Unde să mănânci în Grecia
Dragostea pentru Grecia a izvorat, pe langa minunatele peisaje si numeroasele situri arheologice ale vechii Elade si datorita delicioaselor preparate tradiționale ale bucatariei grecesti: simpla si in acelasi timp sofisticata.
In numeroasele mele vacante in Grecia, am mâncat în restaurante pescărești – cu specific mediteranean, la taverne pe plajă, fast-food-uri, de la vânzători ambulanți ori mâncare gătită pentru călugări. De fiecare dată preparatele au fost proaspete si delicioase si preturile au fost mai multe decat rezonabile.
Ai grijă atunci când comanzi o porție de cartofi prăjiți. Peștele și fructele de mare sunt la mare căutare și fac parte din meniul zilnic al restaurantelor așa că așteaptă-te să primești cartofi prăjiți cu gust de pește. Cel mai bine e să alegi alte garnituri și îți recomand orezul cu legume.
Ce să mananci în Grecia?
Oricât de clișeic ar suna, degeaba ai fost în Grecia dacă nu ai mâncat o porție zdravănă de musaca. E un fel de mâncare constisent așa că cel mai bine e să o mănânci la prânz. Să nu fii uimită de faptul că grecii și, în special, cretanii nu comandă niciodată așa ceva la restaurant. Pentru ei musacaua se gătește acasă și se mănâncă în familie. Așa facem și noi cu sărmăluțele, nu? Același regim îl are și pastiziou – un fel de lazagna locală, care în loc de foi are macaroane, după care turiștii se dau în vânt.
Fructele de mare sunt la mare căutare și de către localnici dar mai ales de către turiști. În peninsulă se găsesc mai mult calmari, scoici și creveți pane în timp ce în Creta specialitatea e caracatița la grătar. În portul din Heraklion sunt o mulțime de restaurante pescărești – psatortvena – care încep să își primească oaspeții înainte de apusul soarelui, când pescarii se întorc de pe mare.
Sunt o mulțime de vietăți marine pe care bucătarii le pregătesc în fața ta și, dacă nu știi ce să comanzi, trage cu ochiul în farfurille grecilor care se adună seara la terase. Adesea bucătarii recomandă gavros, adică peștișori prăjiți acompaniați cum altfel, de cartofi prăjiți. Trebuie să-i încerci!
Într-o seară mi-au atras atenția soutzoukakia, adică un soi de mititei care numai mici nu erau, pe care i-am primit cu orez, cartofi prăjiți dar și un sos cu ardei.
Dacă vrei să ştii ce unde poti lua masa in Paralia Katerini, aruncă o privire pe acest articol: Restaurante si taverne in Paralia Katerini
Preparate grecesti sub 5 euro
Cel mai ieftin fel de mâncare e celebra salată greceasca (horiatiki), pe care o găsești, de regulă la prețuri cuprinse 1,5 și 5€. Bucăți generoase de castraveți, roșii exact ca acelea pe care le găsești vara în grădina bunicii, măsline de la mama lor, cel mai bun ulei de măsline, o bucată de brânza feta și un praf de condimente mediteraneene și gata aperitivul. Da, grecii mănânca salata asta la aperitiv așa că mai bine nu-ți comanzi un bol doar pentru tine pentru că cel mai probabil nu vei mai putea mânca altceva.

Salata greceasca (Horiatiki)
Un alt aperitiv delicios, care își face loc din ce în ce mai mult și pe mesele românilor este tzatziki (costa in jur de 3€ portia) sau salata de vinete.
Cele mai cunoscute și consumate feluri de mâncare sub 5€ sunt însă souvlaki și gyros în pita și sunt absolut delicioase. De cele mai multe ori, un amestec de carne de vită, cu roșii, castraveți și sos tzatziki, învelit într-o pită pufoasă nu costă mai mult de 3€ și poate fi soluția unui prânz savuros, tradițional și foarte ieftin.
Ce sa bei in Grecia?
Sigur ai auzit de ouzo până acum și da, e una dintre băuturile alcoolice tradiționale din Grecia. Un fost pescar, proprietar al unei taverne din sătucul în care am stat, mi-a spus un pont despre ouzo. Se spune că un grec poate oricând să-ți demonstreze dacă iubitul te-a înșelat și asta doar turnând ouzo în pahar: dacă rămâne limpede, atunci îți este fidel iar de capătă o culoare alb-lăptoasă înseamnă că nu ești singura din viața lui. E un truc care se bazează pe faptul că în contact cu apa, ouzo își schimbă culoarea.
Dacă nu ești fan al băuturilor spirtoase, berea locală Mythos se găsește peste tot și e cel mai consumat brand, mai ales pentru că este cel mai ieftin. Un alt sortiment de bere foarte consumat in Grecia, dar ceva mai sump decat Mythos este Amstel.
La prânz sau pe plajă un frappe si o bucată de bougatsa me crema (foietaj cu cremă de vanilie) sau loukoumades (gogosi cu miere de albine si susan) e tot ce ai nevoie să-ți dorești să nu mai pleci din Grecia.

Loukoumades – Gogosi grecesti
Te-ar putea interesa si: