Inghesuit intr-un mic triunghi de la capatul lungului si ingustului golf Kotor, la umbra Muntelui Lovcen, orasul medieval Kotor este, fara indoiala, bijuteria coastei munenegrene. Un oras intrat in patrimoniului UNESCO, a fost, pe vremuri, unul dintre cele mai aglomerate porturi europene, atat din punct de vedere militar, cat si comercial, chiar daca astazi adaposeste doar cateva vapoare de croaziera.
Kotor se concentreaza, in principal, in compactul Oras Vechi, o tesatura incantatoare de stradute pavate, care, din loc in loc, se deschid in piete cu nume ce evoca mestesugurile vechi ale locuitorilor, precum Piata Laptelui sau Piata Salatei. Chiar daca orasul poate fi extrem de aglomerat in timpul verii, in special de la bordul ambarcatiunilor ce acosteaza aici, sarmul sau ramane, in esenta, neatins.
Kotor este usor de accesat prin intermediul autobuzelor ce leaga Herceg Novi de Tivat sau Budva, insa cea mai spectaculoasa cale de acces este dinspre Cetinje, traversand Muntii Lovcen.
Cauti cazare ieftina in Kotor – Muntenegru?
Pentru disponibilitate, rezervari online si preturi de cazare in Kotor: CLICK AICI!
Plaje in Kotor
Statiunea Kotor are doua plaje de nisip de mici dimensiuni, Orahovac si Ljuta, dar foarte cochete si curate, insa orasul Kotor nu este un loc in care turistii merg in vacanta doar sa se bucure de mare si plaja.
Pentru cei care adora marea si plaja, este bine de stiut ca distanta dintre Kotor si Budva – cea mai cunoscuta statiune estivala a litoralului muntenegrean, nu este foarte mare, in 30 de minute se poate ajunge mergand pe jos.
Atractii si obiective turistice in Kotor
Orasul Vechi din Kotor este un labirint de stradute serpuitoare si piete micute, incadrate la vest de golful Kotor, in nord de raul Skurda si in est de versantii abrupti ai padurii Sveti Ivan. Datand inca din secolul al XV-lea, cladirile venetiene din orasul vechi sunt dispuse uniform, multumita planului de urbanizare pus in practica dupa cutremurul din anul 1979. Multe dintre cladiri sunt din piatra de culoare crem, cu intrari marginite de portaluri frumos sculptate.
Piata Oruzja si Piata Brasna
Intr-un exces de fervoare nationala, principala poarta de acces a orasului, cunoscuta sub numele de „Poarta Marii” („Morska vrata”), este inscriptionata cu data eliberarii Kotor – 21 noiembrie 1944 – si unul din multele aforisme ale lui Tito – „Tude necemo svoje nedamo” – tradus prin „nu dorim ceea ce apartine altcuiva, vom apara ceea ce ne apartine noua”. Remarcati si gravura in relief ce reprezinta leul venetian si cartea, blazonul Republicii Venetiene. Prin intermediul portii se intra in Trg od Oruzja sau Piata Armelor, cea mai spatioasa dintre pietele orasului vechi. Cea mai evidenta cladire de aici este Palata Knezeva (sau Palatul Ducal), cladire din secolul al XVII-lea ce margineste coltul vestic al pietei. Fostul palat cuprinde acum o parte din cladirea maiestuoasa a Hotelului Cattaro.
Imediat langa vechea primariei, cunoscuta si sub numele de Teatrul lui Napoleon, gazduieste astazi receptia hotelului. A fost unul din primele teatre construite in Balcani si a functionat asa pana la sfarsitul secolului al XIX-lea. Pe partea opusa de Poarta Marii este ghemuita cladirea piezisa a turnului cu ceas din secolul al XVII-lea, deteriorata in urma cutremurelor ce au scuturat din temelii Kotor de-a lungul timpului. In fata acestuia se gaseste un stalp al infamiei medieval, recent restaurat, locul in care erau, pe vremuri, legati delincventii si supusi dispretului public.
Spre est de piata, o alee ingusta conduce spre Trg od Brasna (Piata Fainei) si cateva cladiri rezidentiale elegante. Prima dintre acestea este cladirea din secolul al XVIII-lea a Palatului Beskuca, ce a pastrat un portal magnific din piatra, dintins prin sculpturile in relief ale ingerilor inaripati si ale heruvimilor, astazi destul de sterse. Legenda spune ca proprietarul a fost atat de impresionat de plangerile repetate ale localnicilor cu privire la numele casei („Beskuca” inseamna „Fara casa”), incat a ordonat sa se construiasca inca 100 de case. Din pacate insa, nu a reusit sa realizeze decat 68 dintre acestea. Imediat langa este Palatul Buca, cladire care, in afara de cateva portaluri gotice, nu mai furnizeaza alte detalii care sa tradeze originea nobila a casei, pe vremuri resedinta uneia dintre cele mai influente familii din Kotor.
Din Piata Brasna, o alee ingusta duce spre Piata Tripuna, dominata vizual de silueta celui mai important edificiu religios din Kotor, catedrala Sfantul Trifon (Catedrala Sv Tripuna), construita in in anul 1166. Kotor l-a numit ca protector pe Sfantul Trifon inca din 890, cand o nava comerciala ce trecea prin port a oferit sansa locuitorilor sa cumpere capul sfantului ce traise cu aproximativ 600 de ani in urma. Imediat ce treceti de fatada, adaugata in secolul al XVII-lea dupa ce un cutremur a distrus originalul, aceasta structura cu doua turnuri este realizata intr-un stil predominant romanic. Imediat ce-i treceti pragul veti observa detaliile extraordinare ale usii sculptate, singura supravietuitoare a rotondei din secolul al IX-lea, peste a carei fundatie a fost construita biserica de mai tarziu. Cealalta cladire importanta a pietei este primaria (Zgrada Skupstine). Este o constructie impozanta, fostul loc de desfasurare al faimoaselor procese judecatoresti in care au fost implicati marinarii rebeli din 1918.
Din Piata Tripuna, o alta alee duce in nord, pe langa Palatul Drago, spre Piata Bokeljske Mornarice (Piata Flotei lui Boka), o mica dar animata piata a orasului Kotor, ce gazduieste o serie de cafenele si baruri. Adaposeste si Palatul Gregorin din secolul al XVII-lea, care din 1952 a fost transformat in Muzeu Maritim (Pomorski muzej). Prezentand mostenirea maritima a regiunii, muzeul maritim din Kotor se mandreste cu cateva exponate ce afiseaza planificarea urbana a localitatii de coasta si harti nautice. Cele mai apreciate dintre exponate sunt modelele de nave, inclusiv al navei Splendido, care, sub comanda capitanului Ivo Visin din Prcanj, a realizat primul ocol al pamantului de catre o persoana din fosta Iugoslavie, in 1859. In camera dedicata faptelor eroice ale Iugoslaviei din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, aici exista un fragment din prova distrugatorului Zagreb, scufundat intentionat in Golful Kotor in 1941, pentru a nu fi capturat de inamici. In spatele muzeului, mica piata Karampana adaposteste fantana orasului, cu acelasi nume. Este o inventie cu un aspect ciudat, ce dateaza de la sfarsitul secolului al XVII-lea.
Cazare in Kotor
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Kotor – Muntenegru:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Ce si unde mananc in Kotor?
Muntenegrenii stiu cum sa isi rasfete turistii. Toata lumea este vesela si binedispusa, de la ospatari la proprietarii de cafenele. Orasul este plin de taverne, cafenele si pub-uri, de asemenea sunt si multe cluburi de noapte foarte interesante in Kotor.
Cum ajung in Kotor?
» cu masina personala: Daca alegeti sa mergeti cu masina personala in Kotor va recomandam urmatorul traseu auto: Bucuresti – Craiova – Calafat – Vidin – Sofia – traversare Bulgaria – traversare Serbia – canionul Moraca – Podgorica – Cetinje – Kotor.
Distanta dintre Bucuresti si Kotor este de proximativ 1.000 km si poate fi parcursa in aproximativ 15 ore si jumatate (fara a lua in calcul si eventualele opriri de pe drum).
» cu avionul: Statiunea Kotor este deservita de 2 aeroporturi – aeroportul din Tivat, aflat la 8 km distanta si aeroportul din Podgorica, aflata la aproximativ 90 km de Kotor.
Din Podgorica sunt autobuze speciale care asigura transferul de la aeroport pana in statiunea Kotor.
Cazare recomandata in Kotor
Te-ar putea interesa si: