Monemvasia este o destinatie turistica foarte putin cunoscuta printre turistii straini, desi aceasta este unul dintre cele mai incredibile si fascinante orase medievale din Grecia.
Monemvasia e o stanca care seamana cu Gibraltarul, aflata in estul peninsulei Peloponez, la 400 m de tarmul acestuia, de care e legat printr-un drum. Insulita are o lungime de cca un kilometru si o latime de 300 m si se inalta ca un platou deasupra nivelului marii. Pe una dintre partile laterale ale acestui platou, ascuns sub stanca, se intinde un mic orasel romantic, adevarat muzeu in aer liber de istorie bizantina, otomana si venetiana, cu exponate care dateaza inca din secolul 13.
Numele Monemvasia deriva de la doua cuvinte grecesti, mone si emvasia, care inseamna “intrare unica” si face referire la drumul pietruit extrem de inghesuit care este singura intrare in oras.
Dupa ce intri pe aceasta poarta, te vei intoarce inapoi in timp, secolul al XIV-lea, cand Monemvasia era un oras bizantin, locuit de aproximativ 50.000 de oameni; astazi populatia sa abia mai numarand 50 de locuitori.
Insula stancoasa a fost separata de continent in urma unui cutremur produs in anul 375. Monemvasia a fost infiintata in secolul 6 de catre locuitorii anticei Laconia care se refugiu din calea invaziei slavilor care incepusera sa domine Grecia intre anii 500 – 700. In urmatoarele secole, Monemvasia s-a aflat sub stapanire venetiana sau turceasca, pana a fost eliberata de greci in urma Razboiului de Independenta.
Initial, asezarea ridicata pe varful platoului se numea Orasul de Sus, dar cu timpul oamenii au migrat langa tarm, pozitia fiind extrem de bine aparata, orasul ajungand la apogeul dezvoltarii sale in timpul declinului Imperiului Bizantin.
Monemvasia a fost redescoperita si transformata in obiectiv turistic dupa anul 1970, cand asezarea a inceput sa fie vizitata de tot multi turisti, mai ales in perioada vacantei estivale. Cateva dintre vechile case medievale au fost renovate si transformate in hoteluri, iar alte cateva s-au reinventat in restaurante si magazine de suveniruri.
Fie ca vizitezi Monemvasia in timpul zilei, fie seara, lasa-ti timp pentru a te plimba pe strazi – nu doar pe strazile principale, ci si pe stradutele laturalnice, unde casele si bisericile in ruina redau imaginea a ceea ce a fost candva viata oamenilor de aici.
Cazare in Monemvasia
Hotelurile din Monemvasia sunt mici si putine, asa ca daca vei dori sa te cazezi in orasul vechi pentru a patrunde cu adevart in atmosfera sa medievala, va trebui sa faci rezervari cu mult timp inainte. Mai sunt cateva hoteluri mici si simple in orasul nou, partea de pe continent.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Monemvasia – Grecia:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Cum ajungi in Monemvasia - Grecia?
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Cazare recomandata in Monemvasia
Te-ar putea interesa si: