Vacanțele în care stau o săptămână cu burta la soare și mănânc de 5 ori la restaurantul hotelului nu sunt pentru mine. Chiar și atunci când stau 7 zile într-un hotel all inclusive, aleg destinații ofertante, care să-mi permită să plec dimineața și să mă întorc seara la hotel. Cred că unul dintre motivele pentru care Lisabona a fost aleasă a doua oară cea mai bună destinație pentru city break în 2013 – la World Travel Awards – este că e punctul de plecare într-o mulțime de one day trips.
O astfel de excursie de o zi (deși, zău că e păcat să nu rămâi peste noapte aici) e în Obidos, cel mai romantic sat medieval din Portugalia, după cum titrează Oficiul de Turism al Portugaliei.
Orașul cadou de nuntă
Probabil te întrebi, ca și mine, ce glumă e asta? Cum se poate ca cineva să primească un astfel de dar de nuntă. Și totuși, așa s-a întâmplat în anul 1282, când Regele Dinis i-a dăruit orașul Reginei Isabel de Aragon, în ziua nunții lor. Romantic, nu?
După părerea mea, Obidos e mai degrabă un sătuc medieval decât orășel dar dimensiunile reduse nu-i știrbesc defel farmecul. Te poți lesne pierde în labirintul de străduțe pietruite, cu case albe îndungate în galben sau albastru, îngrămădite unele în altele din lipsă de spațiu. Pe strada principală (Rua Direita), în căsuțele care par proaspăt renovate, se ascund tot felul de magazine de antichități, galerii de artă, baruri și cafenele, hoteluri sau case de oaspeți (pensiuni) și multe, foarte multe magazine de suveniruri. Așa se face că înainte de prânz strada devine neîncăpătoare pentru că autocarele cu turiști sosesc unul după altul, pline ochi și debarcă mulțimile înarmate cu camere foto. Dacă vrei să te bucuri în liniște de sat și să faci o ședință foto pe îndelete, încearcă să te trezești devreme sau să ajungi aici înainte de ora 10 dimineața.
În capătul străzii e Praca de Santa Maria, practic piața principală din Obidos, de unde se intră în cea mai mare și mai cunoascută biserică din sat – Igreja de Santa Maria. Aici Prințul Alfonso al V-lea s-a căsătorit cu verișoara lui, pe vremea când el avea 10 ani și ea 8. Dincolo de această informație cancanistică, biserica merită vizitată (intrarea este liberă) mai ales pentru că în interior e placată cu azulejos – bucățelele de faianță atât de populare în Portugalia.
Tur ghidat Obidos
Dacă vrei să afli și alte povești interesante despre această biserică renascentistă și despre celelalte atracții din Obidos, ai două posibilități. Fie tragi cu urechea la explicațiile ghizilor care însoțesc grupurile de turiști (în funcție de limbile pe care le cunoști), fie participi la un tur ghidatorganizat de Oficiul de Turism. Turul are loc în fiecare zi de luni până vineri (între 15 iunie și 30 septembrie), la 11h30 și la 15h00, costă 3 euro de persoană și nu e nevoie de rezervare. Pentru alte intervale orare, weekend sau restul anului, e nevoie de programare și de un grup minimum de 20 de persoane. Mai multe detalii găsești cu siguranță la Oficiul de Turism din Obidos, pe care îl găsești în parcarea de lângă poarta principală de intrare – Porta da Vila.
Un hotel cât un castel
Obidos e, dincolo de un sătuc cochet și romantic, o localitate medievală. Asta înseamnă că e înconjurat de ziduri groase astfel încât viața întregului sat se desfășoară fără prea multe incidente, de sute de ani, în interiorul acestor ziduri. Castelul medieval a fost recuperat de rege de la mauri în 1148 și restaurat câteva sute de ani mai târziu, după un cutremur puternic, în 1755.
Partea cea mai interesantă e că nu poți vizita castelul în interior pentru că în 1951 a fost restaurat și acum face parte din lanțul hotelurilor tradiționale, de lux și istorice numite Pousadas de Portugal. Așa că fie îți satisfaci curiozitatea, scoți 150 de euro pentru o noapte și te cazezi aici și plimbi ursul, adică faci o plimbare de aproximativ 2 ore pe zidurile castelului. Nu costă nimicși, în plus, ai parte de o priveliște minunată a întregului Obidos. Recomand să faci asta pe la apus.
Castelul-hotel e considerat a fi una dintre cele 7 minuni ale Portugaliei (așa cum e și Palatul Pena din Sintra) și e pe lista de așteptare pentru a intra în patrimoniul UNESCO.
Când e cel mai bine să vizitezi Obidos
Eu am fost pe la mijlocul lui septembrie și ziua era destul de cald dar seara îți cam îngheață nasul așa că ai grijă cum te îmbraci. Iarna cred că e destul de anost, mai ales că se și întunecă devreme. Oricum, deși e doar un sătuc până la urmă, nu duce lipsă de evenimente care să atragă turiștii.
De exemplu, în timpul Festivalului Medieval din luna iulie (Medieval Fair), pe străzile din Obidos umblă nestingherite vrăjitoare, cavaleri în armuri și se cântă și se dansează pe acordurile muzicii din Evul Mediu.
Nu știu ce legătură e între satul cu case albe și ciocolată, cert e că în fiecare an aici se organizează un Festival Internațional al Ciocolatei (anul ăsta între 14 martie și 6 aprilie), timp în care se sculptează în ciocolată, au loc tot felul de workshop-uri și, bineînțeles, se consumă kilograme întregi de dulce ciocolătos.
Dacă te încântă ideea unui Crăciun la Lisabona, să știi că Obidos are în fiecare an chiar și o Piață de Crăciun.
Una peste alta, în orice perioadă a anului ai veni, evită pe cât posibil weekendurile, când este foarte aglomerat și încearcă să faci excursia asta în timpul săptămânii.
Obidos nu e un sat obișnuit, unde localnicii să-și vadă în tihnă de treburile lor. Singurele momente de liniște sunt dimineața devreme, cât să ai timp să-ți savurezi micul dejun și cafeaua și seara, la cină, cu un pahar de vin bun. Cu toată agitația însă, portughezii de aici păreau bucuroși de oaspeți și mândri de viața lor de la țară, aproape la capăt de lume.
Cazare în Obidos
Toate ghidurile turistice cu pretenții recomandă să rămâi peste noapte în Obidos, mai ales dacă ești într-o vacanță romantică. Seara nu mai vezi decât ici-colo câte un localnic pentru că cei mai mulți turiști sunt doar în trecere prin Obidos așa că orășelul e doar al vostru.
Prin urmare, ne-am conformat și noi canoanelor turistice și am înnoptat la Hotelul Albergaria Josefa d’Obidos, pe care îl recomand pentru că e mic, cochet, arată foarte bine și micul dejun este inclus în preț. În plus, e situat la doi pași de Porta da Vila, chiar lângă zidurile castelului, deci și foarte aproape de stația de autobuz (nici 1 minut de mers pe jos) și te poți retrage liniștită pentru un pui de somn la prânz, când e căldură mare, fără să fii deranjată de zumzetul de pe Rua Direita (centrul orășelului).
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Obidos – Portugalia:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Cum ajungi în Obidos - Portugalia?
Cu autocarul (compania Rodotejo), din autogara Campo Grande (vizavi de stadionul José Alvalade XXI, unde joacă Sporting Lisabona), stația de metrou cu același nume. Imediat ce ieși de la metrou, urmează indicatorul Rapida Verde (terminalul pentru Obidos e undeva în dreapta, după ce treci pe sub pod). Prețul unui bilet este 7,70 euro, se poate cumpăra de la șofer și ai și wifi gratis pe tot parcursul călătoriei (cam o oră și-un sfert). În Obidos, stația de autobuz e la doi pași de Porta da Vila, lângă parcare.
Dacă te hotărăști să închiriezi o mașină și să faci turul țării, trebuie să știi că sunt vreo 80 de kilometri între Lisabona și Obidos și se ajunge ușor, pe A8, ieșirea spre Peniche.
Deși Obidos are și gară, nu recomand trenul pentru că nu există rută directă din Lisabona, prețul biletului e doar cu puțin mai mic decât la autocar dar călătoria durează mai mult și gara e departe de centru, la vreo 15 minute de mers pe jos (ține cont că gara e într-o vale iar Obidos cocoțat pe deal).
Cazare recomandata în Obidos
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
Te-ar putea interesa si: