Istanbul este puntea de legatura dintre Europa si Asia, un oras aflat la confluenta dintre cele doua continente.
Istanbulul, cel mai apropiat oras european de Asia si cel mai apropiat oras asiatic de Europa, este unul din cele mai importante porturi a carei importanta provine din rutele comerciale foarte vechi care treceau prin stramtoarea Bosfor.
Istanbul este legat, atat la nord cat si la sud, de doua mari: Marea Neagra si Marea Marmara. Jumatatea de vest a orasului este in partea europeana iar partea de est este situata in Asia, despartit fiind de stramtoarea Bosfor. Istanbul se intinde pe o suprafata de 780.000 mp si are peste 10 milioane de locuitori.
Pe langa rolul sau administrativ, Istanbul a jucat si un rol religios foarte important. Patriarhatul Crestinilor de Rasarit a avut sediul aici inca de la infiintarea sa, tot aici fiind construite printre primele biserici si manastiri crestine. Un secol mai tarziu dupa cucerirea sa, orasul a fost imbogatit cu moschei, palate, scoli, bai si alte monumente arhitecturale cu specific turcesc.
Pentru a putea vedea Fortificatiile romane (Muzeul Chora) unde au fost renovate frescele si mozaicele din timpul perioadei bizantine, Turnul Galata pentru o panorama splendida asupra orasului, Palatul Dolmabahçe de pe Bosfor – cel mai bogat palat-muzeu din lume, muzeul de arheologie, muzeul de arta islamica si alte atractii trebuie sa petreceti cel putin 3-4 zile in Istanbul.
Pentru cumparaturi aveti la dispozitie o mare varietate de alegeri: de la Marele Bazar, Bazarul Egiptean, mall-urile, galeriile si pana la buticurile de pe strada Bagdad.
Istoria orasului Istanbul
Localizat in centrul Lumii Stravechi, Istanbul reprezinta unul din cele mai importante orase din orient, faimoase atat pentru monumentele istorice cat si pentru peisajele pitoresti. Este singurul oras din lume care se intinde pe doua continente si a fost capitala a patru imperii: Roman (intre anii 330-395), Bizantin (intre anii 395-1204 si 1261-1453), Latin (intre anii 1204-1261) si Otoman (intre anii 1453-1922) iar vreme de peste 1.600 de ani, peste 120 de imparati si sultani au condus lumea de aici. Este cel mai mare oras din Turcia si al doilea oras ca marime dupa numarul de locuitori din Europa, dupa Moscova.
De-a lungul Turciei sunt sute de locuri arheologice, istorice precum si peisaje superbe si minuni naturale. Inca din vremurile romanilor, Turcia asiatica a fost cunoscuta ca „Mica Asie” sau „Anatolia” in timp ce partea europeana era cunoscuta ca „Tracia”.
Langa Dardanele se afla ruinele cetatii Troia. Sunt multe legende legate de fundamentarea orasului Istanbul. Cea mai cunoscuta sursa precizeaza ca, in jurul anului 650 inainte de Hristos, un trib de la Marea Egee a parasit orasul lui Megara si a cautat un alt loc de asezamant sub conducerea bizantinilor.
Conform obiceiurilor vremii respective, inainte unui gest de genul acesta trebuia consultat un oracol. Oracolul din templul lui Apolo din orasul Delphi i-a sfatuit pe bizantini sa isi gaseasca un loc de asezamant opus cu „tinutul orbilor”. Migratorii, dupa indelungi cautari, au gasit locul unde este asezat astazi Istanbulul, fiind incantati de terenul fertil si de portul natural Golden Horn, pe care l-au gasit. De asemenea, ei credeau ca oamenii care locuiau pe partea cealalta a apei, trebuiau sa fie orbi daca nu au observat oportunitatile pe care le oferea terenul pe care il gasisera ei, pe partea opusa a apei.
Orasul Bizant exista ca stat independent, dar din cand in cand era cucerit de puterile superioare care conduceau regiunea. Bizantul era un port foarte important si un centru de schimburi al Imperiului Roman. Orasul a fost reconstruit la o scala mult mai mare de Imparatul roman Septimius Severus, adaugandu-i si cladiri noi.
Incepand cu sec al VI-lea dupa Hristos, Imperiul Roman s-a extins considerabil, iar capitala Roma si-a pierdut pozitia centrala din imperiu. Cautand o alta capitala pentru imperiu, Imparatul Constantin cel Mare a ales Istanbulul, fiind constient de pozitia strategica pe care o avea fiind la intersectia intre rutele pe mare si pe uscat si importanta climatului sau perfect.
Orasul a fost extins din nou find construite noi temple, guverne, palate, bai si hipodromuri. In anul 330 dupa Hristos a fost declarat oficial capitala a Imperiului Roman, fiind numit atunci si „a doua Roma” sau „Noua Roma”, aceste nume fiind uitate repede fiind inlocuite cu Constantinopol.
Imperiul Roman a fost impartit in doua imperii in anul 395: Imperiul roman de rasarit si Imperiul roman de apus. Imperiul roman de apus a rezistat 5 secole in timp ce Imperiul roman de rasarit, cu capitala la Istanbul, a rezistat mai mult de 1.000 de ani. Zidul orasului pe care il mai puteti vedea si in zilele noastre, are 6.492 de metri lungime si a fost construit de Imparatul Teodosius.
In sec al VI-lea , orasul care avea deja jumatate de milion de locuitori, a trait o alta epoca de aur sub regatul Imparatului Iustinian, faimoasa Hagia Sofya fiind opera sa.
Invazia latina a fost o perioada neagra pentru istoria Istanbulului. A inceput cu invadarea orasului de armatele cruciadei a 4-a in anul 1204, pentru multi ani toate bisericile, manastirile si monumentele din oras fiind jefuite de comorile lor. Desi Imperiul Bizantin a recastigat Istanbulul in anul 1261, orasul nu si-a revenit niciodata complet.
In anul 1543 Istanbulul a fost cucerit de turci iar Mehmet, care atunci avea 21 de ani, a mutat capitala Imperiului Otoman la Istanbul, marind populatia orasului cu imigranti din diferite zone ale tarii el asigurand libertatea si drepturi sociale locuitorilor. Datorita drepturilor castigate de Mehmet, Patriarhatul ortodox grecesc se afla astazi inca in Istanbul. O parte din bisericile din oras au fost transformate in moschei, inclusiv Hagia Sofya a fost renovata si transformata in moschee.
Istanbulul a fost complet reconstruit de turci. Un secol mai tarziu, arta turca si-a lasat amprenta asupra orasului, domurilor si turnurilor. Dupa sec XVI-lea nu a mai avut loc nici un razboi in oras. Palatul Topkapi ofera o priveliste minunata asupra Bosforului, iar ca rezultat al bunelor relatii cu tarile din vest, au fost construite multe moschei si palate in stil european de-a lungul malului Bosforului in sec al XIX-lea.
Toate aceste palate, construite intr-un timp foarte scurt, simbolizeaza de asemenea declinul Imperiului Otoman. Eroul national, Mustafa Kemal, a fondat Republica Turcia in urma unui razboi de independenta, care a durat mai mult de patru ani. Mustafa Kemal Ataturk si-a asumat presedentia primei republici din Asia, si a schimbat cursul tarii in pofida principiilor civilizatiilor din vest. Sultanul si familia sa au fost exilati, a fost adoptat alfabetul latin, fesul si voalul au fost adoptate iar femeile aveau drept de votare.
Relocarea capitalei la Ankara, nu a subminat importanta Istanbulului, el continuand sa isi mentina aparenta si stilul de viata fermecator.
Info utile Istanbul
Moneda oficiala in Turcia este lira turceasca (YTL), care este divizata in 100 de kurush si se gaseste in valori de 5, 10, 20, 50, 100 si 200. Monezile sunt de 5, 10, 25 si 50.
In Turcia puteti utiliza de asemenea foarte bine si cardul. Sunt acceptate VISA, MASTERCARD/EUROCARD, AMERICAN EXPRESS pe care le puteti folosi la hotel, la benzinarii, la magazinele de suveniruri, la restaurante etc.
Limba oficiala este limba turca, dar engleza este si ea foarte raspandita in Turcia. Minoritatile includ curzi (6% din populatie), arabi(1,2% din populatie), cerchezi (0,09% din populatie), greci, armeni si evrei. Limba turca contine 8 vocale si 21 de consoane.
Sanatate
Desi, pentru estul si sud-estul Turciei exista cateva recomadari de vaccinuri pe care un turist ar trebui sa le faca inainte de a calatorii(vaccin pentru hepatita A, hepatita B , vaccin pentru febra tifoida, antitetanus, rubeola, oreion, pojar (cate doua doze pentru calatorii nascuti dupa anul 1956) si vaccin antirabic (pentru calatorii care se expun muscaturilor animalelor) si un vaccin pentru malarie, pentru orasele mari din vestul Turciei cat si pentru statiunile pline de turisti din vestul si sud-vestul tarii, nu exista recomadari de vaccinuri.
Bacsisurile in restaurante sunt in jur de 10% din valoarea notei de plata iar pentru taxi este suficient sa rotunjiti suma. Pentru grupuri mari de turisiti, ghizii se asteapta sa primeasca 5 EUR de la fiecare persoana pe zi iar soferii de autobuz se multumesc cu jumatate din suma ghizilor.
Obiceiuri din Turcia sunt legate de gesturi. Cand doua persoane se intalnesc se saluta printr-o strangere de mana insa acest lucru, intre persoane de sexe opuse, trebuie evitat in zonele rurale datorita religiei islamice.
Un alt obicei turcesc este sa iei loc pe podea stand cu picioarele incrucisate ceea ce nu este foarte confortabili, mai ales pentru cei din vest care nu sunt obisnuiti cu asta. De asemenea, este nepoliticos sa se arate cu degetul spre o persoana la fel cum este nepoliticos sa arati gesturi de afectiune in public. Nepoliticos, in Turcia, dar si oriunde in Europa, este sa te scobesti in nas sau in dinti in public.
Da si Nu creeaza confuzie in Turcia. Miscand capul lateral le veti da senzatia ca nu ati inteles despre ce este vorba. Pentru a indica ca nu doriti ceva trebuie sa ridicati capul si sprancenele in acelasi timp.
Cateva obiceiuri legate de vizitarea moscheelor: trebuie sa va descaltati inainte de a pasi pe covorul din interiorul unei moschei, trebuie sa va imbracati decent astfel incat corpul si picioarele sa fie acoperite, femeile trebuie sa-si acopere parul iar barbatii trebuie sa evite pantalonii scurti dar in unele moschei ingrijitorii le ofera robe lungi turistilor imbracati necorespunzatori.
Siguranta.
In general, este sigur sa calatoresti in Istanbul, prezenta politiei in oras fiind insa destul de mica. In 2003, au avut loc o serie de bombardamente islamice ale sinagogilor si ale unor institutii din vest (consulatul englez, si cladirile de birouri ale bancii HSBC) au ucis 60 de oameni incluzand si 6 straini. In 2006, bombardamentele separatistilor kurzi au ranit cativa turisti in Istanbul si in statiunile de pe coasta. Ca in oricare alt oras plin de turisti, trebuie sa aveti grija la hotii de buzunar daca veti calatori cu metroul, tramvaiul, autobuzul si daca va veti afla intr-o zona aglomerata.
Comunicatii.
Codul de tara pentru telefoane in Tucia este +90 iar pentru Istanbul-partea europeana prefixul este 212 si pentru Istanbul-partea asiatica este 216. Internetul este foarte folosit majoritatea firmelor preferand internetul ca metoda de comunicare.
Oficiile postale din Turcia sunt galbene si au sigla PTT. Oficiile postale sunt deschise de luni pana vineri intre 8:30 si 17:00.
Atractii si obiective turistice in Istanbul
Obiectivele turistice din Istanbul sunt numeroase, iar atractiile acestui oras pot fascina cu usurinta pana si pe cei mai pretentiosi dintre turisti. Fiind un oras cu un farmec aparte, Istanbul este fara doar si poate un oras turistic ce abunda in obiective pentru toate gusturile. De la muzee si palate care prezinta istoria milenara a unui imperiu care acum cateva sute de ani era o putere de temut pana la o serie de atractii ceva mai apropiate de zilele noastre.
Istanbul este un oras aflat la confluenta mai multor culturi. Acest lucru si-a lasat amprenta asupra istoriei sale foarte vechi si a intregii sale dezvoltari de-a lungul secolelor. In urma diverselor civilizatii care si-au pus amprenta asupra orasului Istanbul au ramas o serie intreaga de obiective turistice si monumente istorice care pot fi astazi admirate de miile de turisti ce aleg sa isi petreaca cateva zile la Istanbul. Mai jos va prezentam cateva dintre aceste obiective turistice care fac din Istanbul un loc ce merita explorat si descoperit in toata splendoarea lui.
Din multitudinea de obiective turistice si culturale din Istanbul am ales sa va prezentam pe larg cateva dintre acestea in randurile de mai jos. In functie de preferintele dumneavoastra Istanbulul poate fi cadrul unei vacante in care sa va imbunatati cunostintele despre cultura otomana si in timpul careia puteti vizita o multime de locuri interesante.
- Moscheea Albastra
Hagia Sofia
Palatul Topkapi
Stramtoare Bosfor
Biserica Chora
Marele Bazar
Turnul Galata
Palatul Dohmabahce
Parcul Miniaturk
Podul Galata
Bazarul Egiptean
Cazare in Istanbul
Oferta de cazare in Istanbul este foarte generoase si include peste 2500 unitati de cazare dintre cele mai variate: de la hoteluri luxoase de cinci stele pana la hosteluri pentru cei mai putin pretentiosi dintre turisti.
Pentru a putea consulta oferta noastra completa de cazare in Istanbul folositi formularul de mai jos. Tot ce trebuie sa faceti este sa introduceti datele vacantei dumneavoastra la Istanbul pentru a putea vedea oferta completa de cazare de pe cele mai importante site-uri de rezervari online.
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Cum ajung in Istanbul?
» cu masina personala: traseul de la Bucureşti la Istanbul masoare aproximativ 700 km si se parcurge in 9 ore. Varianta de drum cea mai populară este Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Veliko Tarnovo – Stara Zagora – Edirne – Istanbul. De la Bucureşti la Giurgiu drumul nu reprezintă motiv de îngrijorare, iar prin Turcia, de la Edirne la Istanbul se merge pe autostradă.
O alt traseu auto spre Istanbul este prin Vama Veche, traseul fiind: Bucuresti – autostrada A2 – Constanta – Vama Veche – Varna – Burgas – Malko Tarnovo – Kirkareli – Istanbul. De la Vama Veche la Istanbul sunt cam 600 km.
» cu avionul: In Istanbul sunt doua aeroporturi: Aeroportul Ataturk, situat in partea europeana la 25 km de centrul orasului si Aeroportul Sabiha Gokcen, situat in partea asiatica. Aeroportul Ataturk dispune de o linie de autobuz (Havas) care circula la fiecare 30 de minute intre orele 5:00 si 23:00, iar pretul unui bilet este de 4€. Pretul pe kilometru la taxiuri este in jur de 1 YTL, iar intre miezul noptii si 6 dimineata pretul creste cu 50%.
» cu trenul:
» cu autocarul: un bilet dus-intors cu autocarul Bucureşti – Istanbul costa 320 lei sau chiar mai puţin. Un bilet dus (Istanbul- Bucuresti sau invers) este 160 lei. Călătoria durează în general între 11 şi 13 ore, dar poate dura şi 18 ore. Din Bucureşti biletele le iei de la agenţiile de turism de lângă Gara de Nord (lângă OMV), iar in Istanbul autogara este cea din Aksaray şi se numeşte Emniyet Garaj (sau cel puţin aşa ştie lumea de ea). E cam dosită aşa că alocă ceva timp pentru a ajunge acolo.Dacă îţi iei bilet de acolo ai grijă să ai lei pentru că dacă plateşti in lire turceşti vei plăti 100 lire care inseamnă aproape 200 RON. Nu poţi plăti cu cardul. Există plecări cam în fiecare zi la ora 14:00 şi 14:30.Ortadogu are oferte la 160 RON dus.
Cazare recomandata in Istanbul
Te-ar putea interesa si: