Insula greceasca Samos face parte din arhipelagul Sporade din Marea Egee, fiind cea mai sudica din acest grup, apropiata de coasta Turciei (intr-un punct fiind separata de doar 2 km de mare).
Insula Samos este cea mai cunoscuta si mai vizitata din arhipelagul Sporadelor, reusind sa isi mentina frumusetea nealterata, cu munti inalti, golfuri pitoresti si plaje minunate.
Considerata in mitologia greaca drept casa zeitei Hera, insula Samos pastreaza o bogata mostenire culturala si istorica, fiind incarcata de temple si ruine, atragand astfel turistii pasionati de arheologie si vestigii antice. De asemenea, insula Samos dispune de numeroase facilitati pentru practicarea sporturilor acvatice, plaje atragatoare, restaurante si taverne imbietoare si hoteluri pentru orice buget.
Insula Samos are o suprafata de 475 kmp si o populatie de aproximativ 40.000 locuitori.
Statiuni turistice in insula Samos
De-a lungul coastelor insulei Samos exista numeroase statiuni turistice, care ofera o varietate de hoteluri si pensiuni.
Capitala insulei este Vathi, cel mai mare oras si principalul port de pe insula. Numeroase hoteluri se gasesc de-a lungul marii sau catarate pe dealul la poalele caruia sa gaseste orasul, oferind astfel o panorama splendida asupra asfintitului in Marea Egee.
Alte orase importante in insula Samos sunt:
Karlovassi (al doilea oras ca marime si cel de-al doilea port al insulei) se afla la o distanta de aproximativ 38 de km de Vathi si este cunoscut drept capitala comerciala si industriala a insulei Samos, aici gasindu-se cele mai multe magazine (supermarketuri, reprezentante auto etc).
Pythagorion, cunoscut pana nu demult sub numele de Tigani, este principala statiune, impresionand prin numarul mare de atractii turistice existente.
In afara de acestea, coasta insulei Samos este presarata de diverse statiuni turistice, ce ofera plaje pitoresti, hoteluri confortabile si alte facilitati pentru petrecerea unei vacante de neuitat. Dintre acestea amintim: Kokkari (aflat la 10 km de capitala Vathi), Platanakia, Psili Ammos si numeroase altele pe care va lasam sa le descoperiti in cadrul unei vacante viitoare.
Plaje in insula Samos
Pe insula Samos exista numeroase plaje, cu apa curata si cristalina, in general acoperite cu pietre. Printre acestea amintim:
Plaja Ganghou este situata la circa 2 km vest de capitala insulei, Vathi, avand facilitati precum restaurant, cafenea, umbrele si sezlonguri.
Plaja Kervelis este o plaja linistita, cu pietris, ape curate si intrare lina in Mare, fiind situata la circa 9 km de Samos. Desi este o plaja micuta, avand o lungime de circa 200 m, este deservita de o taverna si dispune de sezlonguri si umbrele de soare.
Cele mai noi modele de Costume de baie! Look irezistibil!
Plaja Psili Ammos (sau Perri Beach) este o plaja cu nisip fin, situata in sudul insulei Samos, cu apa putin adanca, recomandata famillor cu copii. Plaja are o lungime de aproximativ 400 m si o latime medie de 20 m si nu dispune de facilitati turistice fiind ideala pentru cei in cautare de liniste intr-un cadru natural nealterat de turismul de masa.
Plaja Murtias, situata la aproximativ 12 km de capitala insulei, este recomandata pentru cei ce doresc o vacanta linistita si retrasa.
Plaja Mikalis este o plaja bine organizata ce merita sa fie vizitata, ce va va incanta prin frumusetea pietrelor ei.
Plajele Lemonakia si Tsamadou, situate in apropiere de Kokkari.
Plaja Tsamadou Beach este o plaja pentru nudisti ce are un mic chioșc pe plajă, precum și câteva taverne în apropiere
Atractii si obiective turistice in insula Samos
Samos e o insula bogata in vestigii arheologice ale vremurilor trecute, astfel incat exista numeroase situri ce pot fi vizitate:
Templul zeitei Hera (Heraion) este situat in orasul Pythagorion, aflat la 20 km sud-vest de orasul Vathi. Primul templu din acest sit, construit in secolul al VIII-lea i.Hr., a fost inlocuit de un altul in secolul al VI.lea I.Hr., dar acesta a fost distrus de un cutremur petrecut la putina timp dupa aceea. Situl este oarecum confuz, chiar daca aici au avut loc o multime de lucrari arheologice, dar, chiar si asa, reuseste sa completeze o parte din imaginea Samosului antic.
Manastirea Panagia Spiliani, cu celebra Pestera a Fecioarei Maria. In aceasta pestera se gaseste o biserica inchinata Fecioarei Maria, de a carei icoana se leaga una din cele mai interesante legende din Samos, zicandu-se ca furata fiind, in urma unei furtuni barca in care era transportata s-a scufundat si icoana si-a gasit singura drumul inapoi pana la tarmul orasului Pythagorion, unde a fost regasita de localnici.
