Statul Israel este o republica parlamentara localizata in Orientul Mijlociu, de-a lungul malului de est al Marii Mediterane. Se invecineaza cu Libanul, in nord, Siria in nord-est, Iordania si Cisiordania, in est, Egipt si Fasia Gaza, la sud-vest, si contine caracteristici din punct de vedere geografic diverse in suprafata sa relativ mica.
Statul Israel are capitala in orasul Ierusalim. Israelul este definit in „Declaratia de Independenta” si in legile lui de baza ca un stat evreiesc si democratic si este singurul stat din lume unde evreii sunt majoritari.
In urma adoptarii planului de impartire a Palestinei din 1947 al Organizatiei Natiunilor Unite, pe data de 14 mai 1948, odata cu expirarea Mandatului britanic pentru Palestina, David Ben-Gurion, presedintele Organizatiei Sioniste si al Agentiei Evreiesti pentru Palestina, a proclamat independenta Statului Israel in cadrul liniilor de impartire teritoriala cuprinse in decizia ONU.
Liga Araba si organizatiile palestiniene au respins atat decizia ONU de impartire, cat si proclamarea unilaterala a independentei Israelului. Sase state arabe, au declansat cu Razboiul arabo-israelian din 1948 interminabilul Conflict arabo-israelian care avea ca scop distrugerea Israelului si „aruncarea evreilor in mare”.
Ca urmare a rezultatelor razboiului arabo-israelian din 1948-1949 teritoriul care ar fi trebuit, dupa hotararea ONU (neacceptata de partea araba), sa revina unui stat arab palestinian, a fost, in cele din urma impartit intre Israel si doua state arabe beligerante, Transiordania si Egiptul.
In urma acordurilor de armistitiu incheiate in urma Razboiului de Sase Zile din iunie 1967, portiuni din teritoriile ocupate in acest conflict de catre Israel – Ierusalimul de Est inclusiv Orasul vechi, Cisiordania, Peninsula Sinai, Fasia Gaza si Inaltimile Golan, – au intrat in controlul Israelului.
Peninsula Sinai a fost retrocedata Egiptului in urma unui tratat de pace, dar celelalte granite inca nu au fost definite. Multe state considera linia de incetare a focului din 1949 (armistitiul din 1949), asa numita „Linie verde”, ca o granita temporara a Israelului, iar teritoriile ocupate de Israel in cursul razboiului din iunie 1967, ca „teritoriile ocupate”
Populatia din Israel – conform Biroului Central de Statistica israelian – care include toti cetatenii sau resortisantii, dar nu muncitorii straini, in interiorul Israelului in sine si in asezarile israeliene din „teritoriile ocupate”, a fost estimata in iunie 2011 la aproximativ 7.750.000 milioane de oameni, dintre care 5.818.200 sunt evrei. Cetatenii arabi, al doilea grup etnic ca marime, include atat musulmani cat si crestini.
Alte minoritati sunt druzi, cerchezi, samariteni si armeni. La sfarsitul anului 2005, 93% din populatia araba din Ierusalimul de Est au capatat statut de rezidenta permanenta si 5% au avut cetatenie israeliana. In inaltimile Golan, druzii au dreptul sa aleaga intre cetatenia israeliana si cea siriana.
Israelul este o tara dezvoltata si o democratie reprezentativa, cu un sistem parlamentar si vot universal. Prim-ministrul Israelului serveste ca sef al guvernului, iar Knessetul, cu cei 120 de membrii, serveste ca organism legislativ unicameral.
Economia: desi lipsita, pana nu demult, de resurse naturale (in anii 2011-2012 s-au descoperit rezerve de gaze naturale in aria maritima mediteraneana apartinand Israelului) in 2010 produsul intern brut nominal (PIB) israelian s-a situat pe locul 42 din lume si are un rating foarte mare in clasamentul Indicelui Dezvoltarii Umane. In 2010, Israelul a aderat la OCDE.
Istoric Israel
Notiunea de „Tara Israel”, cunoscuta in ebraica ca Eretz Yisrael (sau Eretz Yisroel), a fost importanta si sacra pentru poporul evreu din timpurile biblice.
Potrivit Pentateuh, Dumnezeu a promis terenul la trei Patriarhi poporului evreu. Pe baza scripturii, perioada celor trei Patriarhi a fost plasata undeva la inceputul celui de-al doilea mileniu i.Hr., iar primul Regat Israel a fost stabilit in jurul secolului al XI-lea i.Hr.. Ulterior el s-a divizat in regatul Israel si cel al Iudeei sau Iuda, care au dainuit in urmatorii 400 ani,fiind cunoscute din Biblie si din diverse surse extrabiblice. Dupa caderea Regatului de nord al Israelului in 722 i.Hr. regatul Iudeei a persistat pana la cucerirea babiloneana in 586 i.e.n.
Pana la cuceririle musulmane din secolul al 7-lea EC (pe o perioada de peste 1500 de ani), regiunea a stat sub dominatie asiriana, babiloniana, persana, greaca seleucida, a cunoscut din nou o perioada de independenta vreme de doua secole sub regatul ebraic al Hasmoneilor si Antipatrizilor , apoi a fost sub dominatie romana, persana sasanida si bizantina.
Prezenta evreiasca din regiune s-a diminuat considerabil dupa esecul revoltei Bar Kochba impotriva Imperiului Roman in 132 EC. Cu toate acestea, a existat pemanent o mica colectivitate evreieasca, iar Galileea a devenit centrul sau religios. Misna si o parte din Talmud, texte centrale evreiesti, au fost compuse in timpul secolelor 2 si 4 EC in Tiberias si Ierusalim.
In 635 EC, regiunea, inclusiv Ierusalimul, au fost cucerite de catre arabi si au ramas sub control musulman arab sau turc, cu o paranteza crestina cruciata, pentru urmatorii 1300 de ani. Controlul regiunii a fost transferat in urmatorele sase secole intre Califatul Umayyad, cel Abbasid si state ale cruciatilor, inainte de a fi cucerita de sultani mameluci incepand cu 1260. In 1516, regiunea a fost cucerita de Imperiul Otoman si a ramas sub dominatie turceasca pana la inceputul secolului al 20-lea.
Destinatii turistice in Israel
Cazare in Israel
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Israel:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Ce mancam in Israel?
Bucataria culinara israeliana prezinta asemanari cu bucataria mediteraneeano-orientala, mai ales cu gastronomia araba. Si ei au hummus, falafel, shwarma, lipii, multe specialitati din carne de oaie etc. Cu toate influentele primite de la popoarele cu care s-au interferat, bucataria evreiasca si-a conservat atent cutumele culinare proprii.
Cu toate ca minoritatea evreiasca din fiecare tara are cate ceva special, israelitii au si mancaruri comune, care asigura continuitatea bucatariei, pe baza religiei lor – kosher (cuser) si alte lucruri specifice, precum cholent, un fel de mancare din fasole cu boabe mari, bine scazuta, cu ou fiert si cu carne de gasca afumata.
De Shabbat a saptea zi a saptamanii, zi de odihna – evreii fac mancaruri alese: matzah – paine nedospita, uscata si presata, asemanatoare foilor de napolitane; Haroseth amestec de nuci macinate, mere, scortisoara si miere; oua; „marror” (hrean); Karpas – un amestec de cartofi fierti si radacinoase; Z’roah – o bucata de carne sau un os de miel. Prepararea cholent-ului incepe in dupa-amiaza zilei de vineri.
Cum ajung in Israel?
» cu avionul: Companiile aeriene WizzAir, Tarom si El Al opereaza zboruri directe Bucuresti – Tel Aviv.
Compania low cost Wizzair are zboruri din Cluj-Napoca catre Tel Aviv, iar din vara anului 2017 au fost introduse tot de catre aceeasi companiei si zboruri Craiova – Tel Aviv.
Bilete de avion Craiova – Tel Aviv, de la 189 lei/persoana dus-intors: DESCOPERA OFERTE AICI!
Tarom a anuntat deschiderea cursei Iasi – Tel Aviv. Israelul are granitele deschise cu Egiptul si Iordania, in caz ca te afli in aceste tari, poti trece in Israel.
Nu mai exista curse de feribot intre Cipru si Israel, in schimb, exista mai multe croaziere cu plecare din Cipru care ajung si in Israel, mai precis la Haifa.
Te-ar putea interesa si: