Litochoro dateaza din secolul al XIV-lea si este privilegiat cu o plaja distinsa cu „Blue Flag” pentru nisipul si apele sale curate.
Litochoro este un labirint de stradute inguste si pietruite, trasate printre casele traditionale cu porti vechi din lemn, ferestre arcuite si acoperisuri vin colorate. In orice parte a orasului te-ai afla, peisajul abunda in culorile vii ale locuintelor imbinate cu verdele padurilor si albastrul cerului.
La intrarea in oras, zaresti Katounia, parcul care adaposteste monumentul inchinat luptatorilor pentru libertate in 1878, Centrul multicultural, muzeul de folclor si o sala expozitionala. Strabatand orasul pe strazile sale, descoperi piete traditionale, precum Platanos, Horostasi si Naftikon si doua biserici importante: Agios Nikolaos, in centru si Agios Dimitrios in partea de nord. Tot in partea nordica a orasului, Litochoro are unul dintre cele mai traditionale cimitire din Grecia, cunoscut sub numele de Agios Athanasios.
In timpul sezonului estival, Litochoro este luat cu asalt de numerosi turisti, care vor sa ajunga la Muntele Olimp si la siturile arheologice din zona. Unul dintre cele mai mari obiective il reprezinta Cada lui Zeus, la care poti ajunge pe jos pornind din oraselul Litochoro. Odata ce ai iesit de pe aleile pietruite ale orasului, intri in Parcul National Olimp si mergi de-a lungul Vaii Enipeas care margineste orasul. Piesajul stancilor gri, a raului si a padurii inverzite iti taie rasuflarea, iar odata ajuns la cascada formata intre stanci vei ramane impresionat de arhitectura naturala a acesteia.
Seara, la intoarcerea de pe Muntele Olimp, statiunea se insufleteste cu turisti si localnici, veniti sa petreaca in psarotaverne sau in tavernele traditionale din pietele centrale.
Plaja in Litochoro
Marginita de Marea Egee si Muntele Olimp, Litochoro combina plaja cu muntele intr-o maniera exotica.
Plaja din Litochoro este distinsa cu „Blue Flag” pentru nisipul si apele sale curate, fiind considerata o bijuterie a Rivierei Olimpului. Plaja din Litochoro este marginita de zonele de litoral Pláka si Gritsa care detin, la randul lor, doua plaje superbe pe care te poti rasfata in caldura soarelui grecesc.
Pláka sau Pláka Litochorou este o plaja intinsa ce porneste de la poalele Muntelui Olimp spre Golful Thermaic si se intinde din sudul statiunii Leptokarya pana in nordul Gritsei. Zona Plaka este strabatuta de drumul national E75, la sud de Litochoro, accesul in statiune fiind extrem de usor cu autoturismul.
Linia de coasta in zona Litochoro este formata in principal din plaje nisipoase, presarate cu taverne si restaurante deschise in timpul sezonului estival. Plajele sunt acoperite cu nisip fin si marginite de apele cristaline ale Marii Egee, iar de-a lungul lor intalnesti numeroase facilitati pentru practicarea sporturilor nautice.
Gritsa se afla in partea nord-estica a orasului Litochoro (nordul Pláka), unde zona de coasta continua cu nisipul fin. Cunoscuta si sub numele de Gritsa Litochorou, zona se extinde din sudul Pláka pana in nordul asezarii Variko si constituie un port pentru orasul Litochoro. Precum in Pláka, plajele sunt acoperite cu nisip fin, potrivite pentru familii cu copii mici. Cu toate acestea, zona nu beneficiaza de atatea facilitati ca Pláka, axandu-se pe mai multa liniste si intimitate. Vei gasi totusi o statiune hoteliera, case de vacanta si cateva baruri si taverne amenajate turistic. In ciuda facilitatilor ceva mai restranse fata de alte statiuni turistice, Gritsa este o destinatie de vacanta foarte apreciata atat printre greci, cat si printre vizitatorii europeni.
Atractii si obiective turistice in Litochoro
Aflat la 300 m deasupra Marii Egee, Litochoro este o imbinare uimitoare a peisajului montan cu cel Marin. In imediata apropiere, exista numeroase manastiri si biserici bizantine, cum ar fi Manastirea Sf. Dionisie din Olimp si Sf. Nicolae Litochoro, iar printre atractiile majore locale regasesti Muzeul Maritim.
Litochoro este o destinatie turistica populara pentru cei care doresc sa urce pe Muntele Olimp si sa descopere frumusetile acestuia. Pe drumul Prionia, la intrarea in Parcul National, vei gasi un bar rustic unde te poti opri pentru o cafea, supe de casa si mezeluri traditionale. Inaintand pe traseul abrupt, marcat cu E4, vei ajunge la Refugiul Spilios Agapitos, deschis in perioada mai-octombrie. Traseul este lung. De la restaurantul rustic pana la „Spilios Agapitos” se ajunge in aproximativ trei ore, asa ca echipeaza-te corespunzator si nu te lipsi de apa.
Manastirea Sf. Dionisie
Manastirea Sf. Dionisie, construita in secolul al 16-lea, este situata la o altitudine de 850 de metri la poalele Muntelui Olimp, langa drumul european E4 Pieria, la circa 7 km de Litochoro. Fondatorul sau a fost Sfantul Dionisie din Olimp, sarbatorit anual in data de 23 ianuarie. Manastirea este un obiectiv turistic major atat pentru credinciosi, cat si pentru arheologi datorita slujbelor tinute aici, a icoanelor, a istoriei sale si a stilului arhitectural. Din pacate, din 1989, accesul femeilor in cadrul manastirii a fost interzis. In apropierea cladirii, unde este permis accesul tuturor credinciosilor, a fost construita o alta biserica inchinata Sfantului Dionisie din Olimp, unde duminica de duminica se oficiaza Sfanta Liturghie. Alte doua biserici care i se datoreaza sfantului Dionisie din Olimp sunt Sfantul Prooroc Ilie ( la 2.803 de metri) si schimbarea la Fata.
Orasul antic Dion
Cunoscut pentru importanta strategica, Dion a fost unul dintre cele mai renumite orase-state din Macedonia antica. Situat la poalele estice ale Muntelui Olimp, la 14 km de Litochoro, micul oras gazduieste un sit argeologic important si un muzeu cu piese de arhitectura unicat. Printre cele mai importante atractii sunt Templul Zeilor din Olimp, teatrul grecesc, sanctuarul zeitei Demetra si sanctuarul zeitei egiptene Isis, situat chiar in centrul sitului arheologic si inconjurat de copiile unor statui descoperite in urma sapaturilor arheologice. Muzeul din Dion a fost deschis in 1983 si prezinta o expozitie ce cuprinde statui, monumente funerare si votive, piese de arhitectura, monede si alte obiecte antice, precum mozaicuri rare, majoritatea descoperite in locurile sacre si in necropola de la Dion.
Pornind din piaţa principală pe cursul văii Enipeas se ajunge la Myli – un loc al cărui farmec aparte este dat de vechile mori de apă şi de padurile de platani.
Nu departe de ultimele case din Litochoro se află pitoreştile schituri Agia Paraskevi, Agii Apostoli şi Prophet Elijah, care adună vara, numerosi pelerini greci şi străini.
La 30 minute de mers pe jos sau câteva minute cu maşina pe drum asfaltat, într-un luminiş din mijlocul pădurii de pini Ai Ylannis, se afla mica biserică din piatra Agios Ioannis Theologos, popular loc de celebrare a botezurilor şi nunţilor.
Cazare in Litochoro
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Litochoro – Grecia:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Restaurante si taverne in Litochoro
Litochoro intruchipeaza „micul oras montan grecesc”, cu strazi intortocheate, casele lipite unele de altele si toata lumea pare sa se stie cu toata lumea. Cum arhiterctura satului a fost pastrata de-a lungul secolelor, iar peisajele sunt pitorsti, localnicii au grija ca si mancarea servita sa fie tipic greceasca. Cat despre bautura, specialitatile locale precum ouzo sunt nelipsite de pe mesele tavernelor, fiind adesea acompaniate de meze si muzica greceasca (sirtaki).
In Litochoro toate tavernele sunt afaceri de familie, iar mancarurile gatite aici au o savoare cu totul diferita fata de celelalte statiuni din Grecia continentala. De-a lungul strazii principale si in piata centrala a orasului vei gasi o multime de cafenele si magazine turistice, plus un supermarket din care iti poti cumpara alimente si diferite produse grecesti.
Pe langa zecile de taverne, pe care le poti confunda usor cu casele viu colorate ale localnicilor, gasesti si cateva localuri cu mancaruri internationale precum paste si pizza.
Iata cateva dintre cele mai cunoscute locuri unde poti lua masa in Litochoro:
Gastrodromio este unul dintre cele mai apreciate restaurante din Litochoro. Simplu, traditional, dar intr-o maniera moderna, micul restaurant situat chiar in apropiere de soseaua principala este cautat de clienti pentru selectia mare de vinuri locale si pentru platourile cu diferite branzeturi traditionale. Pe langa felurile principale va recomandam sa incercati si supele de legume, painea locala si tyrokafteri (branza Feta fierbinte si usor picanta).
Un alt restaurant apreciat este Meze Meze, situat chiar pe strada principala din Litochoro unde veti gasi o gama variata de mancaruri grecesti traditionale, dar si bauturi locale precum ouzo si retsina.
Dias ofera preparate traditionale grecesti, majoritatea avand ca ingrediente principale carne de vita sau miel. Alaturi de acestea iti poti comanda diferite salate si bauturi grecesti, ornate cu oregano si stropite cu zeama de lamaie si ulei de masline.
In zona vei mai gasi tavernele Neromylos, Mytikas, Tamezedakia si Erato, acesta din urma fiind un specialist in vinuri. Printre alte restaurante recomandate din jurul Erato se afla Limanaki, White Rose Restaurant si Akrogiali (cu cafeterie, pizza, paste si meniu mediteranean).
Cum ajung in Litochoro?
» cu masina personala: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Pleven – Sofia – Blagoevgrad – Kulata – Promachonas – Salonic – Katerini – Litochoro. Distanta dintre Bucuresti si Litochoro este de aproximativ 750 km si se parcurge in 10 ore cu autoturismul.
» cu avionul: Bucuresti – Salonic, aeroportul Macedonia aflandu-se la paroximativ 90 km de Litochoro.
Cum ajung din Paralia Katerini în Litochoro?
Litochoro este situat la 24 km sud de Paralia Katerini si aproximativ 90 de km de Salonic. În Litochoro se poate ajunge din Katerini, pe drumul E75, cu maşina sau autobuzele K.T.E.L. Autobuzele pleacă din autogara Katerini la interval de 60 minute, iar costul unui bilet este de 1,8 €/persoana.
Cazare recomandata in Litochoro - Riviera Olimpului
Te-ar putea interesa si: