica cu capre salbatice, pauni, gaini si alte animale, un Muzeu Botanic, o biblioteca pentru copii, un loc de joaca si o cafenea.
Zappeion Megaron
Realizat de celebrul arhitect danez Theophil Freiherr von Hansen in 1878, Megaron Zappeion este numit dupa Evangelos Zappas, un om de afaceri din Epir care a jucat un rol major in declansarea Jocurilor Olimpice Zappian, cele care au asternut calea pentru Jocurile Olimpice moderne. El s-a oferit sa sponsorizeze renasterea Jocurilor Olimpice moderne.

Megaron Zappeion – Atena
Cladirea Zappeion a jucat rolul de sat olimpic oficial pentru Jocurile Olimpice din 1896 si gazda a evenimentelor de scrima, cladirea Zappeion de astazi, este folosita pentru multe alte evenimente, cum ar fi expozitii publice, degustare de vinuri, expozitii, intalniri de afaceri si multe altele. Mai multe conferinte internationale sunt, de asemenea, gazduite in Zappeion.
Muzeul de Arheologie din Atena
Muzeul de Istorie din Atena este gazduit intr-o cladire neoclasica impresionanta, chiar in inima centrul Atenei, la mica distanta de piata Syntagma si Omonia. Situat la inceputul strazii Stadiou, cladirea muzeului a adapostit initial Parlamentul Elen, devenind muzeu cand Parlamentul a fost transferat la locatia actuala din piata Syntagma.
In curtea Muzeului de Istorie sunt amplasate trei statui:
• statuia lui Theodoros Kolokotronis calare, o figura proeminenta a revolutiei grecesti
• statuia lui Harilaos Trikoupis, un politician faimos grec al secolului al 19-lea
• Diligiannis Theodoros, prim-ministrul grec si oponent politic al Trikoupis, asasinat la intrarea in Parlament in 1905
Primul muzeu arheologic grec a fost infiintat in 1829 pe insula Aegina de catre guvernatorul Ioannis Kapodistrias. Cand Atena a devenit capitala Greciei, in anul 1830, Muzeul de Arheologie a fost mutat in Templul lui Hefaistos in Agora antica si la Universitatea din Atena.
Expozitia permanenta a muzeului include elemente din istoria antica a Greciei. Muzeul afiseaza elementele din vremuri preistorice si minoice, perioada clasica, in care Atena a fost la apogeu, din vremea romanilor si perioada elenistica, cea bizantina si venetiana, a ocupatiei otomane, Revolutia greaca si istoria recenta greaca. Pe scurt, muzeul gazduieste expozitii din toate perioadele din istoria Greciei. In colectia antica se regasesc statui de marmura sau piatra, miniaturi, pietre funerare, obiecte de bronz, unelte, arme si obiecte din viata de zi cu zi.
Muzeul de Arheologie din Atena este deschis in fiecare zi.
Te-ar putea interesa si: