articol scris de Valeria Ionita
Ca sa ajungi la Manastirea Sucevita, o iei pe Drumul National 17 A, dinspre Radauti, dai de localitatea Marginea, iar de acolo, dupa 5 km iti apare in zare ctitoria Movilestilor. In anul 1993, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura a inclus Biserica Invierea Domnului din cadrul Manastirii Sucevita, pe lista patrimoniului cultural mondial in grupul Biserici pictate din Nordul Moldovei.
Initial, o biserica din lemn, situata intre dealuri, pe valea raului Sucevita, legenda arata ca piatra adusa timp de 30 de ani pentru constructie, a fost carata de o femeie cu carul ei tras de bivoli, in modul asta considerand ca isi ispasea pacatele.
Istoric vorbind, edificiul este atestat documentar in 1582, in vremea lui Petru Schiopul si reprezinta o ctitorie comuna a Movilestilor, carturari, boieri si chiar domnitori ai Moldovei si Tarii Romanesti. Manastirea Sucevita are cinci obiective: Biserica Invierea Domnului, Chiliile, Paraclisul, Turnuri de nord est si nord-vest, Zid de incinta.
Manastirea Sucevita este realizata in stilul arhitecturii moldovesnesti, cu elemente de arta bizantina si gotica, elemente de arhitectura ale vechilor biserici de lemn din Moldova, cu plan trilobat si stil statornicit in epoca lui Stefan cel Mare, in plus, elemente imprumutate din arhitectura Tarii Romanesti, cum ar fi pridvorul deschis.Zidurile sunt inalte de 6 m si groase de 3 m, cu metereze si drum de straja.Aici, primii sihastri au fost ucenicii Sfantului Daniil Sihastrul , ‘’nevoindu-se’’ sub Muntele Obcinei Mari, loc care poarta numele ‘’La Pustnici’’.
Pentru disponibilitate, reduceri si promotii unitati de cazare in Bucovina, va recomandam sa cautati cele mai bune oferte utilizand formularul de mai jos:
De ce sa rezevi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Manastirea Sucevita este initiativa mitropolitului Gheorghe Movila, iar domnitorul Ieremia Movila si fratele sau domnitorul Simion Movila, au continuat extinderea ctitoriei. Cu o infatisare de cetate medievala, din exterior, datorita celor doua pridvoare, Manastirea este pictata in interior si exterior in fresca de doi pictori zugravi, fratii Ioan si Sofronie, pastrandu-se originalitatea acestor picturi, in asa fel incat, valoarea artistica, culturala, istorica si duhovniceasca a locasului este de necontestat.
Pictura in fresca, mai mult decat atat, este recunoscuta mondial, fiind ultima biserica moldoveneasca zugravita in exterior”, un testament al artei vechi moldovenesti’’, dupa cum afirma un cercetator de arta francez, , de un verde crud de smarald si proaspat ca de iarba..Astfel , incheind epoca de mari creatii dein sec XVI, edificii cu picturi exterioare, ca Humor, Moldovita, Arbore, Sucevita este ultima biserica din Bucovina zugravita pe fatada.
Zugravii se pare ca erau buni cunoscatori nu doar al randuielilor iconografe, dar si a arhitecturii italiene si rusesti, ceea ce reiese din abordarea interioarelor.In plus, Scara virtutilor , fresca de la exterior, impresionand prin sugestie, prin ordinea ingerilor si haosul iadului este revelatoare, ca de altfel si ‘’Scara Sfantului Ioan Climax’’, cea mai vasta interpretare iconografica romaneasca a credintei.Peretele de vest a ramas nepictat.Se spune ca zugravul care lucre in paralel la Manastirea Sucevita si la Manastirea Teodoreni din Burdujeni a cazut de pe schela Manastirii Sucevita si a murit.
In incinta manastirii Sucevita, se afla si incaperi ale vechii case domnesti si beciuri, in care, credea Ion Neculce, cronicarul, ca se ascundea o fabuloasa avere.Exista si o camera a mormintelor, unde, sub lespezi funerare realizate din marmura de Ruschita, se odihnesc fratii voievozi, Ieremia si Simion Movila cu doamnele lor.
Exista si un muzeu al Manastirii Sucevita, in care vizitatorul poate admira sculpturi din lemn si piatra, broderii, manuscrise, argintarie, acoperaminte de mormant ale domnitorilor Ieremia si Simion Movila, un epitaph cu 10000 de margaritare, tetraevangheliarele ferecate in argint aurit, un chivot donat de Mitropolitul Gheorghe Movila.Un timp cat o nemurire il petreci in locasul sfant, greu de istorie si estetic, un loc aproape ezoteric.Lasi in urma zidurile medievale, frescele, crucea din curtea interioara, vantul de toamna care imprastie bland frunzele pe drumul de straja.
Rememorezi, povestea, in sine, ‘’pe Valea raului Sucevita, intre dealuri, o biserica de lemn…Legenda spune ca mai tarziu, pentru rascumpararea pacatelor, o femeie a adus cu carul ei tras de bivoli, timp de 30 de ani, piatra…O iei inapoi, spre localitatea Marginea, apoi spre Drumul National 17 A, pentru a intra intr-o alta lume, mai laica, mai putin impregnata de sacru, de frumos, pastrezi in suflet impresii si senzatii dintr-o zona grea de istorie, mit si spirit.
Te-ar putea interesa si: