Examenul de Maturitate sau Bacalaureatul a devenit o proba de foc pentru toti adolescentii care termina liceul. In fiecare an, se pare ca, gradul de dificultate este tot mai mare. Anul acesta, si fiul meu a dat Bacalaureatul. Nu pot sa va spun ce emotii am avut. Am inceput sa il trimit la meditatii inca din clasa a XI-a pentru ca, in fiecare an, atunci cand vedeam la televizor rezultatele elevilor de la acest examen important, mi se facea teama de ce putea sa se intample daca fiul meu nu se pregatea temeinic.
Desi este un copil sarguincios si are note bune, am zis ca mai bine sa stam linistiti si ca va avea indrumarea cea mai buna. Ii gasisem cei mai buni profesori si, la fiecare sfarsit de saptamana, cu mici exceptii, fiul meu se ducea la meditatii. Stiam ca, fata de modelul de Bacalaureat pe care il dadusem eu acum 24 de ani, cel de acum este total diferit.
Sunt multe teste grila dar si o proba noua si anume Porba de Competente Digitale. Asta insemna sa aiba cunostinte de baza in operarea unui computer si sa stapaneasca foarte bine Pachetul Microsoft. Desi fiul meu se descurca bine in acest domeniu, avea o mare problema cu tabelele din Excel.
Nici eu nu stiam prea bine cum functioneaza pentru ca, la locul de munca, foloseam doar niste operatiuni de baza in Microsoft Excel. M-am gandit, initial, sa ne uitam pe tutoriale dar era destul de complicat. Apoi ma gandeam ca as putea sa il meditez si la asta, insa am avut noroc cu o prietena care mi-a dat o idee foarte buna.
Sa il timit la cursuri pentru asa ceva! Dar, si mai interesant a fost faptul ca nu era orice tip de formare ci un curs ECDL. Ce inseamna asta?
Este vorba despre o Certificare ECDL pentru profilul de Bacalaureat disponibil pe cursuriautorizate.eu. Asta inseamna ca elevii care doresc echivalarea probei de competente digitale din cadrul examenului de Maturitate, pot sa prezinte permisul obtinut in cadrul acestei formari.In plus, cei care sunt posesorii Permisului ECDL Profil Bac vor avea automat calificativul de “utilizator autorizat”.
Pentru a-i usura munca si pentru a mai “dilua” perioada examenelor, am decis sa il inscriu. A fost foarte bucuros si receptiv, deoarece, cu un mic efort, scapa de un stres mai mare cand avea sa sustina Bac-ul. Astfel, in orele de formare a fost oferit un pachet cu 6 module: Utilizarea basic a computerului, Instrumente ce pot fi folosite online, Editarea unui text in Microsoft Word, Calcul tabelar in Microsoft Excel (exact ce nu stapanea bine fiul meu), Baze de date in Microsoft Access si Prezentari in Microsoft PowerPoint. Dupa terminarea cursurilor a sustinut un examen de 45 de minute pentru fiecare modul in parte. Totul a decurs excelent. Fiul meu a invata foarte bine tot ceea ce era necesar si a obtinut acest Permis.
Cand a dat Bac-ul, a fost extraordinar de bine pentru ca stresul s-a diminuat considerabil. Acum va fi student la Informatica pentru ca acest curs i-a deschis apetitul pentru calculatoare.