Aflata in nord-estul Australiei, in apropiere de coasta Queensland-ului, Marea Bariera de Corali este una dintre cele mai mari regiuni coralifere din lume si de asemenea, paradisul iubitorilor de scufundari. Daca ati ales sa va petreceti vacanta in partea de nord-est a continentului australian nu trebuie sa treceti cu vederea acest colt de rai!
Reciful are o suprafata de 348.000 km² si o lungime de peste 2000 km fiind vizibil din spatiu. Milioane de pesti, moluste, alge si alte vietati viu colorate alcatuiesc aceasta bariera ce se intinde de-a lungul coastei.
Optati pentru un tur cu hidroavionul sau elicopterul deasupra gradinii subacvatice si admirati nuantele de albastru sclipitor ale marii, culorile fascinante ale coralilor si insulitele cu nisip alb si fin care se intind maiestuase de-a lungul Marii Coralilor. Cel mai cunoscut si mai interesant recif este Heart Reef, dupa cum spune si numele, acesta, spre surprinderea tuturor, are forma de inima. Faceti o oprire pe plaja Whitehaven si bucurati-va de cel mai pur si fin nisip alb. La Fantasea Reefworld puteti face snorkeling pe platforme semiscufundate pentru a admira vietatile subacvatice din recif. Atentie insa la pericolele din apa, cateva vietati veninoase v-ar putea da mari batai de cap, asadar optati pentru scufundari organizate de scafandrii profesionisti!
Marea Bariera de corali a fost inclus in Patrimoniul UNESCO in anul 1981 si este principala atractie a zonei, turismul fiind sursa principala de venituri pentru locuitori si principala activitate economica a zonei.
Acest recif este areal al unei bogate diversitati de fauna marina: cea mai mare colectie din lume de corali, moluste, balene, delfini, broaste testoase, peste 1500 de specii de pesti tropicali, mai mult de 200 de specii de pasari, 20 de tipuri de reptile, inclusiv testoase de mare si scoici gigant de peste 120 de ani. To aici este si arealul de reproducere a balenelor cu cocoasa. Cele mai bune metode de a explora reciful sunt evident, snorkeling-ul si scufundarile, dar oricum, cele mai frumoase privelisti sunt la mica adancime, si printr-o simpla plutire va puteti bucura de frumusetea naturala a coralilor si a vietii marine. Foarte multi operatori ce organizeaza croaziere dispun de vase cu fundul din sticla prin care se poate admira cu usurinta, fara a va uda, reciful. Din anul 1975, Marea Bariera de Corali este un parc marin protejat, administrat de Great Reef Marine Parks Authority, care incearca sa impace cererile turistice in crestere cu nevoia de a proteja acest ecosistem.
Desi este o destinatie mai scumpa, zborul destul de lung si obositor din tara noastra, aceasta minune a lumii merita vazuta macar o data in viata!
Te-ar putea interesa si: