LA NOI IN TARA NU EXISTA TURISM! Afirma mai deunazi la TV, Radu Banciu in emisiunea sa, “Lumea lui Banciu”. Se diseca tema ”De ce presedintele si premierul tarii, aleg destinatii exotice pentru a-si petrece concediul?”. Daca treceti pe la nenumaratele agentii turistice din tara, veti vedea afise frumos colorate cu oferte in Grecia, Italia, Spania, Franta, Croatia, Turcia, Bulgaria, etc. Se vinde nu ce vrem noi si ceea ce se cere. Nu veti vedea prea multe afise cu Mamaia, Sinaia, Delta Dunarii sau cu Maramuresul. Avem un potential turistic si balneoturistic imens. Ne lipsesc insa lucratorii calificati din turism, soselele bune si ofertele optionale.
In Grecia sau chiar in Bulgaria esti asaltat de diferite oferte pentru a-ti umple timpul liber si a vizita si alte obiective nu doar plaja locala, restaurantul si camera de hotel. Urmaream o discutie dintre un reporter si un cabanier agroturistic din Bucovina…”Si ce posibilitati optionale mai oferiti turistului, in afara de cazare, masa si TV?”…”Pai, le mai dam odata sa manance daca vor!”. Doar cu ospitalitatea si mancaruri si vinuri bune nu vom atrage turistii straini. Sectorul cu cele mai mici salarii este cel al hotelurilor, pensiunilor si restaurantelor.
Sa nu mai vorbim de statiunile balneare care se depopuleaza urgent cand sezonul estival se incheie. Exceptiile sunt putine. La hotelul Ceres din Bizusa-Bai (Salaj) medicul balneolog vine din Bucuresti odata pe luna, in momentul plecarii unei serii si al sosirii celeilalte, sta 3 zile si-apoi pleaca. La Sovata, la fel, medicul face naveta saptamanal din Brasov. In urma cu un secol, pentru straini, cele mai vestite statiuni balneare din Transilvania erau Boresc, Balvanyos, Valcele si Corund. Astazi ele sunt in ruina. A disparut de-acolo cam tot ce exista la suprafata pamantului, mai putin apa minerala din adancuri care inca ne mai astampara setea.
Natura mai are inca grije de OM chiar daca acesta n-a avut aproape deloc grije de ea. “La noi sunt codrii mari de brazi!” Mai sunt oare? Comitete si comisii centrale de conducere, avem destule. Nu stiu cat de bine merg lucrurile la ANAT (Agentia Nationala de Turism), OPTBR (Oficiul pt. balneoturism) sau la Ministerul Turismului si cel al Padurilor, la Agentia Resurselor minerale sau la Institutul de Balneologie, dar si in anul trecut ne-am pastrat ultimul loc din UE la “incoming turistic”, doar 1,9 milioane de turisti straini, din care marea majoritate nu erau turisti adevarati ci oameni de afaceri. Strainii mai reclama, in Bucuresti (oras non-turistic), ca exista multe cladiri moderne alaturi de cladiri darapanate si…multi oameni tristi si prost imbracati, care strica “facies-ul” urbei. (!!). Cazat la Sasca Montana, dupa ce m-am instalat si am comandat pranzul, am fost dat uitarii.
Pornit spre Ochiul Beiului, Cascada Beusnita si Cheile Nerei, m-am ratacit, dar am ajuns totusi la destinatie, apeland mereu la patronul pensiunii (de altfel f. amabil) prin telefon mobil, care imi dicta directia pe unde s-o iau (stanga, dreapta, inainte, inapoi), dupa descrierile mele “sunt la un pod, la un parau, la o vagauna, etc”. Am vizitat vreo 20 de cetati fortificate din Transilvania, 80% erau inchise, a trebuit sa caut indelung “omul cu cheia” sau sa fac poze peste gard sau pe sub poarta cetatii.
Intr-adevar, turismul nostru se balaceste intr-un “dolce far niente” de tip balcanic. La bloguri si siteuri turistice teoretice si dichisite cu poze frumoase, stam insa bine. Afisam imagini “ireal” de frumoase (traiasca fotoshopul!) sau scriem despre vacante de vis pe la Bran-Moeciu, Maramures, Delta, litoral, etc. Dar prea putin se vorbeste despre priceperea, initiativa si studiile lucratorilor din turism, despre calitatea si surprizele cazarii, despre grosimea feliei de salam de la micul dejun, prin care uneori poti citi ziarul de dimineata sau despre drumurile desfundate sau nesemnalizate ce-ti vor iesi in cale.
Chiar si-n Grecia sau la Roma sau in Paris, sa nu dea Domnu’ sa ai ca vecini, un grup de tineri englezi pus pe distractie, ca pleci din vacanta ta de vis, mai obosit decat ai venit. Pentru o vacanta reusita ai nevoie de un amic sincer care sa-ti povesteasca totul despre locatia aleasa si de ceva noroc.