Sardinia este a doua insula ca marime din Marea Mediteraneana, situata intre Spania, Italia, Tunisia si sudul Corsicii, caracterizata de o zona stancoasa si ascutita, cu plaje minunate de nisip foarte fin.
Ultimii cincizeci de ani au transformat insula Sardinia intr-un centru turistic, cu Coasta Smeralda (Coasta de Smarald), partea sa nordica devenind un refugiu preferat de celebritatile italiene.
Sardinia ii ademeneste in vacanta pe cei care cauta relaxarea la malul marii, dar si pe cei ce iubesc natura sau dornici de aventura. Asa ca nu e de mirare ca a devenit una dintre cele mai cautate destinatii turistice de vara. Insula a avut o istorie zbuciumata, fiind ocupata de romani, genovezi si catalani, iar fiecare si-a pus amprenta asupra culturii, dar si asupra gastronomiei locale. Sardinia e plina de muzee, situri arheologice precum si celebrele Nuraghi, niste turnuri unice aflate in Patrimoniul Unesco. Sardinia are si o latura glamour, fiind insula unde se refugiaza vedetele internationale atrase de serenitatea acestui paradis exotic.
Insula Sardinia are numeroase zone turistice cum ar fi Costa Smeralda si Gennargentu, fiind renumita datorita plajelor sale, insa are de oferit si multe alte lucruri, cum ar fi niste superbe orase la malul marii si ruine arheologice. Coasta Sardiniana se poate sa fie dedicata turismului, insa interiorul inca apartien nativilor din Sardinia care isi conserva traditiile, obiceiurile, felurile de mancare traditionale dar mai ales accentual local. O plimbare de-a lungul tarmului poate sa fie o evadare fantastica, insa navigare in larg va putea completa perfect gustul real al insulei Sardinia.
Plaje in Sardinia
Cele mai frumoase si populare plaje din insula Sardinia sunt impartite dupa cum urmeaza:
Est – Olbia pana la Muravera
Nord si Nord –Est – Stintino pana la Budoni
Sud – Chia pana la Pula
Vest – Alghero pana la Cagliari
In continuare va prezentam cele mai frumoase plaje din Sardinia, pe care nu trebuie sa le ocolesti atunci cand iti planifici o vacanta aici.
Plaja Bidderosa – cinci golfuri distincte impanzite de arbori de eucalipt, ienupar si pini, dar si plajele insorite, cu nisip alb, fac din aceasta locatie una dintre cele mai populare plaje din Sardinia.
Apele calde ale Mediteranei inunda golfurile atunci cand mareea este la cel mai inalt nivel, dar cand valurile sunt mici, aceasta zona este una izolata si linistita, ideala pentru a te relaxa pe toata durata unei zile.
Plaja Cala Luna– intr-o zi insorita, apele Marii Mediterane sunt un adevarat caleidoscop de culori, de la turcoaz stralucitor pana la albastru ultramarin, pe masura ce soarele apune. Numele acestei plaje vine de la forma sa de semiluna. Cala Luna se afla pe coasta de vest, langa Dorgali.
Plaja Cala Mariolu, situata langa golful Orosei, leste scaldata de cele mai limpezi ape din insula Sardinia. Aflata langa in localitatea Punta Ispuligi, Cala Mariolu este locul in care digurile din stanca sunt acoperite cu arbusti mediteraneeni, in timp ce pietrisul de culoare trandafirie impanzeste tarmul, linia de coasta fiind mult mai accentuata aici decat in alte zone din Sardinia.
Costa Verde Sardinia– aflata pe coasta de vest a insulei, aceasta zona iti ofera raspunsul la intrebarea de ce sunt plajele din Sardinia atat de populare. Linia imaculata a tarmului este impanzita de mici asezari, al caror farmec aparte, impreuna cu speciile rare de animale care traiesc aici, atrag multi vizitatori in zona.
Coasta de Smarald – cunoscuta drept “Costa Smeralda”, in aceasta regiune se afla unele dintre cele mai frumoase si impresionante plaje din Sardinia (si poate din intreaga lume). Apele curate atrag turistii dornici sa stea in cele mai luxoase hoteluri si vile. Tot aici se organizeaza cateva competii pentru iahturi, locul fiind recunoscut un paradis la nivel mondial pentru pasionatii de ambarcatiuni de lux.
Atractii si obiective turistice in Sardinia
Sardinia este o comoara nepretuita si ca orice destinatie de top a fost explorata pana in cele mai mici detalii, iar turistii aventurieri nu au ratat niciun coltisor. Daca vrei sa vizitezi ceva cu adevarat special atunci cauta Capo Spartivento, in sudul indepartat unde se afla spectaculosul Faro di Capo Spartivento, un far de o frumustete uimitoare care a fost transformat intr-o pensiune luxoasa unde poti petrece un sejur de neuitat. Daca iti plac drumetiile montane, atunci catara-te pana in varful muntelui Marmora din Parcul National Gennargentu, cel mai inalt punct de pe insula si fa niste poze de invidiat.
Grotte di Nettuno (Grota lui Neptun) este una dintre cele mai faimoase pesteri din Sardinia, o pestera cu stalactite si stalagmite, dar si cu un lac cu apa cristaline, pestera dedicata maretelui zeu al marii. Aici se poate ajunge cu barca, sau poti urca cele 600 de scari de unde vei avea o priveliste de vis asupra marii si intregii coaste.
Orasul roman Tharros este un muzeu in aer liber cu situri arheologice valoroase care se afla in vestul Sardiniei, in regiunea Cabras. Daca ai ajuns aici viziteaza si Peninsula Sinis, o zona marina protejata care are o laguna fermecatoare. La fel de important din punct de vedere istoric este si orasul Nora, unde pe langa ruinele vechi de mii de ani poti vizita si plaje cu nisip alb.
Cazare in Sardinia
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Ce mancam in Sardinia?
Mancarea este una dintre placerile esentiale ale unei calatorii in Sardinia pentru ca aici desfatarile culinare se ivesc la tot pasul. Bucataria din Sardinia este putin diferita de cea din restul Italiei, fiind vestita in intreaga lume pentru aromele unice provenite din amestecul tipic mediteranean cu influente catalane.
Deoarece coasta Sardiniei a fost mereu victima unei invazii, localnicii s-au refugiat mereu in interiorul muntos al insulei. De aceea, mancarurile traditioanle din Sardinia au fost intotdeauna influentate intr-o mai mare masura de uscat decat de mare.
In ziua de astazi multe s-au schimbat si fructele de mare au fost introduse in bucataria locala, creandu-se o experienta gastronomica unica. Supe picante de peste numite Burrida si Cassola, impreuna cu homari, crabi, hamsii, calamari, scoici si sardine proaspete sunt preparate populare de-a lungul costei din Sardinia. Bucatarii din Sardinia folosesc mereu ingrediente proaspete. Felul favorit de mancare din Sardinia include paste, spaghetti con Bottarga, icre uscate de chefal presate, Malloreddus care este un gnocchi aromat cu sofran si servit cu sos de tomate.
Culingiones este un ravioli rotund umplut cu spanac si branza. Sardinia mai este cunoscuta pentru branzeturile de capra ca Pecorino Sardo si Sardo Fiore. Meniurile traditionale au la baza cele mai bune preparate de miel din Italia. Daca nu esti la dieta, incearca purceii de lapte asezati pe un pat de condimente si copti in cuptoare de pamant sau fripturile de miel si iepure.
Cum ajung in Sardinia?
» cu avionul: Sardinia e deservita de 3 aeroporturi: Alghero-Fertilia Airport, situat la 8 km de Alghero, aeroportul din Olbia si cel din Cagliari. Majoritatea pachetelor turistice includ si zboruri de tip charter, iar pe timpul verii aveti la dispozitie o multime de zboruri de tip low cost care ajung in Sardinia.
Din Bucuresti, compania WizzAir are curse spre Alghero, durata calatoriei fiind de 2 ore si 30 minute.
Cazare recomandata in Sardinia
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
Te-ar putea interesa si:
Sardinia….vara…..+30grade….la mare….un cocktail….budinca din seminte de chia si mango….mi-e doooooor!!!!