Castelul Lykourgos Logothetis este un edificiu foarte important in istoria Samosului și a Greciei în general. Un exemplu minunat de arhitectură defensivă, Castelul a fost construit în secolul al XIX-lea, folosind rămășițele diferitelor monumente arheologice. Castelul si-a luat numele după Lykourgos Logothetis, liderul local al revoltei din 1821 impotriva turcilor, aici fiind sediul revolutionarilor din Samos. Acest castel lung de 400 m este situat la sud-vest de portul Pythagorio, pe un deal care se crede a fi una dintre cele mai vechi acropole din Samos. Alături de Castel, există o biserică, construită în 1824, când revoluționarii au reușit să ii învingă pe turci.
Muzeul de arheologie din Vathi este situat in centrul orasului, aproape de Primarie si este compus din doua cladiri, Muzeul vechi (consturit in 1912) in care se gasesc Arhivele Paschaleion si Muzeul Nou (1987) si in care se afla colectia de sculpturi antice. Contine colectii de sculptura arhaica, ceramica, obiecte din bronz, obiecte din fier, fragmente din lemn, figure din ceara si mici obiecte. Biletul de intrare costa 2 euro,
Muzeul de arheologie Pythagorion
Manastirea Zoodochou Pigis se afla in nordul orasului Samos, pe muntele Rampaidoni, la 300 m altitudine. Dateaza din 1756 si a fost fondata de preotul-calugar Dorotheos. Asezarea manastirii permite deschiderea privelistii catre imprejurimile localitatii Mikali si asupra zonei Asiei Mici, ce se pierde in departare.
Manastirea Moni Vronda (cea mai veche manastire din Samos) fondata in 1566 de fratii Jacob si Makarios. Se afla in apropierea satului Vourliotes, la o altitudine de 460 m, intr-o zona impadurita. In afara panoramei splendide ce se deschide catre nord si est, manastirea adaposteste multe fresce, un templu din lemn si multe alte lucruri bisericesti.
In afara de plaja si inot, insula Samos ofera o bogata varietate de posibilitati pentru petrecerea timpului liber. Se pot inchiria ski-Jeturi, hidrobiciclete sau barci cu motor, cu ajutorul carora puteti coastele insulei. De asemenea exista terenuri de tenis sau fotbal, in general dotate cu nocturna deoarece temperaturile extrem de ridicate din timpul zilei nu permit desfasurarea unor astfel de activitati fizice in conditii optime. Un sport foarte popular in Samos este windsurfing-ul, existand numeroase centre de unde se poate inchiria echipamentul necesar sau se pot aranja ore cu un profesor experimentat care sa te initieze in tainele acestui mod de a naviga.
Unde te cazezi in insula Samos
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in insula Samos – Grecia:
Restaurante si taverne in insula Samos
Gastronomia din Samos are la baza in special meniuri cu preparate din fructe de mare. Le poti incerca la restaurantele si tavernele de aici.
O masa pentru o persoana, cu un fel principal, ajunge la aproximativ 8-15 euro. Pentru o sticla de apa de 1 litru platesti intre 1 si 2 euro.
Printre cele mai generoase portii le gasesti la taverne, unde alaturi de felul principal primesti garnitura si salata.
Taverna Argo
Restaurant Mylos
Taverna Kosmos se afla in Avlakia
Taverna Antonis din Potami
Cum ajungi in insula Samos - Grecia?
Din Romania spre insula Samos se poate ajunge fie cu masina personala, fie cu avionul sau cu ferrybotul.
Cum ajungi in insula Samos cu masina personala
Daca vreti sa mergeti in Samos cu autoturismul propriu va recomandam urmatorul traseu auto: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Izmir – Kusadasi – transfer ferry – Samos.
Curse Pireu (portul orasului Atena) – Vathi sau Karlovassi sunt zilnice, la diverse companii navale, calatoria durand aproximativ 8-9 ore. De asemenea, se poate lua ferrybotul si din alte porturi grecesti cum ar fi Kavala sau din statiunea Kusadasi din Turcia.
Cum ajungi in insula Samos cu avionul
O varianta mai rapida de a ajunge pe insula Samos este cu avionul, compania aeriana Olympic Air avand zboruri catre insula Samos, cu escala la Atena. Primul cu decolare din Bucuresti, aterizare in Atena pe aeroportul Eleftherios Venizelos. Al doilea zbor se face din Atena de pe Eleftherios Venizelos si aterizare in insula Samos pe aeroportul Aristarchos.
Pretul pentru un bilet dus/intors cu toate taxele incluse Bucuresti – Samos este de aproximativ 400€. Pe timpul verii exista curse zilnice din Atena, dar si curse charter din principalele capitale europene.
Cazare recomandata in Samos
Te-ar putea interesa si:
Am vizitat insula Samos in anul 2008 cand mi-am petrecut vacanta in Kusadasi. Desi conditiile din Turcia sunt ireprosabile, excursia din insula Samos a fost cea mai placuta zi din acea vacanta. Va recomand sa nu ezitati si sa mergeti in Samos, pentru ca este o insula cu multe obiective turistice si peisaje minunate