trimis de Toba Mihaela Carmen
Anul trecut, am avut ocazia sa plec intr-o vacanta oferita de parintii mei in minunata Italie, mai exact in orasul Torino. Dupa lungi cercetari inca din Romania, am stabilit ca primul punct de vizitat sa fie “MUSEO EGIZIO” deoarece imi doream de foarte mult timp sa ajung in Egip tsi am zis ca daca tot exista o particica din Egipt in Italia, sa profit putin.
Cladirea ce adaposteste minunatul muzeu este imensa. Am ramas impresionata de arhitectura impunatoare si culoarea inchisa ce ii dadea un aspect de cladire respectabila si ingrijita. Am intrat oarecum timida si curioasa in acelasi timp. Pretul a fost destul de scump (aproximativ 20 euro) in comparatie cu intrarile la muzeele din Romania, dar credeti-ma ca merita fiecare euro cheltuit.
Am platit si am primit o bratara si un dispozitiv de traducere portabil, unde accesam numarul exponatului si toate informatiile le primeam in limba engleza sau intr-o alta limba pe care o selectam. Muzeul se intinde pe 3 etaje, fiecare cu povestea lui absolut incredibila si deosebita.
Muzeul Gizio mai are un spatiu de restaurare si de studiu al mumiilor si al papirusurilor, o biblioteca si un magazin cu suveniruri, pentru a putea pleca cu o amintire draguta.
La unul din etaje se afla trei surori mumificate absolut spectaculoase, mai ales ca una din ele are fata descoperita si se pot vedea clar, detaliile fetei, chiar si parul de pe cap.
Muzeul Egizio din Torino gazduieste cea mai veche harta topografica din lume. Pe langa harti, tablouri, ramasite umane si mumii, gasim o multime de sarcofage chiar si pentru animalele de companie.
Numeroasele papirusuri sunt impartite in tot muzeul. La magazinul de suveniruri, puteti gasi copii ale acestora facute pe pergamente autentice.
In poza de mai joseste un alt mod de mumificare decat cel obisnuit in pozitie orizontala, in care fiecare parte din corp era impaturita in bandajele tratate cu rasina.
Am uitat sa mentionez ca organele interne erau scoase si puse in vase de lut, in sarcofag. Inima este singurul organ ce a ramas la locul ei, deoarece egiptenii credeau ca inima, ci nu creiereul, este organul gandirii.
Mumia care mi-a atras atentia cel mai mult a fost una de mii de ani, care a fost gasita intr-o stare de conservare foarte buna si intr-o pozitie putin ciudata.
Va recomand din tot sufletul sa vizitati acest muzeu, daca sunteti prin apropiere. Este unul din locurile ce mi-au ramas la suflet si un loc unde poti cunoaste o intreaga istorie fabuloasa a Egiptului antic. Nu degeaba este considerat al doilea muzeu Egiptean ca marime din lume!
Te-ar putea interesa si: