Milos - insula culorilor si a peisajelor incredibile
Situata in arhipelagul Cyclade, Milos este insula culorilor, locul in care cele mai pure si mai variate nuante izbucnesc in peisaje de o frumusete incredibila. Cele peste 70 de plaje cu nisip alb, negru, auriu sau rosu, apele turcoaz ale Marii Egee, intretaiate neasteptat de stanci cu forme ciudate, minunatele apusuri de soare, intinsele plantatii de smochini si maslini, alcatuiesc cadrul de vis al unei vacante aparte, rupta de tumultul marilor aglomeratii.
Milos, denumită în trecut și Μῆλος – Melos sau, înainte de masacrul atenian și de recolonizarea din 416 î.Hr., Μάλος (în greaca dorică) – Malos, este o insulă vulcanică din Marea Egee, aflată imediat la nord de Marea Cretei, fiind este cea mai sudică insula din arhipelagul Cicladelor.
Ceea ce face diferita insula Milos fata de celelalte insule din arhipelagul Cycladelor, in afara golfurilor sale adanci este rara sa morfologie a solului si bogatia de minerale a acestuia. In Milos se afla unele dintre cele mai spectaculoase formatiuni stancoase, cu texturi diferite si culori neobisnuite care acopera o gama larga de culori, de la albul imaculat la negru si de la galben auriu la rosu inchis, iar combinatia dintre ele formeaza peisaje de neuitat, peisaje pe care natura, in maiestria ei, le-a cizelat de-a lungul secolelor. Natura acestei insule, in furia sa, a improscat o mixura de materie vulcanica, iar rezultatul din punct de vedere estetic, este unic. Poate datorita acestei bogatii de forme si culori minerale nici nu observi lipsa cu desavarsire a arborilor din acesta insula.

Insula Milos – Grecia
Principalul port este Adamas, deasupra lui se afla Plaka, capitala insulei Milos, care s-a format in jurul castrului venetian; fiecare dintre acestea prezinta toate caracteristicile localitatilor din Ciclade, case albe, mori de vant, etc…
Milos, insula Afroditei (Venus) si catacombele sale, constituie, impreună cu Kimolos, Antimilos si Folegandros, grupul Cicladelor sud-vestice.
Pe aceasta superba insula greceasca a fost descoperita celebra statuie Venus din Milo, gazduita acum de Muzeul Luvru din Paris. La 8 aprilie 1820, Yorgos Kentrotas, isi sapa linistit bucata de pamant, cand din intamplare a descoperit o pestera mica care in care a gasit o jumatate din statuia Afroditei, in prezent cunoscuta ca Venus din Milo. In apropiere se afla ofiţerul francez Olivier Voutier, care era in vizita in Milo pentru cateva zile. Uimit si recunoscand valoarea istorica si artistica a statuii, ofiterul l-a incurajat pe Yorgos Kentrotas sa caute si cealalta jumatate. La scurt timp Yorgos a descoperit doua statui ale lui Hercule plus cealalta parte a lui Venus din Milo. Voutier, a inceput de indata demersurile pentru cumpararea statuii lui Venus. Consulul francez din Constantinopol a fost informat despre frumusetea statuii din Milo si a decis sa o achizitioneze. In tot acest timp insa, Kentrotas, a vandut statuia lui Venus lui Papa-Makarios Vergis care actiona in numele dragomanului flotei turcesti, Printul Moldovei, Nicolae Mourouzis. La 1 martie 1821, dupa ce consulul francez, Marquizul de Riviers a reusit in final să cumpere statuia lui Venus din Milo, a facut-o cadou regelui Frantei, Louis XVIII care a gazduit-o în Palatul Louvre, unde a devenit obiect de admiratie pentru milioane de vizitatori.
- Klima, situat la circa 2 km de Plaka este considerat cel mai pitoresc sat pescaresc din insula Milos unde veti regasi renumitele „syrmata”, casute mici pescaresti.
Cazare recomandata in insula Milos
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
Statiuni turistice in insula Milos
Adamas, cel mai mare port natural al Marii Mediterane, este situat 5 km sud de capitala, fiind portul principal si centrul comercial, social si turistic al insulei Milos. Satul a fost construit in anul 1800 de catre refugiatii din insula Creta. Cea mai apropiata plaja: Achivadolimni.
Pollonia (sau Appolonia) este un sat micut pescaresc, situat in partea de nord-est a insulei, de unde poti ajunge si in Kimolos si Glaronissia. Aici se gaseste Biserica Agia Paraskevi si numeroase cafenele traditionale (kafenia) si taverne care servesc preparate traditionale si peste proaspat. Pollonia are o minunata plaja de nisip, unde turistii se pot bucura de mare si de soare.

Pollonia – insula Milos
Plaka este capitala insulei Milos si este situata pe un deal unde se afla Castelul Medieval si Biserica Panaghia Thalassitra, de unde poti admira cel mai frumos apus de soare din Milos. Aici turisii pot vizita Muzeul Folcloric si Arheologic.
Lângă Plaka se află minunatul sat Tripiti, construit într-o zonă cu o istorie bogată, care a fost deosebit de prosperă în perioadele clasice și elenistice. Localitatea se află pe un deal ce pare să se prăbuşească în mare și își datorează numele solului pe care a fost ridicat, care este format din rocă vulcanică moale ce dă impresia că a fost găurită (în greacă, “tripiti” înseamă “făcut din găuri”). Cel mai înalt punct al satului este străjuit de mori de vânt pitoreşti, unele din ele fiind transformate în camere de închiriat. Preţurile nu sunt deloc mici, însă priveliştea care se deschide din acest punct face toţi banii.
Klima este cel mai pitoresc sat de pescari, datorită culorilor puternice în care oamenii ţi-au vopsit casele. Aici regăsiti renumitele syrmata, căsuţe mici pescăreşti, unele săpate în stânci, cu uşi din lemn viu colorate. Apusul soarelui privit din acest sat este o experienţă unică.
Plaje in insula Milos
In insula Milos gasesti de la plaje late cu nisip fin ce iti dau senzatia ca esti in MALDIVE , la plaje cu mal stancos din formatiuni de sare cu multe minituneluri prin care te strecori cand inoti, la plaje elegante retrase unde ai impresia ca esti singur pe insula. Iata doar cateva dintre cele mai populare plaje din insula Milos:
Provatas este o plaja minunata cu nisip rosiatic. Este foarte bine organizata si turistii pot savura masa in tavernele pescaresti din jur. Nu este aglomerata si este ideala pentru copiii mici, deoarece apa nu este foarte adanca.
Plaja Sarakiniko, denumita dupa numele piratilor Sarakin, este considerata una dintre cele mai frumoase plaje din Milos. Probabil este cea mai fotografiata plaja, datorita peisajului unic, cu pietre albe care au patruns in mare si au format mici sau mari depresiuni

Plaja Sarakinino – insula Milos, Grecia
Situata in partea de sud a insulei, Tsigrado este una dintre cele mai faimoase plaje din Milos. Chiar daca nu este foarte bine organizata si nu are baruri sau taverne, este foarte aglomerata. Pentru a ajunge aici, turistii trebuie sa treaca pe o panta de nisip cu pasaje inguste, motiv pentru care va rugam sa nu carati foarte multe lucruri cu dumneavoastra. Apa cristalina si nisipul alb vor compensa tot efortul.
Plaja Hivadolimni (sau Achivadolimni): este cea mai frumoasa plaja din Milos nisip alb, apa cristalina si plina de moluste cu carapace (Hivadolimni inseamna lacul molustelor cu carapace).
CITESTE SI: Plaje de neratat in insula Milos
Plaja Apolonia este o plaja de nisip micuta, localizata in satul cu acelasi nume. Apa nu este foarte adanca si de aceea este preferata de familii cu copii mici. Langa plaja se afla taverne care servesc preparate proaspete din peste si fructe de mare, precum si alte delicatese ale bucatariei grecesti).
Plaja Papafragas se afla langa Sarakiniko si este o plaja micuta cu nisip, situata intre 2 stanci uriase. Este denumita dupa numele unui calugar francez care a locuit aici.
Kastanas este o plaja izolată şi foarte colorată, situată în partea nord-estică a insulei, puţin mai la sud de Pollonia. Kastanas este o plaja micuta situata in golful cu acelasi nume, inconjurata de stanci si este cu pietris, fara facilitati turistice precum sezlonfuri sau umbrele de soare.

Plaja Kastanas – Milos
Accesul la plaja Kastanas nu e foarte facil (se ajunge pe un drum neasfaltat sau cu barca), nu veţi găsi aici niciun fel de facilităţi (umbrele, şezlonguri, taverne).
Atractii si obiective turistice in insula Milos
Catacombele romane de langa Plaka sunt cele mai importante din lume dupa cele de la Roma. Amenajate în secolul I d.Ch., ele au o lungime de 200 m, labirintul galeriilor lor inchide 294 de morminte sapate în ziduri sau în pamant şi decorate cu simboluri sau fresce.
Teatrul antic din Milos se afla foarte aproape de locul în care a fost descoperita Venus din Millo. Este un loc impresionant, la fel ca toate construcțiile aceste civilizații antice, amplasată într-un loc de poveste. Cu puțin exercițiu, îți poți imagina cum se bucurau oamenii din acea perioadă de cele mai frumoase priveliști – marea și satul Klima. Te sfătuim să le vizitezi la apus, bucurându-te de peisaje de nedescris!
Papafragas este denumirea pentru trei peșteri marine, care se găsesc la aproximativ 2 kilometri de satul pescăresc Pollonia. Acestea au fost folosite ca bază pentru pirați.

Papafragas – insula Milos
Accesul se face pe niște scări din piatră și este o adevărată provocare, dar privelistea oferita de apele cristaline care își schimbă culorile în funcție de temperatură și iluminare, merită orice efort.
Excursia cu vaporul in insula Kimolos
Kastro – Castelul venețian din Plaka, îți captează atenția mult înainte ca feribotul să ajungă la destinație. De pe mare, după ce multă vreme vezi doar stânci goale, fără semne de viață umană, te surprind un deal cu case albe, o biserică și steagul alb-albastru.
Micul, dar bine întreținut Muzeul de Mineralogie este dedicat acestei activități foarte importante pentru economia insulei , unde veți găsi o mulțime de informații despre conformația geologică a Milosului și originea vulcanică a acestuia și unde puteți retrăi istoria industriei miniere a insulei.
Ar putea exista o localitate greacă fără Muzeul de Arheologie ? Probabil ca nu! La Muzeul Arheologic din Milos puteți admira o reproducere fidelă a Venus de Milo, una dintre cele mai faimoase descoperiri grecești antice din lume, precum și o colecție de statuete datând din perioada cuprinsă între 1400 și 1100 î.Hr.
Dacă vă mai rămâne ceva timp, puteți răsfoi și Muzeul de Folclor și Istorie din Plaka, unde a fost reconstruită o casă tradițională cu mobilier de epocă, obiecte și haine sau Muzeul de Artă Sacră din Adamas.
Unde sa te cazezi in insula Milos
Principalele așezări urbane de pe insula Milos, unde sunt concentrate hotelurile și casele de vacanță, sunt Adamas (numite și Adamantas), Plaka și Pollonia (sau Apollonia). Satele Klima, Mandrakia și Fourkovounni sunt mai mici , dar sunt foarte caracteristice și merită vizitate.
Deși oferta de cazare a crescut în ultimii ani, nu vă așteptați să găsiți super-complexe turistice și megaresorturi: este mai bine să vă rezervați hotelul sau pensiunea mai devreme.
Hoteluri de lux foarte frumoase au aparut pe insula doar in ultimii 4-5 ani, iar pentru cei care aveti la dispozitie un buget mai redus, o buna optiune de cazare sunt studiourile si apartamentele. Nu vei gasi foarte multe hoteluri de 5 stele si cu regim all inclusive, insa nici nu ai nevoie avand in vedere ca in Milos te duci sa te plimbi de pe o plaja pe alta.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in insula Milos – Grecia:
Ce si unde mancam in insula Milos?
Gastronomia insulei Milos este una exceptionala. Nu ratati pentru nimic placintele cu pepene rosu, faimoasele placinte cu crema de branza (tirenies) si bomboanele cu dovleac alb.
Pentru o experienta culinara desavarsita in Milos, va recomandam Armenaki Fish Taverna.
Un alt restaurant la care trebuie sa mergeti este Barrielo, din zona Tripiti. Restaurantul cel mai cunoscut este in zona Mandrakia, Restaurant Medusa. Comandati peste-spada la gratar cu sos de lamaie si mustar si, neaparat, gratar de caracatita si sardine. Traditionala salata greceasca (choriatiki) se face aici nu cu traditionala branza feta, ci cu incredibila branza xinomitzithra (o branza alba sarata, tare).
Transportul in insula Milos
Insula Milos este deservita de o retea foarte buna de autobuze. Chiar daca rutele difera in functie de sezon, vor fi afisate programe in statiile de autobuz, pentru ca turistii sa fie permanent informati. In sezonul de varf autobuzele vor pleca frecvent din Adamas catre Triovassalos, Plaka, Tripiti, Pollonia, Philakopi, Zefiria, Paliochori, Hivadolimni si Provatas. Pretul biletului difera in functie de destinatie, dar in general sunt foarte ieftine maxim 3€ pe distante foarte lungi.
Cu barca: Se merita sa vizitati Kleftiko cu barca, deoarece puteti admira apa cristalina. Pentru mai multe detalii trebuie sa va adresati biroului de informatii din portul Adamas. Pe timpul verii se organizeaza excursii zilnice catre Kleftiko, Gerontas, Gerakas si Paliorema. Poti vizita si insula Kimolos cu barci care pleaca din Pollonia.
Cum ajungi in insula Milos?
Minunata insulă Milos a fost până acum câțiva ani o comoară ascunsă, dar tot mai mulți turiști o aleg ca destinație de vacanță. Pe insulă există un aeroport mic, dar deservit doar de zboruri interne, de aceea pentru a ajunge la Milos din Romania este necesar să luați un zbor și un feribot sau un zbor cu escală.
De unde luati avionul și de unde să ia feribotul? Există mai multe posibilități, mai jos descriem cea mai ieftină și cea mai rapidă, plus câteva alte soluții pe care le-ați putea găsi interesante.
Cum ajungi in insula Milos cu avionul
Aeroportul din Milos este situat la aproximativ 5 km (3,1 mi) de Golful Adamant. Acesta este un mic aeroport tranzitat de aproximativ 30 000 de pasageri pe an. Companii aeriene de linie şi charter operează zboruri catre/din insula Milos.
Din Romania nu sunt zboruri directe catre insula Milos, insa puteti recurge la un zbor cu escala din Bucuresti pana la Atena, iar din Atena te imbarci pe feribotul care face transferul spre insula Milos. Feribotul poate face 4 ore sau 7 ore in functie de ce companie alegi sau in functie de conditiile meteo.
Pentru a ajunge pe Milos pe mare, puteți lua un feribot sau un hidroavion din portul Pireu către Atena : durata traversării variază de la 3 la 7 ore, în funcție de mijloacele alese și de numărul de opriri efectuate. Portul Pireu poate fi accesat cu ușurință de la aeroportul din Atena într-o oră și jumătate cu transportul public. Alegeți hidrofilul dacă doriți să ajungeți cât mai repede posibil; luați feribotul în schimb dacă doriți să economisiți bani. Pentru ambele opțiuni în lunile de sezon înalt puteți alege între diferite călătorii zilnice.
De asemenea, puteți lua un feribot către Milos din Ios, Sikinos, Folegandros, Santorini, Creta și alte insule din arhipelagul . Acestea nu nu au curse zilnice, deci este recomandabil să rezervați în avans atât călătoriile la dus, cât și cele de întoarcere, verificând zilele și orele de plecare.
Cum ajungi in insula Milos cu autoturismul
O varianta de a ajunge in insula Milos, doar la indemana soferilor mai experimentati este cu masina personala. Traseul auto recomandat din Romania este cel clasic catre Grecia: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Plevna – sofia (pe centura) – Kulata – Promachonas – Salonic – Atena. De aici vei lua fery catre insula Milos, calatoria dureaza timp de aproximativ 8 ore.
Cazare in Milos
Descoperiți cele mai bune hoteluri, pensiuni și apartamente din Milos pe baza a mii de recenzii verificate.
Te-ar putea interesa si: