Ischia este o insula vulcanica in Marea Tireniana, aflata la capatul de nord al Golfului Napoli, la aproximativ 30 km de orasul Napoli. Aproximativ de forma trapezoidala, Insula Ischia are o suprafata de 46,3 kilometri patrati; este aproape in intregime acoperita de munti, cel mai inalt varf fiind Muntele Epomeo la 788 m.
Insula Ischia are o populatie de peste 60.000 de oameni. Avand aproape 10 km lungime si 7 km latime, insula Ischia este inconjurata de plaje cu nisipuri aurii si se bucura de o clima placuta aproape tot timpul anului. Este renumita pentru facilitatile sale balneare, de la tratamente cu bai de namol la izvoare termale naturale
Plajele sigure, ideale pentru familii cu copii, dar si viata de noapte, pe timpul verii, fac din Ischia un loc splendid pentru vacante. Industria principala este turismul – acesta este orientat cu precadere catre baile termale, care satisfac cerintele turistilor europeni (in special germani) si asiatici in timpul sejururilor din Ischia, dornici de a se bucura de izvoarele termale fierbinti si de noroiul sau vulcanic, cu proprietati terapeutice.
Atractii si obiective turistice in Ischia
Plajele din Ischia sunt predominant din nisip, destul de largi. Golfurile din rocă şi pietre colorate sunt locaţiile perfecte pentru iubitorii liniştii şi naturii sălbatice. Practic, Ischia este locul ideal pentru toată lumea: familiile cu copii care vor să se bucure de mare şi plajă, cuplurile în căutarea romantismului, fie pentru grupurile de prieteni care doresc să se distreze.
Citara arcuita la poalele maretului munte Epomeo si inchinata zeitei Venus, aceasta plaja este considerata a fi cea mai populara de pe insula, datorita apelor sale cristaline in nuante de albastru strident, nisipului alb si a soarelui care incalzeste in permanenta atmosfera cu razele sale jucause. O baie reconfortabila in mare este tot ce ai nevoie daca vrei sa te bucuri de distractie, dar si de beneficiile termale pe care le ofera.

Plaja Citara – Ischia
Langa plaja se afla parcul termal Poseidon, dedicat zeului marii, ce gazduieste sute de specii de flori, palmieri de diferite tipuri, aranjamente cu pietre si plante, reprezintand o sursa a sanatatii si a frumusetii, gratie bogatiei izvoarelor minerale. Plaja mare este dotata cu o multitudine de sezlonguri, umbrele de soare, o sauna naturala sculptata in stanci, masaje subacvatice si restaurante. Exista un numar de 22 de bazine termale, construite in stil modern, cu temperaturi ale apei cuprinse intre 20 si 40 de grade.
Spiaggia degli Inglesi – este o plaja mica situate intre portul Ischia si Casamicciola, in Sant’Alessandro, unde familiile cu copii se pot bucura de cateva ceasuri pline de liniste, departe de locuri si destinatii agomerate.
Fumarole – este o plaja lata, lunga si nu foarte agolmerata, fiind perfecta pentru cuplurile care vor sa aiba parte de intimitate. Datorita originii sale vulcanice, culoarea nisipului este mai inchisa.
Cartaromana – aflata intre Castello Aragonese si stancile Sant’Anna, plaja Cartaromana ofera cea mai frumoasa priveliste asupra insulei. Este cunoscuta pentru izvoarele termice care au deschidere la tarm, drept pentru care, turistii obisnuiesc sa inoate in mare chiar si in sezonul de iarna. Fiind situata in zona arheologica a insulei, iubitorii de scufundari sunt invitati sa coboare in adancurile necunoscute ale marii si sa descopere tainele acestei lumi nevazute.
Maronti – In apropiere de Sant Angelo se afla vestita plaja Maronti, tradusa prin “Plaja linistita”, cu o lungime de 5 km, nisip auriu si intrare lina in mare, in care se afla spa-uri naturale si un izvor de apa termala regasit in pesteri, folosit inca de pe vremea romanilor. Pe cei cu spirit aventurier, i-ar putea interesa legendele cu neinfricatii pirati care isi ingropau comorile praduite in puturile sapate pe mal. Partea cea mai interesanta este ca turistii pot inota si iarna, datorita existentei izvoarelor termice raspandite de-a lungul coastei, ceea ce face ca apa sa aiba o temperatura constanta pe tot parcursul anului. Poti ajunge aici cu taxiul de apa, pornind din Sant’ Angelo sau poti face o plimbare pe drumul panoramic, care incepe in Barano si coboara in mare.
San Montano – plaja impresioneaza privirile vizitatorilor prin vegetatia luxurianta, nisipul fin, apa limpede, calda si nu foarte adanca, fiind ideala pentru practicarea sporturilor nautice, dar si pentru familiile cu copii. Situata intre Muntele Vico si Muntele Zaro, plaja este unica in comparatie cu celelalte plaje. Aici se afla parcul termal Negombo, o frumoasa gradina semi-tropicala, care reuseste sa combine proprietatile benefice ale apelor termale cu o vacanta placuta si revigoranta. Ai la dispozitie o multitudine de facilitati, precum 14 bazine termale sulfuroase cu hidromasaj si Jacuzzi, unde te poti relaxa si trata de afectiuni osteoarticulare, alaturi de o piscina, o baie turceasca, un centru de sanatate si infrumusetare, baruri si restaurante.
Cava Grado – o plaja umbrita de stancile vulcanice, imbratisata de bratele calde ale soarelui si sarutata de turcoazul sublim al marii dantelate. Aflata in statiunea Sant’ Angelo, plaja Cava Grado este o locatie excelenta pentru turistii pasionati de snorkeling, dar si pentru cei care prefera sa inoate in apele linistite ale marii. Datorita activitatii hidrovulcanice existente, apele calde care se revarsa sunt utilizate pentru bai relaxante si linistitoare.
Daca esti in cautare de parcuri termale, atunci trebuie sa iti indrepti atentia negresit catre parcurile termale ce apartin zeitei frumusetii, Afrodita, si zeului soarelui, Apolo. Parcul termal, ce poarta numele celor doi zei frati din Olimp, este situat in pitorescul Sant’Angelo si cuprinde o mare varietate de piscine din care poti alege, fiecare avand caracteristici unice. Este un centru de bunastare si rasfat total, pentru ca ai la dispozitie o gama larga de tratamente cu namol cald si rece, hidromasaj, hidroterapie, sauna, servicii de cosmetica, dar si o sala de fitness in cazul in care simti nevoia sa faci miscare. Tot aici vei gasi un cadru cu flori si plante, 12 bazine ale caror temperaturi variaza intre 20 si 40 de grade celsius, dar si o piscina ce beneficiaza de jacuzzi.
Atractii si obiective turistice in Ischia
Castelul Aragonez reprezinta principala atractie turistica a insulei, fiind frecvent vizitata de catre turisti, atrasi de istorie, legende si povesti nemuritoare, invaluite in mister. Castelul a avut numeroase incarnari in lunga sa istorie, purtand pecetlea intamplarilor trecutului care s-au perindat si au lasat urme vizibile prin marturiile ruinelor.

Ischia – Castelul aragonez
Prima fortareata este creatia tiranului Hiero I din Siracuza, care dupa batalia din 474 I.Hr. dintre cumani si tirenieni, a primit drept recompensa pentru victoria sa, castelul si insula Ischia. In anul 1441, ducele Alfonso de Aragon reuseste sa intareasca fortificatiile castelului, facandu-l accesibil vizitatorilor prin saparea unui tunel in stanca. Locuitorii orasului nu au scapat de invadatori, fiind nevoiti sa se refugieze in castel din cauza navalirii piratilor. Nu lipsesc nici povestile sinistre cu maicute care au fost supuse procesului de mumificare. De asemenea, castelul a fost folosit pentru a servi unei inchisori in perioadele de conflict. Drept dovada, In Napoli exista un Muzeu al Torturii care ilustreaza una dintre cele mai intunecate perioade din istorie, oferind drept exemple o colectie variata de instrumente de tortura medievale, dar si de armament folosite pentru extragerea unor informatii pretioase de la prizioneri in timpul confesiunilor. Castelul este deschis pe tot parcursul anului de la ora 9:00 pana la 19:00, vizita tine o ora jumatate, iar accesul este posibil cu ajutorul unui lift modern.
De aici ai cateva puncte de belvedere de unde poti savura privelistile care se deschid ca niste file in fata ta:
Chiesa dell’Immacolata (secolul XVIII) – este o biserica construita in 1737, cu o cupola impunatoare ce ofera cele mai frumoase vederi asupra orasului Ischia Ponte si organizeaza expozitii de piatra si sculptura.
Cattedrale dell’ Assunta – distrusa de focul de tun al britanicilor in 1809 in efortul lor de a supune armata lui Napoleon, este o catedrala in plina restaurare, ce gaduieste, in serile de vara, diverse evenimente culturale, precum concerte de muzica clasica, spectacole de teatru, proiectii de filme si seri dedicate lecturii si poeziei. Cripa catedralei inca mai pastreaza fragmente de fresca din secolul al XIV-lea, inspirate de stilul pictorului Giotto di Bondone.
Convento di S. Maria della Consolazione – este o manastire fondata in 1575, ce apartinea calugaritelor ordinului saracilor Clares, alcatuita din ziduri tainice si decorata cu flori multicolore si verdeata.
Casa del Sole (Casa Soarelui) – este o cladire veche, parte integranta a castelului, care in ultimul timp a ales sa se ocupe de organizarea expozitiilor de arta veche si contemporana. De aici puteti admira diferite structuri arhitectonice din mai multe epoci.
Chiesa di S. Pietro a Pantaniello – poarta numele sfantului a carui statuie a fost adusa langa port, de la o biserica antica, acolo aflandu-se un lac cu denumirea pantaniello. Forma hexagonala, ferestrele ovale si mari, cupola de dale ceramice verzui si galbene, interiorul simplu, alaturi de designul elegant in alb si galben construiesc un cadru arhitectural deosebit, ce evoca imagini si perspective istorice, din perioada medievala.
Pe o portiune de coasta, vizavi de castelul Aragonez, se afla Turnul din Guevara (Cartaromana) cunoscut si sub denumirea de Turnul lui Michelangelo, fiind un simbol reprezentativ pentru insula Ischia. Aceasta casa-cetate a fost construita de Alfonso de Aragon in anul 1433, cu scopul de a apara coasta insulei, inainte de a decide sa i-o cedeze familiei Guevara, care a detinut-o pana in 1800. Legenda care sta la baza turnului este destul de interesanta pentru ca se spune ca, in timpul ocuparii spaniole asupra insulei, pictorul renascentist Michelangelo a trait o poveste de dragoste platonica cu poeta Vittoria Colonna, sotia marchizului spaniol Francesco Ferrante, pe care o vizita folosind tunelul castelului Aragonez. De asemenea, se crede ca unele dintre frescele din turn sunt opera lui Michelangelo, fara sa existe vreo documentatie oficiala care sa ateste acest fapt. In zilele noastre, turnul are ca utilitate punerea in scena de expozitii ale unor artisti internationali celebri, desfasurate atat in interior, cat si in exterior, in gradina mare care ofera o priveliste minunata la mare si la Castelul Aragon.
Un alt turn de veghe este Il Torrione, care se afla in cufarul de bijuterii al orasului Forio, la 15 km de Cartaromana, construit in 1840 ca spatiu de aparare si protectie impotriva atacurilor invadatorilor si piratilor. Cand auzeau alarma, localnicii erau instiintati ca un pericol ii amenintau si ca sa il evite, se refugiau in munti.

Il Torrione Ischia
In prezent, turnul a devenit un muzeu dedicat operelor de arta ale lui Giovanni Maltese, sculptor si poet care s-a nascut la Forio in 1852 si si-a petrecut o mare parte din viata in turn, prilej acordat de comunitatea locala pentru a-si desfasura opera. Dar acest turn nu este singura atractie ce merita a fi explorata in profunzime. Orasu Forio este renumit pentru centrul vechi si pitoresc cu cladiri medievale si baroce, strazi pietruite, magazine, cinema, restaurante, baruri si cafenele.
Biserica Cheisa del Soccorso, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Ischia, este imbracata intr-un vesmant impecabil de culoare alba si straluceste discret in lumina solara, emanand un aer de simplitate si eleganta. Faima sa provine nu numai din pozitia sa, inconjurata de marea de turcoaz, ci de arhitectura neobisnuita – o fuziune de mai multe stiluri, printre care greco-bizantin, mediteranean si maur. Aceasta a fost o sursa de inspiratie pentru multi artisti cunoscuti, care au decis sa se foloseasca de vocatia lor pentru a realiza cele mai expresive picturi si fotografii ale bisericii. Deasupra altarului principal se află figura policromată din lemn a Madonei Soccorso din secolul XVIII-lea. Peretii exteriori realizati din stuc alb, scarile impodobite cu gresie de Majorca si arcul decorat cu dale ceramice colorate ofera bisericii o frumusete si o unicitate aparte, nemaintalnita la alte locuri.
Daca decizi sa vizitezi Gradinile La Mortella, vei simti ca ai ajuns in rai si n-o sa mai vrei sa pleci de acolo prea curand. Gradinile frumoasei vile la Mortella au apartinut compozitorului englez Sir William Walton si sotiei sale aregentiniene, Lady Susan Walton. Acestia au atras nume importante din industria filmului si a muzicii, in vila lor, precum: Laurence Olivier, Vivien Leigh si Maria Callas. Amestectul neobisnuit evocativ de gradini tropicale si muzica clasica a ajutat La Mortella sa castige “premiul pentru cel mai frumos parc din Italia” in anul 2004, dupa ce s-a luptat aprig cu 100 de concurenti nominalizati la concursul anual Briggs and Stratton. Amintirea celor doi soti va ramane vie datorita unui memorial de piatra inscriptionat, care contine cenusa compozitorului si unui muzeu dedicat vietii si activitatii acestuia, alaturi de o zona linistita, care comemoreaza viata Susanei, cu o vedere panormica spre orasul Forio si spre port. Paradisul tropical luxuriant este plin de flori, animale salbatice, o varietate uluitoare de plante si arbusti exotici si pasari colorate fascinante, care te vor entuziasma si te vor face sa te simti pe meleaguri imaginare. Exista si fantani, piscine, tasnitori, care permit cultivarea papirusului, lotusilor si nuferilor. Primavara si toamna, la teatrul grec se organizeaza concerte sustinute de scolile italiene si straine de muzica, dar si cursuri pentru compozitori. Gradina poate fi vizitata din martie pana in noiembrie, in zilele de marti, joi, sambata si duminica, intre orele 9-19.
Cu vedere la golful Citara, Gradinile Ravino (Giadino di Ravino) construiesc un paradis botanic, rodul muncii pasionale si abnegatiei creatorului sau, Giuseppe D’Ambra. Gratie naturii meseriei de marinar explorator, s-a nascut ideea de a crea un mediu in care sa adune toate minunile botanice descoperite in urma calatoriilor sale. Iubitorii de botanica vor descoperi cea mai bogata colectie de cactusi cultivati in aer liber, copaci exotici: palmieri, lamai, portocali, maslini, plante aromatice autohtone, plante de cafea, trestie de zahar si multe alte exemplare rare si pretioase.

Giardino di Ravino – Ischia
Nici iubitorii de animale nu sunt dati uitarii, pentru ca pot avea ocazia de a admira familia de pauni care se plimba libera prin gradina, iepuri, specii rare de papagali, ponei, chiar si o capra tibetana. In complex se desfasoara expozitii de arta, de ceramica, sculptura si fotografie, mestesuguri locale, precum si cursuri de yoga, turnee de sah si dansuri tango. De asemenea, poti petrece timpul la una dintre piscinele termale, la sauna, la salonul de infrumusetare sau te poti bucura din plin de vederea fabuloasa la mare. Asadar, in cazul in care cauti putin mai mult decat o simpla plimbare in parc, ia decizia de a vizita Ravino, pentru a fi unul dintre calatorii care profita de alegeri inspirate. Programul de vizita este in zilele de luni, miercuri, vineri si in weekend, intre orele 9:00 si 19:00.
Pasionatii de istorie trebuie sa se opreasca la Muzeul Arheologic din Pithecusae, situat in Villa Arbusto, de-a lungul drumului principal din Lacco Ameno. Acesta este dedicat antreprenorului sau, Angelo Rizzoli, care a transformat vila intr-un complex exclusivist, reusind sa atraga oameni importanti din toate sferele sociale, ca politicieni, jurnalisti, economisti, oameni de stiinta si celebritati. Muzeul se mandreste cu o colectie fascinanta de descoperiri importante din asezarea elena a insulei, elemente arheologice si culturale, exponate celebre cum ar fi Cupa lui Nestor, un pocal care poarta una dintre cele mai vechi inscriptii grecesti referitoare la calitatea vinului din Ischia.
Cazare in Ischia
Pentru preturi de cazare mai mici, hotelul Santa Lucia 3* este o alegere foarte bună: este gestionat de o familie de italieni, oferă mâncare proaspăta, gătită zi de zi. Vis a vis este staţia de autobuz de unde poţi porni spre explorarea zonei. O cursa este 1,30 euro. Plajele sunt la 300 şi 600 de m distanţă de hotel.
Hotel La Bagattella 4* este un hotel foarte confortabil şi are un parc frumos, relaxant.
Hotel Villa Carolina 4* oferă un centru termal şi piscine termale. În plus, are o locaţie foarte bună, ultra centrală. Este localizat lângă port, iar plajele sunt la 150 de metri. De asemenea, locaţia hotelului îţi permite să te plimbi prin centrul istoric al staţiunii Forio. Aici găseşti foarte multe magazine, restaurante, pieţe şi o arie pietonală. Şi important este că acest hotel are un centru termal şi piscine termale.
Sorriso Sea Resort & SPA 4* Aici vin mulţi turişti din Romania. Şi vin pentru mai multe aspecte: centru termal pentru tratamente, piscină exterioară cu apă termală caldă (nesulfuroasă) deschisă 24/24 ore cu open bar până seara. În plus, oferă una dintre cele mai bune bucătării din Ischia, cu bufet mare de legume mediteraneene. În fiecare zi, poţi mânca peşte şi fructe de mare proaspete. Plaja este în apropiere, cobori 100 de trepte şi ajungi la una din cele mai lungi plaje din Insula Ischia, unde vei descoperi o zonă animată, cu restaurante, baruri, umbrele şi şezlonguri, dar şi o zonă de plajă unde nu se plăteşte nimic, poţi să foloseşti propriul prosop.
De asemenea, foarte important este că la 600 de metri de hotel se află parcul termal Giardini Poseidon, unde te poţi bucura de peste 20 piscine termale, saună în peşteră, plajă privată. Pe 8 hectare de pământ terasat! Iar la doar 100 de metri de la hotelul Sorriso este unul dintre cele mai exclusiviste restaurante din Insulă, unde poţi savura diverse preparate delicioase din peşte şi fructe de mare sau te poţi relaxa la un cocktail, ascultând muzică tradiţională din Napoli, cântată la pian.
Tot foarte aproape de hotelul Sorriso, la 50 de metri este o pizzerie unde merită să guşti o pizza adevarată, napoletană, pregatită chiar de un român de al nostru! Pentru toate plus-urile menţionate, la acest hotel merită pe deplin să îţi petreci o vacanţă autentică în Ischia!
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Ischia – Italia:
Ce si unde mananci in Ischia?
Ca orice destinatie turistica, Ischia se bucura de o bogata oferta in ceea ce priveste restaurantele cu specific italian. Departe de vestitele trattorias binecunoscute de toti turistii, doua locatii situate in centrul insulei retin insa atentia nu numai a celor aflati in vacanta cat si a localnicilor.
Trattoria Il Focolare – O mare sala decorata cu afise de filme din anii ’50 si dotata cu o frumoasa pivnita, Trattoria Il Focolare va ademeni orice turist sa ii calce pragul. Renumita pentru preparatele din paste, dar si din carne de iepure, niciun client nu va regreta cei 40 de euro platiti pentru o masa a la carte.
La Vigna di Alberto, desi este situata chiar in centrul insulei Ischia, nu este usor de gasit, deschizandu-si portile doar pentru cunoscatori. Numeroasele sortimente de mancare preparate aici, inspirate din felurile traditionale, ofera clientilor sai intimitate, dar si savoarea celor exotice preparate. Pretul unui meniu a la carte ajunge la aproximativ 30 de euro.
Cum ajungi in Ischia - Italia?
Cum ajungi in Ischia cu avionul
» cu avionul: Din Bucureşti sunt zboruri directe catre Napoli operate de companiile low cost Blue Air şi Wizz Air
Iaşi – Napoli cu Blue Air
Budapesta – Napoli cu Wizz Air
Iar din Napoli trebuie să ajungi în port, de unde te îmbarci pe ferryboat spre Ischia. Călătoria cu feribotul din Napoli pana in insula Ischia durează două ore şi un pic.
Pont: pentru că transferul este destul de scump (uneori mai scump decât biletul de avion Bucureşti -Napoli) poţi rezerva, mai avantajos, prin agenţiile de turism, pachetele ce includ toate serviciile: bilet avion, transfer şi cazare.
Cum ajungi in Ischia cu masina personala
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Cazare recomandata in Ischia
Te-ar putea interesa si: