Kefalonia - perla insulelor ionice! Plaje si atractii turistice
Kefalonia – cea mai mare insula greceasca din Marea Ionica, este o destinatie turistica de vis, cu peisaje minunate, o arhitectura plina de istorie si numeroase situri arheologice. Numele insulei provine de la figura mitologica Cephalus, desi unele persoane il asociaza cu “insula cu cap” deoarece Cephallus este derivat din cuvantul grec “cap”.
Insula pinului negru, Kefalonia dispune pe langa plajele sale minunate, de alte numeroase atractii si obiective turistice pentru a petrece o vacanță de neuitat in Grecia Cea mai mare dintre insulele ionice are numeroase plaje, adevarate paradisuri naturale unde sa te rasfeti mangaiat de razele soarelui si de apele cristaline si curate ale marii. Cele mai fascinante locuri de pe insulă sunt cu siguranță cele din stațiunile de pe litoral care oferă plaje și peisaje unice, precum ccelebra plaja Myrtos, inclusă printre cele mai frumoase din Grecia si din intreaga lume,
Insula Kefalonia se afla la sud ale destinatii de vacanta pupulare din marea ionica insula Lefkada, Corfu si Ithaka. Capitala insulei este Argostoli, iar alte orase importante sunt Lixouri, Sami (cu cel mai important port maritim), Erisos (care cuprinde si portul Fiscardo), Elios-Pronnoi, Leivathos, Omala, Pylaros.
Insula Kefalonia are peste 200 sate cu biserici si manastiri, vai acoperite cu podgorii de vita de vie si plantatii de maslini. Kefalonia ofera multiple posibilitati pentru drumetii montane, mountain-bike, echitatie, se pot inchiria iachturi pentru a face turul insulei sau pentru a vizita insula Ithaka.
Deoarece insula Kefalonia a fost devastata de cutremurul din 1953, cele mai multe cladiri sunt destul de noi, insula fiind una dintre zonele cele mai prospere ale Greciei.
Kefalonia este o destinatie potrivita unui concediu reconfortant, relaxant si memorabil, dar si cu multiple posibilitati de practicare a sporturilor nautice. Cea mai activa zona turistica din insula Kefalonia, cu numeroase hoteluri, restaurante, baruri si discoteci este capitala Argostoli. Lassi este una dintre cele mai cunoscute si populare statiuni de pe insula, beneficiind de cateva plaje superbe.
Plaje in Kefalonia
Insula Kefalonia dispune de plaje extraordinare si spectaculoase, majoritatea cu nisip fin, dar si cu pietre. Deoarece insula are are peste 240 km de coastă și are numeroase plaje pentru toate gusturile.
Plaja Myrtos este este una din cele mai cunoscute plaje din Kefalonia si este considerata una din cele mai frumoase din lume, fiind situata la poalele muntelui, nisipul fin si auriu si apa cristalina, oferind conditiile optime pentru o zi de plaja relaxanta.
Plaja Myrtos – KefaloniaSituata langa Argostoli, capitala insulei Kefalonia, plaja Myrtos cu apele sale albastre scaldate de soare si inconjurate de munti impaduriti, iti ofera ingredientele perfecte, departe de statiunile aglomerate.
Adevărat, frumusețea plajei Myrthos vă taie respiratia, dar puteți alege din multe alte plaje din Kefalonia . Iată câteva dintre cele mai frumoase:
Plaja Skala este are o lungime de peste 1 km si dispune de numeroase facilitati pentru relaxare si practicare a sporturilor nautice.
Plaja Sami este renumita pentru culoarea turcoaz a apei marii, pietrele albe, munţii aşezaţi in forma de cerc în jurul unui mic golf.
Mounda : la 3 km de pitorescul sat Skala se află plaja cu nisip din Mounda, renumită pentru că este un teren de reproducere pentru broaștele țestoase. Dacă aveți noroc, puteți chiar să înotați cu ei! Mounda este practic una cu o altă plajă frumoasă de nisip, Kaminia.
Assos : mică plajă cu nisip și pietriș în nordul insulei, înconjurată de satul omonim.
Antisamos : plajă cu pietriș alb spălată de o mare cristalină. Fundul mării cade rapid, prin urmare este posibil ca această plajă să nu fie potrivită pentru familiile cu copii mici. Tinerii, pe de altă parte, îl apreciază în mod deosebit, poate că va fi pentru barul mojito …
Koroni : plajă îndepărtată, cu aspect sălbatic, perfectă pentru cei cărora nu le place mulțimile.
