Lacul Colibita este cel mai mare lac de origine antropica din judetul Bistrita-Nasaud. Suprafata lacului este de 300 ha, iar suprafata bazinului hidrografic este de 113 km², cu un volum total de 100 mil. m³.
Realizat cu scopul de a alimenta cu apa localitatile din aval si de a produce energie electrica, Lacul Colibita a devenit una dintre principalele resurse turistice ale judetului, malurile sale fiind impanzite de numeroase cabane si case de vacanta.
Functiile Lacului Colibita sunt urmatoarele: alimentarea cu apa a localitatilor din aval, a industriei, irigatii pe o suprafata de 5 ha, producerea energiei electrice, regularizarea debitului apelor raului Bistrita.
Pe de alta parte, lacul Colibita mai este folosit pentru agrement si practicarea sporturilor nautice.
Datorita concentratiei mare de ozon si ioni de iod a zonei, recomandata pentru tratamentul afectiunilor pulmonare si cardiace, Colibita a fost cunoscuta pana in anii ’80 ca a o renumita statiune turistica si climaterica.
A urmat demolarea statiunii si stramutarea satului, pentru a se permite construirea unui lac de acumulare hidroenergetic, lac care astazi se intinde pe o lungime de peste 5 km si care-i poarta numele, Lacul Colibita.