Cine nu a avut niciodata ocazia sa incerce cateva din preparatele turcesti traditionale nu poate intelege expresia „manca de parca se bateau turcii la gura lui”. Pentru turistii care se pregatesc totusi sa experimenteze acest aspect, cateva indicatii despre delicatesele culinare pe care le pot savura la Istanbul sunt necesare.
Chiar daca Istanbul este o adevarata mina de aur pentru gurmanzi, este bine stiut ca restaurantele pretentioase pot aduce prejudicii serioase bugetului pe care l-ai alocat vacantei tale. Iata in continuare 5 mancaruri turcesti traditionale pe care le gasesti la orice colt de strada, preparate care te vor face sa simti gustul autentic al Turciei.
Preparate traditionale turcesti
1. Simit
Chiar si cei mai pretiosi trecatori rezista cu greu aromei proaspete, apetisante pe care o raspandeste aceste covrig acoperit intr-o crusta de susan.
2. Lahmacun
Cunoscuta si drept pizza turceasca, lahmacun este un preparat simplu si gustos: pita acoperita cu carne tocata, amestecata cu ceapa si piper se tine la cuptor cateva minute, iar apoi se serveste fierbinte.
3. Midye dolmasi
Aceste midii preparate cu o mixtura de orez aromat sunt preferatele celor care se intorc seara tarziu acasa si nu au timp sa mai prepare altceva pentru cina. Sunt gustoase si ieftine. Atentie, este preferabil sa nu le cumparati in timpul caniculei.
4. Tavuklu pilavi
Acest tip de orez aromat si untos, care poate fi degustat cu sau fara bucatele de pui, se serveste de obicei alaturi de un pahar cu ayran.
5. Kokorec
Unul dintre cele mai controversate preparate turcesti, kokorec inseamna, de fapt, intestine de oaie condimentate si rotisate, servite in paine, cu legume. Multi refuza sa manance kokorec pentru ca este esential ca preparatul sa fie foarte bine curatat, inainte de a fi gatit. Dar daca il cumperi de la un lant de magazine cunoscut, poti sa ai incredere ca este preparat cu meticulozitate.
Cauti cazare in Istanbul?
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Istanbul – Turcia:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Unde mancam in Istanbul?
Pentru cei care nu cauta neaparat luxul restaurantelor selecte, exista o puzderie de tonete unde mancarea se gateste pe loc, sau mici carciumi, localuri de cartier, unde mananca turcii de obicei.
Covrigeii si castanele se dau ca paine calda, vanzatorii fiind plasati strategic cam la 50 de metri distanta unii de altii, pe aleile pietonale. Un covrig cu susan costa mai putin de o lira, in timp ce castanele, la pungulite de 100 de grame, costa 3 lire.
Un kebab din carne de miel, burdusit cu legume, muraturi, ardei iute si ceva condimente, poate costa de la 4 la 8 lire – pretul depinde de zona.
In restaurantele pentru turisti, o omleta, o supa sau un platou cu aperitive costa cam 12 lire, iar un fel principal pana la 30 de lire. Daca se adauga si un desert, o cafea si un pahar de tarie, turistul trebuie sa scoata din buzunar cam 70 de lire.
Unul dintre cele mai excentrice locatii din oras este Galat House, situat chiar in apropierea turnului Galata. Se spune ca cei doi soti care conduc acest restaurant, Mete si Nadire Goktug, servesc preparate dupa niste retete georgiene foarte vechi, hinglali – chiftelute in sos de tomate – fiind de departe cel mai de succes. Aperitivele costa intre 10 si 12 lire, iar felurile principale intre 15 si 19. O prajitura Blancmange with Mastika, cu crema de cafea si sos de cognac sau Kus Sutu-ul georgian, prajitura de ciocolata cu glazura meringue si sirop de ciocolata, costa 8 lire, iar prajitura cu branza 10 lire. O sticla de apa e numai 2 lire, sucurile cam 4 lire, cafelele intre 10 si 13 lire in functie de sortiment, iar ceaiurile 4 lire.
Pentru experiente culinare inedite, Ghanga este restaurantul ideal. Preturile variaza intre 14 si 21 de lire aperitivele respectiv 32 si 50 de lire felurile principale. Cei mai multi turisti sunt atrasi aici in special datorita ofertelor de tip fusion cuisine, prin care un client poate comanda un meniu pentru degustari alcatuit din 12 feluri de mancare diferite, la pret de 124 de lire pentru doua persoane. Somonul prajit cu sos de nuca de cocos, salata de coriandru si petale de trandafir sau pulpa de miel coapta in frunze de vita si servita cu smantana si sos dulce de chilli sunt doar cateva dintre delicatesele servite acolo.
Moreish este un alt restaurant care trebuie incercat, renumit pentru atmosfera intima, eleganta arhitectura Milagard si combinatiile spectaculoase din meniu. Daca friptura de miel cu salata de varza rosie nu pare deloc iesita din comun, cognac-ul de prune si spuma de ciocolata servita cu inghetata cu apa de trandafiri sunt cu adevarat speciale. Noaptea de miercuri atrage cei mai multi turisti, meniul pentru degustari de 100 de lire de persoana, care include si sortimentele de vin recomandate, avand mare cautare.
Cei care au trecut deja prin toate cele de mai sus sunt de parere ca bucataria turca poate crea dependenta.