O serie de insule legate de poduri apartinand lagunei venetiene, in nordul Italiei, Murano se afla la aproximativ 1.5 Km la nord de Venetia, cu o populatie de peste 5000 de locuitori, candva, o comuna independenta, acum , o ‘’frazione ‘ a acesteia. Supranumita si insula placerilor vinovate, pentru ca se pare, Casanova insusi ar fi petrecut cu o calugarita aici, Murano ramane cu certitudine taramul faimoasei sticle careia i-a si dat numele.
Originile acestei tehnici de realizare a sticlei par, totusi a fi in Roma si Venezia secolului al IX lea, cand pietricelele din sticla reprezentau o moneda de schimb folosita la comertul cu tarile asiatice si arabe. Tocmai de aceea , popoarele care aveau o traditie in prelucrarea sticlei, fenicienii, sirienii, egiptenii au influentat forma si tehnica in care a fost create aceasta sticla, ulterior numita de Murano.
Prin secolul al XIII-lea, un decret dat de guvernatorul Venetiei, a obligat pe mesterii sticlari sa se mute in insula Murano, sub sanctiunea executiei, in cazul intoarcerii. De ce? Pentru ca acest mestesug solicita din plin folosirea focului si locuintele din Venetia fiind preponderant din lemn, exista pericol de incendiu. Astfel, incepand cu secolul XIII s-a dezvoltat acest mestesug care a adus prosperitate locului unde pescuitul era initial indeletnicirea preponderenta alocalnicilor.
Mai tarziu, dincolo de prosperitate, prin sec. XIV ei au castigat si privilegii, fiicele acestora putand sa se casatoreasca cu nobili din Venetia, artizanii puteau sa poarte spade. Le era interzis insa sa paraseasca Republica Venetia, spre a nu deconspira secretul bine pastrat al sticlei de Murano. Oglinzile de Murano, care au ajuns, ulterior sa fie folosite in mai toata lumea, decorand palate sau constructii princiare, ale nobililor, au aparut mult mai tarziu, de-abia in secolul XVII, realizate cu aceleasi tehnici pastrate cu sfintenie in atelierele de pe insula.
Vitraliile castelelor din tara noastra, de pilda de la Castelul Cantacuzino, sunt din sticla de Murano, iar la Castelul Peles, chiar daca acestea sunt fabricate la atelierele faimoase Zetler din Elvetia, imensele oglinzi Venetiene sau de Murano strajuiesc holurile.
Incepand din secolul XVII, insa mica insula Murano a trecut printro-o criza care a durat 200 de ani, criza generata de transporturile masive de sticla din China si Asia. De-abia in 1866 se reia acest mestesug, impreuna cu toate secretele lui, iar traditia dainuie pana azi.
Daca vrei sa vizitezi Murano, iei un vaporetto din Venezia si in 15-20 minute ai ajuns. Murano pare a fi Venezia in miniatura, cu palatele sale si casele frumos colorate, este un loc linistit si relaxant unde poti sa strabati stadute inguste unde te intampina la tot pasul magazine cu diferite obiecte din sticla, magazine care au in spate propriul atelier in care fabrica sticla de Murano.
Poti sa admiri si sa cumperi, la preturi mai mici decat la Venezia, pandantive, cercei, pahare, bibelouri, candelabre, o serie intreaga de produse realizate din celebra sticla. Fireste ca sunt si fabricile mai mari unde poti sa mergi si sa asisti cum realmente apar aceste obiecte unice in lume prin tehnica si frumusete.
Este seara si te indrepti spre vaporetto care te duce inapoi la Venezia, ai déjà in amintire culorile vii si miraculoase ale diferitelor obiecte pe care le-ai admirat ca si cum ai fi privit un spectacol. Pentru ca Murano insasi, impreuna cu casele, palatele, obiectele indragite colorate in toate culorile curcubeului sunt un spectacol de culoare si de esente, o ofranda adusa frumosului absolut. Dar si al unui Demiurg care a dat omului puterea de a crea astfel de minunatii, cu tehnici tinute secrete de veacuri, spre desfatarea ochiului si a sufletului in insula unde odinioara Casanova iubea frumosul feminin dincolo de pacat.
Insula Murano ramane pentru totdeauna acel loc unde sticla se converteste in valoarea aurului iar iubirea respira numele lui Casanova.
Te-ar putea interesa si: