Manastirea Cozia este situata la 3 km distanta de statiunea Calimanesti-Caciulata, pe malul drept al Oltului si la circa 20 km nord de Ramnicu Valcea. Cunoscuta initial sub numele de Nucet, manastirea a primit mai ulterir numele de „Cozia”, dupa masivul muntos aflat in imediata din vecinatate.
Una dintre cele mai autentice podoabe ale arhitecturii bisericesti autohtone, Manastirea Cozia traieste si va dainui in istoria poporului roman deopotriva prin insemnatatea ei artistica si spirituala, cat si prin vechimea ei.
Biserica manastirii Cozia a fost construita de mesteri din Moravia, dupa modelul bisericii sarbesti din Crusevat, din piatra alba tare, intre anii 1387-1391, ctitor fiind Mircea cel Batran, domnitor al Tarii Romanesti.
Prin comorile de arta din cuprinderea ei, Manastirea Cozia a pus la indemana cercetatorilor un bogat, interesant si variat material arhitectonic, de sculptura in piatra sau lemn si pictura murala. Poetilor si scriitorilor le-a oferit teme pentru operele lor. In decursul framantatei noastre istorii, manastirea a fost si un insemnat punct strategic. Fiind unul dintre cele mai vechi si complexe monumente istorice si de arta, bucurandu-se si de o pitoreasca situare, Cozia este mult cautata de pelerinii din tara si din strainatate.

Manastirea Cozia – Valea Oltului
Pe langa insemnatatea istorica, legata de marele ctitor si intemeietor, monumentul Cozia intruchipeaza armonios trecerea de la stilul bizantin imprumutat in Tara Romaneasca de la stilul bisericilor grecesti din secolul al XIII-lea (Teotocos din Constantinopol si Sfintii Apostoli din Salonic), la stilul bizantin autohton, stil care isi va gasi mai tirziu expresia cea mai caracteristica in epoca de stralucita inflorire cultural artistica a artei brancovenesti. Asadar, tocmai in acest timp, surprindem principala faza din procesul de transformare a unei arhitecturi straine intr-o alta, specific romaneasca. Chiar in acest fapt consta, intre altele, insemnatatea artistica a Manastirii Cozia.
Picturile murale de la Manastirea Cozia constituie bunuri ale patrimoniului cultural national de o valoare artistica si documentara deosebita. In vederea sarbatoririi a 600 de ani de la urcarea pe tron a lui Mircea cel Mare si punerea temeliei Manastirii Cozia, un colectiv de 12 pictori specialisti, cu doi coordonatori de lucrari – Ion Neagoe si Viorel Grimalschi, au lucrat la restaurarea picturilor murale. In 1984 s-au definitivat lucrarile de restaurare la altar, turla si pridvor, iar in naos s-au executat partial. In 1985 s-a finisat spalarea picturii secolului al XVIII-lea si s-a pus in valoare lucrarea cea mai pretioasa, pictura originala din secolul al XIV-lea din pronaos.
Manastirea Cozia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Oltului, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.
Cum ajung la Manastirea Cozia?
Manastirea Cozia se afla pe malul drept al Oltului, la o distanta de 22 de km de Ramnicu Valcea si 75 de km de Sibiu.
» cu masina personala: Dinspre Bucuresti, la Manastirea Cozia se poate ajunge mergand pe autostrada A1 pana la Pitesti (115 km), trecand prin oras si continuand pe E81 spre Ramnicu Valcea (68 km), Calimanesti (18 km) si Caciulata (3 km) – aproximativ 200 km (2 ore si 30 min).
» cu trenul: din Sibiu sau Ramnicu Valcea coborati in gara Pausa sau Calimanesti.
» cu autobuzul: din Ramnicu Valcea sunt autobuze spre Cozia care plaeaca din 20 in 20 de minute.
Te-ar putea interesa si: