Lacul Rosu, o adevarata podoaba turistica a Romaniei, este situat la circa 1 km in amonte de intrarea raului Bicaz in Cheile Bicaz. De aici, se unesc trei raulete – Suhardul, Piatra Rosie, Licasul – si ele alcatuiesc obarsia raului Bicaz.
Paraul Piatra Rosie si paraul Licasul, dupa ce se unesc in partea de vest de Lacul Rosu, impreuna alcatuiesc raul Haghimasu sau Valea Oilor. Numele de Rosu, se spune ca vine de la paraul Rosu, care trece peste calcare rosietice si uneori coloreaza apa lacului in rosu (sau apa reflecta culoarea rosie a pietrelor).
Lacul Rosu este situat la 983 m altitudine, cu o suprafata de 12 ha. Se intinde in Valea Oilor, pe o lungime de 960 m, si o latime de 106 m, si in Valea Suhardului pe inca 380 m lungime si 60 m latime. Lacul Rosu are un perimetru de 3090 m.
Lacul Rosu s-a format in anul 1837 prin stavilirea apelor raului Bicaz de catre alunecarile de teren dinspre Muntele Ghilcos, datorita unor ploi abundente in zona. Straturile de argila (fiind in panta si imbibate cu apa) au format un pat foarte alunecos cu depozitele de pamant (adunate de-a lungul timpului deasupra lui). In spatele acestor depozite, care au alunecat la vale, pana la poalele Suhardului Mic, apele Bicazului s-au adunat, s-au inaltat si au alcatuit lacul, cu o adancime de 10,5 m.
Padurea de conifere (care era pe tarmurile raului Bicaz) a fost inghitita de ape. Iar versantii care au alunecat cu tot cu padure au fost inghititi de apele lacului format. Aceste trunchiuri inghitite se vad si azi iesind din apa lacului, ca niste cioturi de 1-2 m, deasupra apei Lacului Rosu.
Aluviunile aduse de raul Bicaz in acest lac il va umple incet incet, ii va inalta fundul, apele lacului vor scadea mereu cate putin, pana la totala lui disparitie in timp.
Legenda Lacului Rosu
Numele in germana ,,Mordesee” inseamna ,,Lacul Ucigas” si vine de la o legenda cunoscuta: surparea bucatilor de stanca si de teren se presupune ca ar fi acoperit un pastor cu magarul, cainii si turma sa de oi – iar sangele adunat ar fi colorat apa lacului.
O alta legenda spune: langa lac traia o fata cu parul negru si ochii albastri-verzi, frumoasa, cu corp minunat. Plecand la targul de la Gheorghieni, ea intalni un voinic (cel mai curajos baiat din zona, care canta la flaut si era priceput sa construiasca case si sa sculpteze carute). S-au indragostit, baiatul a cerut-o imediat de sotie. Placand in armata (nunta s-a amanat), iar fata ofta si il astepta cu dor. Intr-o zi, in timp ce ea merge cu ulciorul la fantana, un talhar aflat in zona, calare, a rapit-o, si ducand-o la Cohard, unde locuia, fermecat de frumusetea ei, i-a promis palat de diamnat, mult aur si argint, numai sa-i devina sotie. Fata il refuza, si pentru ca el dorea sa o ia de sotie cu forta, ea se ruga la muntii din imprejurimi sa o ajute. Atunci muntii cu un sunet ingrozitor au trimis bucati de stanci la vale, care au acoperit si pe fata si pe talhar, si tot ce era in cale.
Lacul Rosu este lacul de baraj natural, cel mai mare din tara noastra, si unicul de acest fel, cu padurea de brazi inecata in el. La marginea de est a lacului se afla muntele Suhardul Mic (1352 m), Suhardul Mare (1507 m), iar in fata lacului spre sud se afla Muntele Ghilcos (1384 m).
In doar o ora, se poate face un urcus pe Muntele Suhardul Mic (care apare ca un zid de piatra). Din varful acestui munte se vede o priveliste minunata – Lacul Rosu in forma sa de vale presarata cu cioturile uscate ale brazilor de odinioara, Cheile Bicazului pana la zona la intrarea in tunel, Muntele Ghilcos, si undeva in zare foarte departe ,,ca o umbra” – Ceahlaul, in partea de nord-est, iar spre sud Muntele Haghimasu.
Lacul Rosu – monument natural, lac de baraj natural, care a luat fiinta prin prabusirea versantului muntos cu tot cu padure, dateaza de mai bine de o suta de ani. Padurea ingropata sub ape isi mai trimite semne (umbre) peste oglinda lucie, limpede, prin varfurile brazilor inecati.
Zona este formata in special din roci calcaroase, care au realizat forme interesante de relief deosebite. Astfel, Cheile Bicazului prezinta un relief minunat (au lungimea 8 km si adancimea 200 pana la 300 m).
Lacul Rosu si Cheile Bicazului sunt cele mai importante puncte turistice din Parcul National Hasmasul Mare – care are o flora cu specii rare: papucul doamnei si floarea-de-colt, precum si fauna cu exemplare deosebite: capre negre, ursi, rasi.
Te-ar putea interesa si:
I am raw html block.
Click edit button to change this html