La 24 km sud-vest de Botosani, jud. Suceava, este situata manastirea Sihastria Voronei, veche ctitorie cu viata de obste organizata inca de la inceputul secolului al XVII-lea, de de un grup de sihastrii, veniti probabil de la Manastirea Doamnei. Conditiile prielnice vietii de sihastrie au atras la Vorona, in prima jumatate a secollui XVIII, pana la 100 de sihastrii ce se nevoiau in chili de lemn si de pamant, risipite fie pe valea paraului Vorona, fie in adancul codrilor seculari.
In a doua jumatate a secolului XVIII manastirea cunoaste perioada cea mai infloritoare din istoria sa, ajungand la aceeasi masura duhovniceasca cu sihastria de la Poiana Marului. Manastirea Vorona este „mama” manastirii Sihastria, pentru ca ii poarta numele.
Biserica manastirii Sihastria Voronei a fost construita la indemnul domnitorului Moldovei, Mihail Sturdza (1834-1849), in perioada 11 septembrie 1858 – 25 martie 1861, avand ctitori un grup de sase calugari, in frunte cu monahii Ioanichie si Mardarie, veniti de la schitul Cozancea. Staret al Manastirii Vorona era arhimandritul Iosif Vasiliu (1853-1876). Biserica a fost sfintita in anul 1865, martie, 25 de catre PS Arhiereu Chesarie Sinadon, avand hramul Buna Vestire, ulterior primind si al doilea hram: Duminica Tuturor Sfintilor. Finisarea lucrarilor si pictarea bisericii de catre schimonahul Vladimir s-a terminat in 1876.
In perioada 1920-1945 biserica schitului si chiliile de la Sihastria Voronei au fost reparate facandu-se si acoperis nou cu tabla. (Zidul bisericii fiind deteriorat, in 1937 a fost legat in bare de fier prin truda Ieromonahului Vasile Huminiuc, vietuitor al schitului.) Tot in aceasta perioada au fost ridicate noi cladiri pentru chilii si s-a construit Paraclisul Sfantul Mina, care a fost sfintit in anul 1941 de Mitropolitul Irineu Mihalcescu.
Intre 1945 si 1960 s-au construit chilii noi, staretia, clopotnita si a fost restaurata pictura bisericii. Intre anii 1959-1968, manastirea Sihastria Voronei a fost inchisa ca urmare a Decretului nr. 410 din anul 1959. La deschiderea sa din anul 1969, constructiile se aflau intr-o stare accentuata de degradare. Prin truda egumenului Ghenadie Verenciuc (1968-1972), s-a reparat bolta bisericii, au fost terminate fatadele exterioare.
In anul 1990, Sfantul Sinod a aprobat reinfiintarea asezamantului monahal in regim de manastire cu obste de calugari, primul staret al manastirii fiind Protosinghelul Ghedeon Gheorghita Hutanasu. Tot incepand cu acest an s-au realizat lucrari care au schimbat imaginea manastirii si au imbunatatit traiul vietuitorilor. Manastirea Sihastria Voronei are in componenta: biserica Buna Vestire, paraclisul Sf Mc. Mina, schitul Acoperamantul Maicii Domnului – Oneaga, schitul Pestera – Sf Treime, agheasmatarul, troita Sf. Prooroc Ilie, casa Sf. Prooroc Ghedeon.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Bucovina:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Cum ajungi la Manastirea Sihastria Voronei?
Manastirea Sihastria Voronei este situata in comuna Vorona, judetul Botosani. Manastirea este amplasata in mijlocul unei poieni, fiind inconjurata de dealuri acoperite cu paduri seculare de stejar, fagi, ulmi și frasini.
Mănăstirea Sihăstia Voronei este la mai puţin de 30 de kilometri de municipiul Botoşani şi la circa trei kilometri de Mănăstirea Vorona. Este constuită într-o zonă retrasă, în mijlocul pădurii, singurul impediment fiind drumul. De la Mănăstirea Vorona este un drum pietruit, greu accesibil pe timpul iernii sau în perioadele ploiase.
Te-ar putea interesa si: