Manastirea Curtea de Arges este principala atractie a orasului Curtea de Arges si aduna in fiecare an mii de pelerini ce isi cauta aici linistea, cat si alinarea diverselor afectiuni. Urmand minunatul bulevard cu tei batrani de sute de ani, ajungeti la portile manastirii care patroneaza intregul oras.
Cladita in perioada 1512 – 1517 de Neagoe Basarab, Manastirea Curtea de Arges reprezinta un prag intre mit si realitate. Legenda Mesterului Manole domneste inca de la intrare, pentru ca la cativa pasi peste drum de Manastirea Curtea de Arges puteti vedea fantana ce intareste sus mentionata legenda.
Conform acesteia voievodul Tarii Romanesti a fost atat de impresionat de frumusetea manastirii, incat s-a hotarat sa nu ii mai permita mesterului sa cladeasca alta. Asadar a decis ca acesta sa ramana pe acoperisul manastirii si sa isi gaseasca sfarsitul acolo. Insa mesterul a incercat sa scape si asemenea unui Icar si-a faurit aripi, incercand sa zboare. Vointa Domnului nu a coincis cu a lui, asa ca mesterul a sfarsit prabusindu-se la cativa pasi de Manastirea Curtea de Arges. Trupul sau a dat nastere izvorului care inca susura in Fantana Mesterului Manole.
Din 1914 Manastirea Curtea de Arges a devenit necropola regala, aici fiind inmormantati regele Carol I si Ferdinand, precum si regina Maria si Elisabeta.
Manastirea Curtea de Arges este strans legata de legenda mesterului Manole, oriunde ne-am indrepta pasii observam aceleasi dovezi care par a face din legenda o realitate. Mergand pe langa manastire pe partea dreapta, gasim un inscris de culoare rosie. Daca nu cunostem legenda putem trece fara sa il observam, insa daca o cunoastem, cei mai multi dintre noi vor incerca sa il caute. Conform legendei Manastirea Curtea de Arges i- a cerut un sacrificiu uman mesterului. Intamplarea a facut ca acest sacrificiu sa fie reprezentat chiar de sotia lui Manole. Pasiunea pentru munca sa a invins dragostea ce i-o purta Anei si acesta si-a zidit sotia de vie in zidurile Manastirii.
In 1517 domnitorul Neagoe Basarab a terminat construirea manastirii si a mutat aici moastele Sfintei Filoftea.
Manastirea Curtea de Arges prezinta asadar inca un punct de atractie pentru pelerinii veniti din toate colturile lumii. Urmand drumul pe langa manastire, puteti observa o chilie micuta, unde sunt adunati nenumarati oameni, cu diverse afectiuni si cu multa speranta in ochi. Aici se afla trupul unei copile de 12 ani, Filoftea, care de mica a fost dusa de mama ei la biserica si astfel a invatat sa il iubeasca pe Dumnezeu, a invatat sa daruiasca din toata inima si sa fie plina de bunatate, exact ca mama ei. Aceasta fetita a invatat ca este mai important sa daruiesti decat sa primesti, insa viata a fost dura cu ea si a lasat-o la varsta frageda fara mama. Dar tot ce a invatat-o mama ei, a ramas alaturi de Filoftea si chiar daca durerea a fost mare ea a continuat sa daruiasca tot ce avea celor sarmani, insa tatal sau vedea bunatatea si daruirea ei ca o paguba. Totul a culminat cand tatal s-a recasatorit si i-a adus celei mici ca mama vitrega, o femeie straina de tot ce inseamna bunatate si credinta in Dumnezeu. Fetita era chinuita de cei doi, fiind altoita de cele mai multe ori pentru bunatatea ei. Planuind s-o instraineze si mai mult de tatal ei mama vitrega o trimitea zi de zi cu mancare la tatal sau ce muncea din greu. Fetita era intampinata pe drum de diversi oameni sarmani care ii cereau de mancare. Nu putea rezista tentatiei si le dadea acestora din mancarea pentru parintele sau, iar de cele mai multe ori ajungea la acesta fara cea mai mare parte a bucatelor. Bineinteles ca tatal a devenit suspicios si a urmarit-o pe Filoftea, iar la vederea faptelor ei, s-a infuriat si fara sa mai judece s-a napustit asupra firavei fapturi si a lovit-o atat de tare incat i-a provocat moartea pe loc. Constientizand intr-un final gravitatea faptei sale, tatal sau a incercat s-o ridice de la pamant, insa acest lucru n-a fost posibil, caci Dumnezeu a ingreunat atat de tare trupul fetitei, incat nici episcopul chemat la locul faptei, cu rugaciuni si slujbe n-a reusit sa o clinteasca pe fetita. Asadar mai marii bisericii s-au decis sa pronunte la capataiul fetitei numele diverselor hramuri bisericesti. La auzul hramului Sfantului Nicolae trupul fetitei s-a usurat, asa ca aceasta a fost dusa acolo si pusa la loc de cinste ca una dintre cele mai mari sfinte, Sfanta Fecioara Filoftea. In 1517, Neagoe Basarab a mutat moastele ei in apropierea Manastirii Curtea de Arges, unde a si ramas pana in ziua de astazi.
Manastirea Curtea de Arges isi spune povestea in fiecare an si nu sunt putini cei care vin sa o viziteze tocmai pentru a asculta din gura preotilor povestile ce i-au adus faima de-a lungul secolelor.
Cazare in Curtea de Arges
Sunt numeroase pensiuni in zona manastitii unde ne putem caza, iar la cateva sute de metri de Manastirea Curtea de Arges, se afla asezamantul de odihna ,,Casa Pelerinul”, o pensiune ridicata de Arhiepiscopia Argesului pentru oaspetii credinciosi veniti de departe.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Curtea de Arges si imprejurimi:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Cum ajung la Manastirea Curtea de Arges
Manastirea Curtea de Arges se afla la 150 de km de Bucuresti si la 36 de km de Pitesti, accesul facandu-se de pe autostrada Bucuresti – Pitesti, apoi un indicator arata drumul care duce spre Curtea de Arges. Manastirea este situata la capatul unui bulevard cu tei batrani de secole.
Cazare recomandata in Curtea de Arges
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
Te-ar putea interesa si: