Supranumita si insula Marilor Zei, „island of great gods”, Samothraki este un loc verde, fiind o destinatie turistica „salbatica”, nealterata de turismul de masa.
Insula Samothraki are vegetatie abundenta, predominand livezile de maslini, stejari, castanii, platanii si tufele. Tarmurile insulei Samothraki sunt extraordinare, deosebit de frumoase, dantelate, asternute cu pietricele albe.
Insula Samothraki este destinatia ideala pentru un sejur in Grecia plin de relaxare, intr-un cadru natural de un farmec aparte. Traditiile ocupa un loc important in viata locuitorilor, casele sunt construite in stil local, iar obiceiurile sunt pastrate din generatie in generatie, atragand turisti care se intorc an de an.
Statiuni si destinatii turistice in insula Samothraki
Statiunea Therma se afla la 13 km fata de Kamariotissa, in partea de nord a insulei Samothraki. Aici se gasesc izvoare termale, cunoscute pentru proprietatile terapeutice inca de pe vremea romanilor. De pe plaja din statiune se poate admira cel mai frumoas apus de soare, iar in micul port se organizeaza excursii cu vaporasul.
Statiunea Vathra se afla in apropiere de Therma, in partea de nord a insule Samothrakii. La o distanta de 45 minute de mers pe jos (aproximativ 5 km) se gasesc piscine naturale, create de cascade si cheile Fonias care strabat padurile dese de stejari si fagi. Din aceasta regiune incep principalele trasee montane spre muntele Saos.
Samothraki – Chora este un orasel tipic grecesc construit în scară si străjuit de ruinele unui castel bizantin. A fost construit departe de mare, pentru evitarea piratilor. Oraselul este dotat cu toate accesorile unui oraș modern, magazine, magazine de suveniruri , taverne, cofetării. Straduțele pietruite in panta si inguste, casele vopsite in alb cu oboane si uși vopsite in albastru si acoperișuri roșii, vegetație mediteraniană abundentă.
Plaje in insula Samothraki
Fiind o insula vulcanica, majoritatea plajelor din Samothraki ori sunt greu accesibile ori nu au nisip ci un fel de pietris, dar placut la atingere.
Iata care sunt cateva dintre cele mai bune plaje din insula Samothraki:
Plaja Pachia Ammos este o plaja fermecatoare cu nisip galben si fin, situata in partea sudica a insulei Samothraki, la 15 km de Kamariotissa. Plaja Pachia Ammos este inconjurata de 2 stanci si are o lungime de 800 m.
Plaja Kipos Beach se afla la 18 km de statiunea Therma, avand o lungime de 1 km. Vei ajunge aici urmand drumul de coasta din nordul insulei, de la Kamariotissa spre est. Desi este o plaja cu pietricele, multi turisti o prefera pentru apa limpede, pentru frumusetea naturala, pentru liniste si pentru nudism
Vatos Beach este situata la est de plaja Pachia Ammos. La plaja Vatos, situata in sudul insulei, poti sa ajungi doar cu barca. Mai exista o posibilitate, dar implica mai multe ore de catarat pe stancile care despart Pachia Ammos de Vatos.
Therma Beach este o plaja cu pietris, situata in nordul insulei Samothraki, usor accesibila, ce ofera turistilor carea jung aici apusuri de soare spectaculoase.
Plaja Lakkoma nu e la fel de frumoasa ca primele, este cu pietre si destul de multe alge uscate, dar de aici poti urmari niste apusuri spectaculoase, caci plaja este chiar in partea de vest a insulei. Si in plus, chiar langa ea este Taverna Akrogiali, faimoasa pe insula pentru preparatele din peste proaspat si fructe de mare.
Daca vei merge pe drumul ce urmeaza tarmul nordic al insulei vei descoperi foarte multe plaje cu pietricele, unele amenajate (gen Limnidi Beach, unde vei gasi o casuta foarte frumoasa cu terasa, gradina si loc de joaca pentru copii si sezlonguri cu umbrele), altele salbatice.
Atractii si obiective turistice in insula Samothraki
Izvoarele cu apa calda de la Therma se afla cam la 14 km est de Kamariotissa, pe drumul de coasta din nordul insulei. Therma (numele ii vine de la izvoarele termale cunoscute inca din vremea romanilor) este combinatia perfecta dintre munte si mare. Se afla intr-o zona cu vegetatie luxurianta, dar la cativa pasi de mare, unde este amenajata o plaja (evident, cu apusuri spectaculoase) si unde exista un mic port de unde in sezon se organizeaza excursii cu barca in jurul insulei.
Cascadele si piscinele naturale de la Vathra. Desi insula Samothraki poate iti va parea oarecum arida, din muntele Saos izvorasc mai multe rauri care se varsa in mare. Unul dintre acestea, numit Fonias (adica “ucigasul”) formeaza mai multe cascade care dau nastere unor piscine naturale cu apa incredibil de limpede, numite vathre.
Situl arheologic Paleopolis. In anul 1863 aici a fost descoperita statuia zeitei Nike, realizata in anul 190 inaintea erei noastre (acum se afla la Muzeul Luvru), iar in muzeul de pe insula se gaseste o replica a acesteia.
Muzeul de Arheologie, cu exponatele sale bogate unde este expus un mulaj al faimoasei Zeitei Victoria, statuie pastrata la Muzeul Luvru din Paris
Fortareata Medievala din Paleopolis, o reminiscenta a dominatiei familiei Gattilusi, din sec al XV -lea.
Orasul Vechi Chora
Portul Kamariotissa, situat pe coasta de nord-vest a insulei Samothraki, ce face legatura cu nordul Greciei: Alexandroupolis și Kavala
Trebuie neaparat sa faceti turul insulei cu o ambarcatiune. Numai astfel veti avea prilejul de a vedea exoticul Vato cu multi platani si ape reci, Kremasto cu cascade a carei ape cad inspumate in marea albastra, pentru a intalni mai apoi peisajul fermecator al formatiunilor geologice pe care localnicii le numesc ”tis Grias ta Pania- Rufele Babei”.
Muntele Saos sau Saoki, cu piscul sau impunitor, Feggari cu altitudinea de 1670 m, constituie o deosebita atractie pentru alpinisti. Peisajul fermecator, de o frumusete naturala exceptionala il veti vedea in Defileul Fonias, format din platani seculari, ape curgatoare curate si cascade impozante.
Cazare in insula Samothraki
Daca iti doresti lux, hoteluri mari si impunatoare, resorturi, minim 4 stele etc. nu ai de ce sa vii in Samothraki. Pe insula sunt doar cateva hoteluri de 2-3 stele si mai multe hosteluri, vile, studiouri si apartamente de inchiriat, iar pe langa Therma exista si cateva campinguri.
Daca nu vrei neaparat sa stai la un hotel, cazarea la o vila cu studiouri sau apartamente este destul de confortabila. Camerele sunt in general simple, cu gresie pe jos, multe avand frigider si kitchineta, unde iti poti face o cafea sau un ceai sau poti prepara ceva rapid pentru micul dejun.
Cauta in formularul de mai jos si descopera cazare ieftina in insula Samothraki:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Restaurante si taverne in insula Samothraki
Ce mancam in insula Samothraki, Grecia?
In insula Samothraki, marea majoritate a preparatelor traditionale sunt pe baza de carne de capra.
Alte preparate traditionale din insula Samothraki sunt:
- mandi – carne de porc tocata si prajita cu foi de placinta umplute cu orez;
- lioto – carne cu sos de rosii si nuci pisate;
- zmarupatu – placinta de post cu faina, ulei si umplutura de dovlecei rasi si menta.
Taverne in Samothraki
Insula Samothraki este plina de taverne si cafenele, cele mai multe fiind afaceri de familie. Nu vei gasi restaurante simandicoase, iar de multe ori nici nu vei gasi un meniu tiparit. Meniul iti va fi povestit de cel care iti va servi masa, in functie de ceea ce este pregatit in bucatarie in ziua respectiva.
Cand te asezi la o taverna, dupa ce iti va fi pusa fata de masa din hartie pe care de obicei e imprimata harta insulei, iti va fi adusa apa. De multe ori ea este de la robinet, dar este foarte buna si potabila (in acest caz nu vei plati pentru ea). Alteori iti va fi adusa o sticla de apa plata la 1,5 litri, caz in care va aparea pe nota (de obicei la pretul de 1,5 Euro).
Noi iti recomandam sa incerci tavernele O Vrahos (in satucul Profitis Ilias) si Karydies (in estul insulei, in localitatea Ano Meries, in apropiere de Kipos Beach) pentru carnea de capra, Akrogyali (in vestul insulei, langa Samotraki Beach) pentru pestele proaspat si minunatele perspective asupra apusului, To Stenaki in Chora pentru clatitele si bauturile delicioase, Aggelonia in Chora pentru dulceturile de fructe.
Cum ajung in insula Samothraki?
» cu masina personala: Traseul cel mai scurt al drumului spre Alexandropoulis este Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Veliko Tarnovo – Gurkovo – Stara Zagora – Sredets – Dimitrovgrad – Haskovo – Kardzali – Makaza – Komotini – autostrada Egnatia Odos – Alexandropoulis – transfer ferryboat – Samothraki.
Din Bucuresti drumul spre insula Samothraki dureaza aproximativ 7,5 ore (520 km), la care trebuie adaugate eventualele pauze pentru alimentare cu benzina sau mancare (poti lua in calcul 8-8,5 ore pana la Alexandropoulis, la care vei adauga inca 2 ore pe ferry-boat).
Dupa ce achiti taxa de pod (13 lei/autoturism) si treci vama de la Giurgiu la Ruse nu uita sa cumperi vigneta pentru Bulgaria, pentru a evita situatiile neplacute. O gasesti la chioscurile de dupa pod sau la benzinarii. Costa 16 leva (aprox. 32 lei sau 8€ pentru o saptamana). Vigneta trebuie apoi lipita pe geam in partea dreapta, in mod vizibil.
Nu vei avea probleme in a gasi benzinarii mari (OMV, Shell, Eko sau Luk Oil, ultima aratand in Bulgaria mult mai bine ca la noi), insa acestea nu sunt atat de dese ca in Romania si sunt in principal la intrarea sau iesirea din orasele mai mari. Daca nu iei in considerare optiunea de a plati cu cardul, este bine ca dupa ce treci vama de la Giurgiu sa cumperi leva, pentru a le putea folosi in benzinarii.
In Bulgaria este mai mult decat recomandat sa respecti restrictiile de viteza, deoarece polititistii bulgari te pandesc de obicei dupa o curba, dupa o masina sau dupa ce cobori un deal si va fi greu sa le dai explicatii daca nu vorbesti limba bulgara.
Un alt traseu auto Bucuresti – Samothraki este urmatorul: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Razgrad – Targovishte – Omurtag – Yambol – Elhovo – Topolovgrad – Svilengrad – Orestiada – Sufli – Alexandroupolis – transfer ferry – Samothraki.
Pentru transferul cu feribotul spre insula Samothraki va trebui sa achitati o taxa pentru fiecare persoana (15,9€/sens) si o taxa pentru autoturism (58,5€/sens pentru masini cu lungimea sub 4,25 m, respectiv 69,5€/sens pentru masini peste 4,25 m).
In afara sezonului (11 iulie-11 septembrie) tarifele scad, in special de luni pana joi, dar si pentru unele plecari din dimineata zilelor de week-end: 9,9€/pers./sens, 38,9€/masina sub 4,25 m lungime.
Copiii sub 5 ani au gratuitate, dar trebuie declarati si li se va emite bilet cu pretul 0. Copiii intre 5 si 10 ani au 50% reducere. Este necesara prezentarea certificatului de nastere.
Cazare recomandata in Samothraki
Te-ar putea interesa si: