Kavala, orasul - amfiteatru din estul Greciei
Kavala este principalul port din estul regiunii Macedonia si una dintre cele mai importante destinatii turistice estivale din nord-estul Greciei. Desi nu este o destinatie de vacanta promovata, Kavala dispune de tot ce ati putea nevoie pentru un sejur de vis la Marea Egee, fie ca sunteti in cautare de plaje, fie ca va doriti o vacanta activa in caresa descoperiti cat mai multe obiective din aceste locuri incarcate de istorie.
Kavala este situat la 653 km de Atena, 160 km de Salonic, 37 km de Drama, 89 km de Serres şi 56 km de Xanthi. Este un oraş de coastă, construit în stil amfiteatru, pe pante, cu vedere la golful Kavala de la Marea Egee, cu un pitoresc port pescăresc şi cu legături constante de feribot cu insulele aflate în zonă.
Kavala este locul in care apostolul Petru a venit pentru prima data in Grecia si primul loc in care Sf Paul a pasit pe pamant european, insa atunci orasul se numea Neopolis.
Kavala nu este numai un punct de tranzit de unde puteti lua feribotul catre insula Thassos, ci si o destinatie de vacanta in sine, pe langa obiective turistice si monumentele istorice datand din perioada antinca sau otomana, in imprejurimi sunt plaje cu nisip fin, care dispun de toate facilitatile pentru a petrece un sejur impreuna cu familia sau cu prietenii.
Plaje in Kavala si imprejurimi
In apropierea portului din Kavala si in imprejurimi, turistii au la dispozitie plaje frumos amenajate, cu nisip fin si ape cristaline ale Marii Egee unde te poţi relaxa, cele mai cunoscute fiind:
Plaja Kalamitsa este o plaja aflată la intrarea din partea de vest a oraşului Kavala, pe plaja fiind câteva taverne şi baruri.
Cauți lotiune si crema de plaja? Alege online din oferta Farmec!
Plaja Batis, situată într-un golf la 3-4 km de Kavala, este o plajă dotata cu sezlonguri si umbrele de soare si dispune de facilitati pentru practicarea spoturilor nautice. Tot aici este si un camping cu o capacitate de 100 de locuri.
Plaja Toska se afla la 4 km de Kavala si este o plaja organizata, cu o lungime de 300 m, unde se afla cateva bungalouri de 4 stele (Tosca Beach Bungalows), o taverna si o cafenea.
Plaja Rapsani, situata chiar în centrul oraşului, este o plajă organizată, unde puteti gasi o tavernă si o cafenea.
Plaja Perigiali se afla la intrarea din partea de est a orasului Kavala, la 2 km de centru si este o plajă parţial organizată, unde se găsesc numeroase taverne care servesc preparate din peste si fructe de mare.
Plajele Palio sunt imprastiate in golfuletele dintre Tosca si Irakleitsa si, desi au facilitati turistice limitate, forma neregulata si peisajul deosebit le da un farmec special. Mergand spre vest, intalniti urmatoarele plaje: Amerikano, Palio Est (sau Fiji), Palio Vest si Akrotiri. Aceste plaje sunt ideale pentru familii si cupluri.
Plaja Ammolofoi este una dintre cele mai frumoase si mai populare plaje din zona Kavala, mai ales printre tineri. Plaja se afla in Nea Peramos, la 18 km vest de Kavala si are lungimea de 2 km, latimea de 150 m, cu dune de nisip, vegetatie desertica, baruri in stil caraibean si facilitati pentru sporturile de apa.
Plaja Aspri Ammos este situata la 8 km est de Kavala, în localitatea cu acelaşi nume şi este o plajă parţial organizată.
Plaja Navagos se afla in satul Palaio Tsifliki, la 8 km vest de Kavala şi este o plaja foarte bine organizata, cautata in special de catre tineri. Are parcare proprie şi un bar cu canapele la umbra copacilor.
Plaja Touzla sau Paralia Ofryniou se află în staţiunea cu acelaşi nume, situata la 58 de km de Kavala şi la 28 de km de Asprovalta. Este o plajă organizată cu şezlonguri şi umbrele şi câteva baruri. In zonă se găsesc numeroase hoteluri, apartamente de închiriat, cafenele si taverne. Viaţa de noapte este foarte vie cu baruri unde cântă muzică până dimineaţa. Nu departe de Paralia Ofryniou puteti vizita estuarul fluviului Strymonas şi oraşul antic Amphipolis.
Cazare recomandata in Kavala
Atractii si obiective turistice in Kavala
Castelul bizantin sau castelul din Kavala domină vârful peninsulei Panagia, unde a fost construit oraşul vechi. În timpul perioadei bizantine şi a perioadei următoare, au fost efectuate de către bizantini, veneţieni şi turci numeroase lucrări de reconstrucţie şi reparaţii ale fortificaţiilor. În mod substanţial, toate etapele istoriei moderne au afectat castelul şi şi-au lăsat amprenta asupra zidurilor sale.
Castelul în forma sa curentă a fost construit în primul sfert al secolului al XV-lea pe urmele Acropolei bizantine a Christoupolis-ului, care a fost distrusă în 1391. În prezent castelul este muzeu, păstrându-se turnul principal circular, rezervorul de apă, armurăria şi depozitul de alimente şi clădirea gărzii.
VEZI SI: Fanari – Descopera Grecia autentica!
Imaret un măreţ edificiu ce dateaza din ultima perioadă otomană, situat în partea vestică a peninsulei Panagia, un exemplu clasic de arhitectură musulmană. Este una din ultimele construcţii executate în această perioadă şi singura care a supravieţuit aproape intactă. Cea mai mare parte a sa a fost construită între 1817 – 1821 în timpul domniei lui Muhammad Ali, fondatorul ultimei dinastii egiptene. Imaret a funcţionat ca seminar musulman, care includea o şcoală profesională pentru populaţia săracă din oraş, indiferent de religie. Din 1922 a fost folosit drept casă pentru refugiaţi. În 1931, ca urmare a lărgirii străzii adiacente, o parte a construcţiei a fost demolată. În 1967, rezidenţii din Imaret, în mare parte refugiaţi, au fost forţaţi să plece, iar monumentul a fost sigilat, rămânând multă vreme părăsit. Ulterior, o parte a construcţiei a funcţionat ca bar şi restaurant, în timp ce alte părţi au fost folosite ca spaţii de depozitare. Din 2001, Imaret concesionata unui antreprenor din Kavala care a restaurat-o şi a transformat-o intr-unul dintre cele mai elegante si mai luxoase hoteluri din zona.
Apeductul Kamares a fost construit de Suleiman Magnificul în anul 1550 și reparat în secolul al 19-lea de către Mehmet Ali pentru alimentarea cu apă a orasului. Apeductul este o constructie monumentala si are o inaltime de 25 m, o lungime de 282 m si 60 de arce de dimensiuni diferite.
Manastirea Profitis Ilias (Templul Profetul Ilie)
La intrarea în orasul vechi se afla Biserica Agios Nikolaos (Sfântul Nicolae). Iniţial inchinata Apostolului Pavel, în perioada otomană a servit drept moschee, fiind cea mai mare de acest gen din Kavala. In 1920, moscheea fost convertită în actuala biserică creştină, iar deasupra bazei minaretului a fost ridicată o clopotniţă nouă.
Muzeul de Arheologie din Kavala este cel mai important muzeu arheologic din Macedonia de Est şi unul dintre cele mai importante din Grecia. El are o istorie direct legată de săpăturile arheologice din zonă, începând cu 1934, odată cu numirea în Kavala a primului curator al antichităţilor, G. Bakalakis, care a devenit mai târziu profesor al Universităţii Aristotel din Salonic. În timpul ocupaţiei Kavalei de către germani şi bulgari, muzeul a fost jefuit şi multe antichităţi au fost vândute prin contrabandă sau distruse. Muzeul a fost redeschis în 1964, iar clădirea care îl adăposteşte în prezent este opera arhitecţilor D. Fatouros şi G. Triantaphyllides, profesori ai Şcolii Politehnice şi ai Universităţii Aristotel din Salonic în perioada 1963 – 1964. Muzeul conţine artefacte preistorice din neolitic şi epoca bronzului descoperite în regiunea Kavala, respectiv Neapolis (vechea Kavala), Amphipolis, Oisyme, Galypsos, Dikili Tas, Tragilos, Mesembria, Nikisiani şi Avdira.
Muzeul Tutunului, aflat în clădirea Depozitului Municipal de Tutun, conţine obiecte şi materiale referitoare la cultivarea, producţia şi comercializarea tutunului: utilaje, fotografii şi documente rare (documente bancare, statute de asociaţii, etc.). De asemenea, vizitatorii pot găsi aici cărţi despre tutun, publicaţii ale Organizaţiei Greceşti a Tutunului, arhive ale Asociaţiei Comerciale a Tutunului, documente private, hărţi şi desene despre tutun, etc. Muzeul este singurul de acest fel din Europa.
Casa lui Muhammed Ali – fondatorul Egiptului modern.
Situl arheologic Amfipolis, un oras antic macedonean situat la 60 km de Kavala, langa estuarul raului Strymon. Amfipoli a fost un punct de rezistenta pentru greci, iar in vremurile romane a fost punct strategic pe Via Egnatia, ruta de la Adriatica spre Constantinopol. Sapaturile au scos la iveala parti ale zidurilor orasului si o cladire identificata ca fiind „gymnasium”. Monumentul cel mai impresionant al sitului este statuia leului din perioada elena, aflat in afara orasului, la vest de podul peste raul Strymon.
In apropierea orasului Kavala, la doar 20 minute de mers cu masina poate fi vizitat situl arheologic Filippi. Apostolul Pavel a intemeiat prima comunitate crestina din Europa la Filippi, la 15 km de Kavala, pe drumul spre Drama. Datorita depozitelor bogate in aur, locuitorii insulei Thassos au intemeiat aici o asezare, pe care au numit-o Krenides. In 356 i.e.n. localitatea a fost cucerita de Filip al II-lea la Macedoniei si redenumita Philippoi. Aici a avut loc Batalia de la Philippi, in 42 i.e.n., in timpul careia Octavian (mai tarziu imparatul Augustus) si Antoniu i-au infrant pe ucigasii lui Cezar – Brutus si Cassius. Teatrul de la Filippi dateaza din secolul II i.e.n. si a fost reconstruit de catre romani pentru a acomoda spectacole cu animale salbatice. Astazi este folosit pentru spectacole de teatru, aici desfasurandu-se Festivalul de teatru Filippi, ce are loc intre lunile iulie si septembrie. Forumul – La sud de drum se afla cea mai excavata zona a sitului arheologic Filippi, iar exact langa drum se afla Forumul Roman datand din perioada lui Marcus Aurelius (161 – 180).
Bazilica A este o cladire datand din anul 500 e.n., iar Bazilica B se afla la sud de Forum si este cea mai mare biserica din Filippi, construita in 560. La sud-vest de Bazilica B se afla latrinele, iar la est de bazilica este cea mai veche biserica din Filippi, construita in anul 400.
Portul din Kavala este un punct important de plecare sau de sosire spre/din insula Thassos, dar dispune de legături maritime si cu toate insulele din nordul Marii Egee (Limnos, Lesvos, Samothraki).
Unde sa te cazezi in Kavala
Daca mergeti in Kavala cu masina personala si sunteti in cautare de cazare, va recomandam sa va interesati in prealabil la existenta locurilor de parcare, orasul avand stradute destul de inguste si posibilitatile de a lasa masina sunt destul de reduse.
Hotel Esperia 3* este situat in centrul orasului Kavala si ofera vedere la plaja Rapsani. Hotelul pune la dispozitie o terasa la soare si acces gratuit la internet Wi-Fi in toate zonele.
Toate camerele si suitele sunt moderne si ofera aer conditionat, cutie de valori, televizor, minibar si baie privata cu uscator de par si articole de toaleta gratuite. Oaspetii isi pot incepe ziua cu un bufet de mic dejun grecesc, servit in zona de luat masa. De asemenea, restaurantul Hotelului Esperia ofera preparate grecesti delicioase, peste si fructe de mare.
Pentru disponibilitate, rezervari online si preturi de cazare Hotel Esperia – Kavala: CLIC AICI!
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Kavala:
Restaurante si taverne in Kavala
Kavala este unul dintre puținele locuri din Grecia unde poți mânca creveți, calamari și caracatiță proaspete, pregatite dupa retete traditionale care au trecut testul timpului si al gusturilor. Deoarece portul din Kavala este al treilea ca mărime din Nordul Mării Egee, in oras se afla una dintre cele mai mari piețe de pește din Europa, în fiecare zi tranzacționându-se aici zeci de tone de pește și fructe de mare care pleacă apoi spre țări precum Bulgaria, Serbia, România și Ungaria.
Gastronomia din Kavala are la baza in special meniuri cu preparate din fructe de mare. Le poti incerca la restaurantele si tavernele de aici. Printre cele mai generoase portii le gasesti la taverne, unde alaturi de felul principal primesti garnitura si salata.
Taverna Savvas se afla in port si ofera un meniu diversificat, bazat pe preparate traditionale grecesti, peste si fructe de mare. Fiind o mică afacere de familie a unor pescari din tată în fiu, taverna Savvas este unul dintre locurile din Kavala în care în mod sigur vei găsi pește proaspăt și platouri gustoase de calamari și caracatiță la grătar cu lămâie, precum și salatele grecești tradiționale sau porții de brânză feta la grătar cu susan și miere.
Restaurant Mpahari
Taverna Perdikis se afla chiar in portul din Kavala, in zona de promenada si ofera servicii ireprosabile, in meniul localului veti gasi preparate proaspete din peste si fructe de mare, precum si alte specialitati din bucataria locala greceasca.
La majoritatea tavernelor din Kavala, o masa pentru o persoana, cu un fel principal si bauturi incluse , ajunge la aproximativ 8-15 euro. Pentru o sticla de apa de 1 litru platesti intre 1 si 2 euro.
Alti cititori au fost interesati de:
Ce modele de ochelari de soare si de vedere se poarta vara aceasta?
18 modele de costume de baie care iti garanteaza o aparitie chic pe plaja sau la piscina
Cum să îți alegi un troler pentru bagajul de mână sau de cală pentru călătoriile cu avionul
Cum ajungi in Kavala?
Cum ajungi in Kavala cu autoturismul
Pentru a ajunge cu autoturismul propriu in Kavala este destul de usor, mai ales pentru cei care au mai fost in Grecia. Dar chiar daca nu ati fost niciodata in Grecia nu veti avea niciun fel de probleme sa ajungeti in 10-12 ore cu masina personala in Kavala.
Mai jos va prezentam cateva trasee auto din Bucuresti si din alte orase ale tarii catfre Kavala – Grecia:
Traseu auto Bucuresti – Kavala pe centura Sofiei
Traseul pe care noi vi-l recomandam este cel clasic spre Grecia: Bucuresti (RO) – Giurgiu (RO) – Ruse (BG) – Sofia pe centura (BG) – Blagoevgrad – Kulata (BG) – Promachonas (GR) – Salonic (GR) – Kavala (GR). distanta dintre Bucuresti – Kavala este de aproximativ 700 km si se parcurge in lejer in 11 – 12 ore.
Traseu auto Bucuresti – Kavala prin Makaza
O alta ruta din Romania spre Kavala este prin Makaza, traseul pe care ar trebui sa il urmati fiind: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Veliko Tarnovo – Stara Zagora – Dimitrovgrad – Haskovo – Kardjali – Makaza – Komotini – Xanthi – Kavala. Pe acest traseu distanta dintre Bucuresti si Kavala este de circa 580 km care se parcurg in 8 – 9 ore, in functie de experienta conducatorului auto si numarul opririlor de pe traseu.
Daca vrei sa ajungeti cu masina personala in Grecia trebuie sa achizitionati vigneta pentru circulatia pe drumurile publice din Bulgaria. Pentru drumurile din Grecia nu trebuie sa platiti vigneta, insa se percepe taxa de autostrazi, in functie de portiune de autostrada pe care circulati.
VEZI SI: Vigneta pentru Bulgaria – preturi si cum achizitionez
Iata care sunt costurile de calatorie Bucuresti – Kavala, prin Makaza:
Consum carburant: 580 km x 2 x 7% x 1,747€/l = 130 euro
Taxa de pod Giurgiu – Ruse: 6 euro, 15 lei/autoturism la iesirea din Romania si 3 euro/autoturism la intoarcerea in tara
Vigneta pentru Bulgaria: 8 euro pentru 7 zile
Total costuri de calatorie Bucuresti – Kavala (prin Makaza): aproximativ 150 euro dus-intors
Traseu auto din Romania catre Kavala prin Calafat
Traseu auto din Romania catre Kavala prin Macedonia de nord
Cum ajungi in Kavala cu avionul
Cel mai apropiat aeroport de Kavala este aeroportul Alexandru cel Mare (Megalos Alexandros) aflandu-se la 27 km de oraş. O alta optiune este aeroportul Makedonia din Salonic, irect catre Salonic, avand zboruri directe din bucuresti. Puteti gasi bilete de avion bucuresti – Salonic de la 100 euro/persoana dus-intors. Ajunsi in Salonic, se ia fie taxi (nu stiu cat costa), fie autobuzul 78 pana la capat, la autogara de unde pleaca autocarele spre Kavala. Exista autocare express care nu opresc pe drum si fac 2h si cele care opresc prin orase, durata calatoriei cu acestea fiind de 2h30. Pretul biletelor de autobuz – Salonic – Kavala pornesc de la 16,30 euro/pers/sens.
Alte optiuni de a ajunge in Kavala cu avionul: Bucuresti – Atena – Salonic. Poate fi mai ieftin, dar este cu escala la Atena.
Daca va doriti sa petreceti o vacanta linistita, impreuna cu familia sau cu prietenii, departe de tumultul cotidian, Kavala este destinatia perfecta, apropierea de Bucuresti si preturile scazute sunt doar cateva dintre argumentele care recomanda aceasta destinatie turistica de la Marea Egee.
Cazare in Kavala
Descoperă cele mai bune hoteluri, pensiuni și apartamente din Kavala pe baza a mii de recenzii verificate.
Te-ar putea interesa si:
Un comentariu