Cel mai mare si mai frumos lac din masivul Fagaras este Lacul Balea. Dupa 1974, cand s-a construit Transfagarasanul, acest lac a devenit cel mai cautat de catre turisti.
Lacul Balea s-a format din izvorul paraului Balea, la poalele unui prag glaciar si se afla la 2040 m altitudine. Lacul are o forma neregulata, o lungime de 353 m, este lat de 217 m, un perimetru de 1367 m, suprafata de 4,65 ha, adanc de 11 m. Este intrecut ca adancime de Lacul Podragu Mare si Lacul Caltun.
Lacul este alimentat cu apa, de cele doua izvoare dinspre sud si dinspre nord-vest. Apa lacului este stavilita printr-un mic baraj si de aici apele pleaca peste stanci, spre serpentinele Transfagarasanului. La sud, Lacul Balea este strajuit de creasta masivului Fagaras, varful Vanatoarea lui Buteanu (2507 m). Malul dinspre creasta muntelui coboara inspre lac, cu un perete de grohotis. De pe versant, coboara pana spre luna iunie, fasii inghetate de zapada.
Pe partea dinspre nord se afla cabana turistica Paltenu. Pe partea estica a lacului, pe o stanca de piatra, se afla cabana turistica Balea-Lac. Aici, in zona, gheata persista din noiembrie pana in iunie, in lunile februarie-aprilie gheata este groasa pe lac de peste o jumatate de metru. Un alt lac in apropiere la 2230 m altitudine este Lacul Capra.
In Lacul Balea, temperatura apei nu urca peste 10°C, iar uneori chiar si vara temperatura apei este de doar 3ºC. Acesta este singurul lac din Muntii Fagaras, care a fost populat natural cu pastrav indigen. Lacul constituie zona de pescuit rezervata pescuitului care se face pe baza de autorizatie.
Accesul la Lacul Balea, se face pe drumul Transfagarasanului, care este asfaltat. Pe partea dreapta a Lacului Vidraru, pe la confluenta cu paraul Buda, confluenta cu paraul Capra, drumul continua pe la cabana turistica Caldarea Caprei, alaturi Cascada Caprei, un tunel si apoi se ajunge la Lacul Balea. De la coada Lacului Arges, la Balea-Lac sunt 57 km.
Dinspre Sibiu, drumul porneste de langa comuna Arpas si ajunge pana la Balea-Lac. La 7 km distanta, se afla pastravaria Balea (unde se practica pescuitul de pastravi contra unei sume de bani / bucata). Dupa un drum de 21 km, se ajunge la Hotelul Balea Cascada, se trece prin Poarta Intalnirii si Poarta Genistilor, locul unde s-au intalnit cele doua echipe de muncitori care au lucrat la Transfagarasan, ele venind una dinpre nord, cealalta dinspre sud, lasand in urma apa Cascadei Balea – care sare de la o mare inaltime, apa creand serpentine stranse, ajunge la Lacul Vidraru.
Iarna, Transfagarasanul este accesibil doar de la Sibiu la Balea Cascada, de aici pana la Balea Lac se merge cu telecabina.
Pe jos, pe poteca de creasta, alte trasee pana la Lacul Balea sunt: de la Cabana Negoiu, timp de 8 ore, se trece pe la Lacul Caltun; sau de la Lacul Caltun se fac cca. 3 ore; iar de la Cabana Podragu, pe deasupra Lacului Buda, cca. 2 ore si jumatate; de la Lacul Capra cca. 5 ore si jumatate.
De la lacul Balea, prin Saua Netedu, pe langa caldarea Arpaselului, o zona cu verdeata, fanete, capre negre din Fagaras, unde si pasunatul este interzis. In 1973, au fost aduse mormote alpine si a fost populata aceasta zona. In Saua Netedului, sunt cerbi si caprioare.
De la Balea-Lac pana jos la Cabana (Hotel) Balea Cascada se fac cca. 2 ore si jumatate.
Caldarea glaciara Balea este un important centru al sporturilor de iarna din Carpati – mai ales ca adaposteste frumosul lac cu cabana semilacustra. Peisajul este fascinant atat in sezonul cald, cat si iarna.
Rezervatia Faunistica Arpasel, care cuprinde o insiruire de culmi inalte (acestea iarna sunt frumos acoperite de haine albe de zapada), un relief glaciar tipic cu terase si morene, creste interesant crenelate pe langa vai glaciare simple sau complexe (acoperite de zapada) si care alcatuiesc un peisaj de un farmec auster.
Cascada pare incremenita de frig si ger, isi oglindeste stalagmitele in apa inghetata a lacului.
In zona exista multe drumuri de acces cu marcaje corespunzatoare, care pot fi folosite atat iarna cat si vara si care ajuta turistii sa parcurga trasee interesante si sa se organizeze chiar ascensiuni mai mult sau mai putin dificile.
Pentru a ajunge la Cascada si Lacul Balea, s-a amenajat din 1975 o linie de telecabina, care faciliteaza si accesul la traseele de creasta.
Tot in zona, in sezonul de iarna, a fost deschis Hotelul de Gheata si Biserica de Gheata. Aceste constructii atrag turistii curiosi si impresionati de camerele de gheata (unde se pot caza) si barul unde pot sa se incalzeasca la un ceai cald.
Biserica de Gheata are ca model o bisericuta din satul Malancrav (Sibiu). Este construita din blocuri de gheata, apa si zapada, extrase din Lacul Balea. A fost sfintita de 7 preoti, are un altar de gheata, icoane lucrate in basorelief si banci ingenios realizate din gheata, lumina este asigurata printr-un candelabru si leduri speciale ecologice ce nu degaja caldura.