Marmaris este situata intr-un frumos golf care iti taie respiratia, in locul de intalnire dintre Marea Egee si Marea Mediterana, locatia fiind inconjurata de o minunata padure de pini care te duce cu gandul la liniste, relaxare si armonie.
Portul, aproape perfect natural si asezarea splendida inconjurata de munti cu brazi merita cu adevarat toata admiratia vizitatorului. Marmaris, poate fi considerat punct de plecare pentru croaziere de-a lungul coastei turcesti, oferind totodata distractie si posibilitatea de a face cumparaturi.
Golful sau este cunoscut pentru conditiile excelente de yachting si atmosfera cosmopolitana, iar din Marmaris puteti sa faceti excursii in Rhodos, in insula Cleopatra unde se spune ca este cel mai bun nisip din lume, la Pamukkale, Efes, sau Casa Fecioarei Sf. Maria.
In timpurile vechi, Marmaris era cunoscut sub numele de Physkos. Numele Marmaris vine din zilele in care Soliman Magnificul, atacand insula Rodos, si-a exprimat mania cand a vazut starea fortaretei din Marmaris si sub impulsul momentului, a exclamat: Mimari as (spanzurati arhitectul).
Istoria orasului Marmaris incepe cu venirea carienilor in aceste tinuturi in 3400 i.Hr. Faimoasa istorie a lui Herodot ne spune cum carienii au ajuns in insula Creta si au colonizat aici o noua regiune – Mugla. Pentru multi ani, Physkos (astazi Marmaris) a functionat ca un important oras port pentru locuitorii Cariyei, pe care l-au transformat ulterior in baza militara. Catre 300 i. Hr., civilizatia cariana intra intr-o perioada de declin si orasul Marmaris trece printr-o succesiune de cizilizaţii: egipteana, asiriana, ioniana, doriana, persana, otomana.
Anticul Physkos, actualul Marmaris a reprezentat un important punct de pornire pentru cei care aveau de strabatut traseul Anatolia – insula Rodos – Egipt.
Portul Marmaris Netsel este unul din cele mai importante din Turcia si face legatura cu statiunea Içmeler prin asa-numitele taxiuri acvatice. Içmeler este un oras-statiune mai relaxat si mai domolit decat Marmaris. Plaja se arcuieste in jurul golfului pentru o jumatate de mila, unde se pot practica sporturile acvatice obisnuite, inclusiv windsurfing-ul.
Statiunea Marmaris, cu o populatie de 35 000 de locuitori, situata intr-un decor deosebit, ofera in timpul sezonului de vara o atmosfera insufletita. Portul de agrement este unul dintre cele mai mari si mai bine echipate in Turcia.
Imprejurimile orasului gazduiesc padurea de pini situata in gradina neagra, precum si zona Dalyan, faimoasa pentru broastele testoase care traiesc acolo si pentru conditiile deosebite de relief adecvate pentru practicarea sporturilor extreme. Clima Mediteranei ofera posibilitatea practicarii inotului in ape foarte limpezi o buna parte a anului. In luna noiembrie se organizeaza aici „Cupa internationala de iahting”.
Pe langa toate aceste atractii naturale statiunea include si o vasta gama de restaurante de lux pentru toate gusturile, baruri, discoteci, boutique-uri, bazare, magazine care ofera o diversitate de articole din piele, carpete, bijuterii, onixuri si produse din miere de pin, productie locala. La 9 kilometri de Marmaris, in partea vestica, se afla Icmeler cunoscut pentru gradinile de iasomie, fan-pub si barurile karaoke din fata marii.
Plaje in Marmaris
Plaja Marmaris are o lungime de cca. 4 km si este situata intr-un frumos golf care iti taie respiratia, in locul de intalnire dintre marea Egee şi marea Mediterana. Plaja este inconjurata de o minunata padure de pini care te duce cu gandul la liniste si armonie. Portul, aproape perfect natural si asezarea splendida merita cu adevarat toata admiratia vizitatorului.
Începând cu ora 8:00, faleza din Marmaris se trezeşte la viaţă, iar aglomeraţia durează până la ora 1:00 noaptea, cu mici întreruperi, după-amiaza. Aici se gasesc pontoane de lemn, care se întind de la mal pana in departare în mare, la circa 25 de m în larg, pe care sunt aşezate numeroase şezlonguri, ce va vor atrage imediat atenţia.
Plaja Icmeler, situata la aproximativ 9 km distanta in statiunea Icmeler, este o alternativa mai relaxanta a statiunii supraaglomerate Marmaris, oferind turistilor o atmosfera linistita, plaje de nisip foarte curate, gradini bine intretinute si bulevarde de promenada. Statiunea Icmeler este ideala pentru sporturi de apa precum scufundari, schi nautic si excursii cu barca. Puteti practica si multe alte activitati, precum planorism, volei pe plaja, etc. Din Icmeler puteti pleca intr-o croaziera de lux spre insulele din apropiere si diverse situri arheologice: preferatele turistilor sunt insula Cleopatra, izvoarele termale din Pamukkale si orasul antic Efes.
Cazare recomandata in Marmaris
Atractii si obiective turistice in Marmaris
Parcul National Gullucek, Golful Yalanci, Insula Nimara, Ciftlik, Golful Hisaronu, Bozburun, Lorima, Bybassos, Datka, Dalaman si Dalyan.
- Festivalul de yachting care se desfasoara in luna mai si dureaza o saptamana.
- Festivalul Marmaris care se desfăsoară in luna iunie.
- Cupa internationala de yachting Regatta se desfasoara in noiembrie.
Turunc este un oras linistit aflat la 10 km de Marmaris, un superb loc care ofera relaxare, o plaja nisipoasa, sporturi acvatice si cateva restaurante si baruri care asteapta sa fie descoperite. Kumlubuk este situat in sudul Turunc-ului acolo unde albastrul marii si verdele padurii se ciocnesc.
Turunc este un loc linistit de o imensa frumusete naturala, o destinatie care ofera distractie nu doar pentru frumoasele sale plaje ci si pentru numeroasele posibilitati de realizare a excursiilor in imprejurimi. Knidos este o prezenta fascinanta, situata in varful peninsulei, unde interesant este un teatru si o cladiere mica, rotunda, cunoscuta ca Templul Afroditei- considerat a fi gazduit o statuie a zeitei, creata de sculptorul Praxiteles (390-330 i.Hr.), renumita in lumea antica.
Kaunos este un oras unde cele mai accesibile locuri de vizitat sunt ruinele unui teatru roman, o basilica bizantina uriasa si o casa romana cu fantana si inscriptii lungi. Cea mai izbitoare trasatura a ruinelor este o serie de morminte de piatra, de influenta liciana, dintre care cel mai mare nu a fost niciodata terminat si care reflecta metoda de constructie: de la varf.
Mugla se afla la 50 km nord de Marmaris este un oras atragator, unic prin pastrarea mostenirii arhitecturale. Dispune de multe case turcesti vechi, caravanseraiuri, fantani si moschei pastrate pana azi, aici gasindu-se cele mai bune mostre de arhitectura otomana domestica. In Ilica, la capatul de nord al lacului Koycegiz, se afla o serie de bai termale si de namol, in aer liber, ale caror ape ce ating 40 grade alina durerile reumatismale şi ginecologice.
Iztuzu (broasca testoasa) este o frumoasa plaja, unul dintre putinele locuri din Marea Mediterana unde broastele testoase vin sa-si depuna ouale.
Orasul antic Efes – magnific, stralucitor, uimitor, remarcabil- acestea sunt doar cateva cuvinte pe care le poti spune despre faimosul sit arheologic. Oricum nimeni nu ar avea vreodata succes sa descrie Efes-ul in cuvinte. Efes este unul dintre cele mai mari muzee in aer liber din lume, care trebuie vazut macar o singura data cu proprii ochi pentru a putea fi apreciat la justa valoare.
Ephessus a vazut multe civilizaţii de-a lungul timpului: greaca, persana, romana, bizantina si otomana, astfel incat acest sit este un cocktail de civilizatii.
Insula Rhodos se afla la doar 45 de minute de Marmaris, putand face o excursie de o zi pentru a descoperi plajele, siturile arheologice si frumusetile uneia dintre cele mai atragatoare si mai ofertante insule grecesti
Icmeler se afla la 10 km distanta de Marmaris, in partea de vest a golfului si este renumit pentru apele sale minerale cu proprietati terapeutice in tratarea afectiunilor digestive.
Unde te cazezi in Marmaris
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine in Marmaris – Turcia:
Cum ajungi in Marmaris - Turcia?
Cum ajungi in Marmaris cu masina personala
Daca alegegeti sa mergeti cu autoturismul propriu in Marmaris, una dintre variante este ruta: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Edirne – Sisli – Izmit – Balikesir – Izmir – Marmaris.
Nu uitati de vigneta ce trebuie achizitionata in Bulgaria si inainte de a pleca la drum, asigurati-va ca detineti un pasaport valabil si cartea verde a masinii, Turcia nefiind membra a Uniunii Europene, unde se solicita viza. Viza se obtine la intrarea in vama, prezentand pasaportul.
Mai multe informatii despre vigneta pentru Bulgaria: CLICK AICI!
Cum ajungi in Marmaris cu avionul
Aeroportul din Dalaman se afla la aproximativ 100 km distanta de statiunea Marmaris. Din Romania nu sunt zboruri directe catre aeroportul din Dalaman, insa puteti apela la un zbor cu escala la Istanbul.
Cazare in Marmaris
Descoperă cele mai bune hoteluri, pensiuni și apartamente din Marmaris pe baza a mii de recenzii verificate.
Te-ar putea interesa si: