Dragi prieteni, dacă vacanțele vă vor purta pașii spre însorita Creta, nu trebuie să ratați una din delicatesele locului, servite mai ales la nunți șă în zile de sărbătoare. Kakavia sau ”supa pescarului” este încă una din bogățiile ascunse ale insulei, care trebuie descoperite și trecute pe lista de ”10 lucruri de încercat / degustat / văzut / experimentat”.
De obicei, supa se face cu ceea ce oamenii prind în ziua respectivă, cu pești de sezon, la care se adaugă o ceașcă de fructe de mare la fel de proaspete.
Pentru 8 porții, lista ingredientelor cuprinde:
- 1 kg de pești de diferite feluri,
- 1 ceașcă de fructe de mare (midi, stridii, creveți etc).
- 2 morcovi,
- 5-6 cartofi curățați și tăiați felii,
- 2 roșii bine coapte,
- 1 creangă de țelină tăiată mărunt,
- 1 ceapă,
- 2 căței de usturoi zdrobiți,
- ½ ceașcă ulei de măsline,
- Zeamă de lămâie,
- Sare, piper boabe, mirodenii.
Peștele se curăță și se spală cu atenție. Se taie ceapa, roșiile și morcovii feliuțe, se zdrobește usturoiul și se pun apoi cu peștele într-o tigaie la prăjit. După ce s-au prăjit bine, amestecul de pește și legume se acoperă cu apă, se adaugă boabele de piper negru și se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ o oră. Alte rețete indică chiar un timp mai îndelungat, de circa două ore, până când legumele sunt fierte bine, iar aromele s-au combinat în cel mai frumos mod. După acest interval, zeama obținută se strecoară, se adaugă cartofii și se lasă să fiarbă câteva minute. Peștele se alege (după ce s-au îndepărtat părțile foarte tari, cum ar fi capetele și șira spinării), se adună zarzavaturile și apoi se adaugă fructele de mare care se lasă și ele la fiert împreună circa 20-30 de minute, adaugând mirodenii, sare și piper.
Supa se servește neapărat cu zeamă de lămâie și pătrunjel verde tocat, cu un păhăruț de ”raki” alături și neapărat cu prieteni pe cinste.
Te-ar putea interesa si: