Riviera Makarska este denumirea zonei de coasta, impanzita de statiuni turistice si plaje superbe,situate la Sud de orasul Split. Orasul Makarska se gaseste la aproximativ 60 km distanta fata de orasul Split ( 60 km pe drumul de coasta sau 85 km daca se foloseste autostrada) fiind cel care da denumirea acestei interesante zone. Makarska Riviera incepe din apropierea statiunii Brela si se termina aproape de statiunea Igrane si cuprinde aproximativ 35 km de coasta si statiuni cochete precum: Brela, Barska Voda, Makarska, Tucepi, Podgora sau Igrane.
Riviera Makarska are ca centru orasul cu acelasi nume – Makarska Town. Acesta gazduieste aproximativ 12.000 de locuitori si este intr-adevar unul dintre cele mai atragatoare orase de pe coasta Croatiei si centrul turismului in Dalmatia.
Orasul Makarska se gaseste intr-un golf natural flancat de promontoriul Osejava si peninsula Sfantul Petar la poalele muntelui Biokovo. Zona centrala a orasului este formata din cladiri vechi, construite in stil venetian si o promenada unde pot fi gasite restaurante, cafenele, terase si magazine de suveniruri.
In zona golfului natural se gasesc atat portul vechi unde sunt ancorate vase pescaresti si ambarcatiuni de agrement de dimensiuni mici cat si portul nou unde exista si dana portuara a ferryboat-ului ce face legatura cu Insula Brac ( Makarska – Submartin/Brac). In piateta principala a statiunii se afla Biserica St. Marko, datand din sec 17, in interiorul caruia se gaseste si o superba piesa a sculptorului venetian Pietro Onighi.
In peninsula St. Petar exista o Biserica ce poarta hramul Sfantului Petar, datand din sec 9 dar reconstruita in 1992. In imediata apropiere a centrului vechi este zona noua format din hoteluri tip resort si multe terenuri sportive ( in special terenuri de tenis). Majoritatea turistilor care doresc o vacanta in Makarska opteaza pentru cazare intr-unul din hotelurile situate in aceasta zona.
Deosebit de frumos si bucurandu-se de o atmosfera cosmopolita, Makarska Town ofera intotdeauna vacante de neuitat. Orasul este situat pe curba unui golf ce, privit de sus, are forma unei potcoave de cal, si este strajuit de doua peninsule imbracate in paduri de pini. Orasul are o lunga traditie in domeniul turismului si stie cum sa isi intampine oaspetii si sa ii farmece cu hoteluri si pensiuni moderne, restaurante cu meniuri traditionale si servicii impecabile. Atractiile istorice, evenimentele culturale si festivitatile intregesc peisajul turistic al orasului Makarska si incanta vizitatorii.
Plaje in Makarska
O destinatie de vara ideala atat pentru cupluri sofisticate, cat si pentru familii cu copii, Makarska isi asteapta vizitatorii cu plaje superbe.
Plaja principala din Makarska este cea mai lunga plaja de pe riviera si este echipata cu toate facilitatile necesare pentru zile minunate in soare si balaceala in mare. Apa este cristalina si calda, iar plaja este acoperita de pietris. Sezlongurile si umbrelele sunt disponibile pentru inchiriat, iar dusurile sunt nelipsite.
Promenada abunda in restaurante si cafenele, iar pasionatii de sporturi acvatice vor gasi centre pentru inchiriat echipamente pentru sporturi acvatice. Viata de noapte isi are nucleul de-a lungul promenadei, unde se afla cele mai multe cluburi de noapte.
Cei care prefera o plaja mai retrasa isi pot indrepta pasii spre plaja Cvitacka, situata la 1 km vest departare de centrul orasului, sau plaja stancoasa de pe peninsula Sf. Petru.
Atractii si obiective turistice in Makarska
Makarska isi incanta turistii cu promenada ce se intinde de-a lungul tarmului scaldat de valurile Marii Adriatice, o promenada eleganta cu aer exotic datorita palmierilor ce o umbresc. Promenada gazduieste numeroase cafenele, baruri si restaurante, magazine de suveniruri si terase animate de muzica live.
Makarska se mandreste in special cu atractiile sale naturale, aceasta regiune fiind renumita pentru curatenia plajelor sale si dedicatia pentru prezervarea naturii. Muntele Biokovo, ce domina peisajul de vis al orasului, este in prezent un Parc Natural si ofera numeroase trasee pentru drumetii si alpinism, ocazii ideale pentru a descoperi varietatea florei si faunei locale.
Deasupra satului Kotisina, la o altitudine de 350 m, veti gasi o fascinanta gradina botanica, parte a Parcului Muntelui Biokovo. Gradina este unica datorita modului de prezentare a plantelor, care sunt in mare parte native locului. Aceasta a fost fondata de dr. Fra Jure Radic, un preot franciscan si om de stiinta. Gradina acopera o suprafata de 16.5 hectare.
In plimbarile voastre de-a lungul pitorestilor strazi pietruite ce strabat orasul, veti descoperi cu siguranta Muzeul Macologiei, cel mai mare muzeu dedicat scoicilor si melcilor din Marea Adriatica si din alte mari si oceane. Muzeul este gazduit in interiorul unei manastiri franciscane. Manastirea a fost construita in anul 1614 de calugari bosniaci, iar muzeul poate fi gasit in subsolul cladirii.
Biserica Sf. Marcu este un alt obiectiv turistic popular in Makarska, aceasta aflandu-se in piata principala a orasului si datand din anul 1776.
Muzeul Orasului va asteapta zilnic, de luni pana vineri, sa descoperiti istoria orasului si a regiunii, ce a avut ca punct de plecare vechiul sat Markar, situat in Muntele Biokovo, sat intemeiat de romani si distrusi de goti in anul 548. In secolul VII, au sosit slavii, insa nefiind cunoscuti pentru dorinta lor de a mentine pacea de-a lungul coastei, s-au razboit deseori cu venetienii. Bosniacii au poposit aici in secolul XI, urmand ca turcii sa ajunga in zona in anul 1499, cand au facut ceea ce stiau ei mai bine: au distrus totul in cale. Venetienii s-au intors in Makarska imediat dupa plecarea turcilor, care au condus zona timp de 150 de ani, si au ramas pana in anul 1797. Mai multe despre istoria orasului veti afla insa vizitand acest muzeu.
Iubitorii sporturilor vor avea la dispozitie Centru Sportiv al Orasului si…marea, unde pot practica o varietate de sporturi nautice.
Orasul Makarska este de asemenea o baza ideala pentru excursii in Split, Dubrovnik si Medjugorje, sau pentru a vizita insulele Brac, Hvar si Korcula.
Cazare in Makarska
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
Toggle content goes here, click edit button to change this text.
Ce si unde mananci in Makarska?
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Cum ajungi in Makarska - Croatia?
Statiunea Makarska asteapta calatorii ce pornesc din Bucuresti la o distanta de 1440 km, ceea ce inseamna ca veti ajunge la destinatie in aproximativ 16 ore. Puteti ajunge aici fie alegand sa strabateti autostrada A1, ce trece prin Zagreb si Split, fie strabatand ruta pitoreasca ce se intinde de-a lungul coastei Croatiei, de la Rijeka spre Makarska.
Cel mai apropriat aeroport este aeroportul din Split. Daca nu doriti sa inchiriati o masina de la aeroport, puteti alege transferul cu autobuzele locale pana la statia de autobuz din Split, de unde puteti lua un alt autobuz spre Makarska. Autobuzele circula la intervale de 20 de minute, iar durata calatoriei va fi de 1 ora si 15 minute. Detalii despre Split gasiti aici: Statiunea Split.
Daca preferati sa aterizati pe aeroportul din Dubrovnik, veti ajunge in Makarska in aproximativ 3 ore. Feriboturile asigura legatura dintre Sumartin, pe Insula Brac, si Makarska de doua pana la cinci ori pe zi. Calatoria dureaza aproximativ 50 de minute.
Te-ar putea interesa si:
I am raw html block.
Click edit button to change this html