Xi : plaja cu nisip roșu de-a lungul peninsulei Paliki, foarte sugestivă, dar în general destul de aglomerată.
Lourdas : pe drumul de la Argostoli la Poros este una dintre cele mai populare plaje din Cefalonia, Lourdas, unde pe lângă o mare frumoasă veți găsi numeroase taverne și baruri.
Zona de pe langa Lassi dispune cateva plaje frumoase: plaja Kalamia – mica si pitoreasca, plaja Makrys Gialos cu nisip fin si taverne traditionale, potrivita pentru familii; plaja Platys Gialos si plaja Gradakia.
O plaja foarte apreciata de iubitorii sporturilor nautice este plaja Poros, in mod special parapanta. Plaja Lourdas este situata intr-un golf pitoresc, avand nisip fin.
Vezi Costume de baie damă. Gamă largă de produse – COMANDA online AICI!
Atractii si obiective turistice in Kefalonia
Insula Kefalonia dispune de manastiri importante: Manastirea Haghia Panagia din Markopoulo si Manastirea Agios Gerasimos, situata pe drumul ce leaga Argostoli de Michata. La sfarsitul anului 2006 in Fiscardo au fost descoperite ruinele unui mormant roman, cea mai importanta descoperire de acest gen din insulele Ionice. In imediata apropiere de acel mormant a fost gasit si un teatru roman.
In timpul liber va puteti delecta in unul din muzeele insulei: Muzeul Korgialeneios din Argostoli, Kosmetatos in Argostoli, Muzeul Arheologic din Argostoli, Museum in Fiscardo. De asemenea pe insula se pot vizita Castelul Sf. George si Castelul Assos.
Una din marile atractii ale insulei este este specia de broaste testoase de mare Caretta Caretta, care isi face cuibul pe plaja Kaminia. Unele exemplare din aceasta specie protejata traiesc peste 50 ani, pot ajunge la greutatea de 150 kg si lungimea de circa 110 cm.
De interes deosebit se bucura pesterile insulei: pestera Drogarati/Melissani, Agalaki, Sfantul Theodoron, Zervati, Sakou. Cea mai spectaculoasa pestera este Drogarati avand stalactite si stalagmite multicolore. In apropiere se afla fascinantul lac subteran Melissani, accesul la acesta facandu-se doar cu barca, aici apa schimbandu-si culoarea odata cu miscarea soarelui in timpul zilei.
Pestera Melissani mai este numita si ”Peștera Nimfelor”. Legenda este întărită de descoperirile făcute aici între 1951 și 1962: lămpi și figuri ale nimfelor din secolele 3 și 4 î.Hr.
Melissani s-a format după ce tavanul peșterei a căzut. Dar legat de Melissani Cave și momentul în care tavanul a căzut și s-a format ceea ce este astăzi circulă mai multe legende. Se spune ca nimfa Melissani s-ar fi sinucis în acest lac, pentru că Zeul Pan nu-i împărtășea dragostea. Legenda mai spune că delfinii, pe care nimfa Melissani îi folosea pentru a transmite mesaje de dragoste către Zeul Pan, s-au transformat în piatră în momentul morții ei. Formele de delfini în stalactitele din peșteră chiar se pot observa destul de clar.
Între 1951 și 1962, în peștera Melissani s-au descoperit o lampă antică, plăci și figuri ale nimfelor și ale Zeului Pan, datate din secolele 3 și 4 înainte de Hristos, folosite în perioada post-clasică.
Localnicii vorbesc însă despre ciobănița Melisanthe, care, căutându-și oile pierdute, a căzut în lac și s-a înecat. Oricum ar fi, Melissani Cave, acest loc minunat, spune o poveste tristă.
Accesul în peștera Melissani, așa cum este el astăzi, a fost contruit în 1963. De atunci, a fost expusă publicului și a devenit atracție turistică.
Lacul din peștera Melissani are nu mai puțin de 20-30 de metri adâncime. Apa provine dintr-un sistem de peșteri adânci de 30 de metri. În 1959, oamenii de știință au descoperit că apa ajunge în Melissani din cealaltă parte a insulei, Katavothres. Apa ajunge dintr-o parte a peșterii și se scurge prin cealaltă parte, până ajunge în mare, prin crăpături înguste. Peștera se află la 500 de metri de Marea Ionică și are un metru peste nivelul mării.
Turiștii plătesc o taxă – de câțiva euro, merg printr-un tunel și ajung la acest lac din Melissani, unde-i așteaptă câteva bărci cu vâsle care-i poartă prin peșteră.
Unde sa te cazezi in Kefalonia
Hotelurile din Cefalonia sunt prezente pe toată insula, oferind soluții de cazare diferite, potrivite pentru toate bugetele și nevoile diferite. Daca alegeti sa petreceti vacanta in Kefalonia pe cont propriu este cea mai potrivita alegere, deorece in acest fel evitati comisioanele inutile si destul de piperate ale agentiilor de turism.
Devenind destinatii turistice tot mai frecvetate de turisti in ultima perioada, statiunile din Kefalonia ofera spatii de cazare pentru toate gusturile si pentru orice buget. Alegerea cazării într-un hotel este ideală pentru cei care vor să fie răsfățați și doresc să se bucure de relaxarea facilităților dotate cu orice confort, înconjurate de verdeață sau la câțiva pași de cele mai frumoase plaje ale insulei. De asemenea, ideal pentru familii sau grupuri numeroase care își pot gestiona cu ușurință șederea într-un hotel, profitând de oferte sau tarife economice.
Cazare ieftina in Kefalonia gasiti la Villa Artemis din Fiskardo sau Enalion Suites in Lassi, unde tarifele de cazare incep de la 45€/camera/noapte cu mic dejun inclus.
Hotelurile si resorturile de 5* din Kefalonia, precum Ionian Emerald Resort sau Apollonion Resort & Spa au preturi care incep de la 100 – 120€/camera/noapte, in functie de regimul de masa ales.
Pentru a vedea toate facilitățile și pentru a rezerva cazare în Kefalonia, utilizați formularul de mai jos, introducând datele planificate pentru vacanta dumneavoastră.
Restaurante si taverne in Kefalonia
Ce mancam in Kefalonia?
Cele mai cunoscute specialitati locale servite la restaurantele din Kefalonia sunt placintele, ale carei retete variaza de la o zona la alta nu este usor sa gasesti multe restaurante, care vor servi un exemplu tipic de placinta cu carne kefaloniana. Multe placinte au cruste groase si sunt umplute cu carne, orez, legume si chiar fructe de mare (peste, caracatita sau calamar).
Daca mergeti in vacanta in Kefalonia, va veti rasfata cu ouzzo sau marci de bere locala precum Mythos sau Alfa, dar si siferite soiuri de vin (Robola alb sau o Mavrodaphne rosu). Kefalonia se mandreste cu un numar mare de fabrici de vin, cele mai multe dintre ele produc unele vinuri respectabile, atat rosu cat si alb, cel mai renumit fiind Robola. Indiferent de locatia aleasa, grecii considera ca o masa buna trebuie sa fie insotita de alcool. Prin urmare, poti servi bauturi traditionale precum ouzo sau vinuri locale la mezetas (aperitive), care pot consta in masline, brânza feta si muraturi.
O alta mancare traditionala este preparata din pui cu lamaie numit Kotopoulo lemonato – un sos usor de preparat se face cu lamaie, patrunjel, ceapa, usturoi si porumb pentru a ingrosa compozitia. In cazul in care preferati retete mai exotice,va recomandam carnea de iepure si de capra din meniul zilei, sau vanat care este foarte populara in Kefalonia.
Alte mâncaruri traditionale sunt Bourbourelia (supa de fasole), Aliada (un amestec de usturoi, caracatita si cartofi) si Riganada (paine cu oregano si ulei de masline).
Taverne in Kefalonia
Pe langa taverne si restaurante, alte localuri din insula pot fi zarite sub denumirile de „psistaria” (specializata in preparate la gratar) si „estiatoria” (un restaurant ceva mai soficticat fata de o taverna), bineinteles alaturi de patiserii, pizzerii si celebra „gelaterias”, in care se vinde un soi de inghetata cremoasa italiana, cu diferite arome.
Pentru cea mai buna selectie de restaurante din Kefalonia, mergi pe strazile centrale ale capitalei – Argostoli. Aici vei gasi un numar mare de cafenele si restaurabte similare cu cele din Plateia Valianou (piata centrala din Argostoli), care se axeaza pe mâncaruri locale si traditionale grecesti. De asemenea, in jurul Plateia Valianou exista numeroase baruri excelente care seara se aglomereaza cu turisti.
Alternativ pietei centrale, ia in considerare intr-unul din orasele vecine capitalei, cum ar fi Troianata, daca vrei sa cinezi la malul marii, sau Sami (25 km in nord-estul Argostoli), daca vrei o zona nesfârsita de restaurante si cafenele „turistice”.
Taverna Paradise Beach este una dintre cele mai apreciate taverne din Kefalonia si este situata intr-o locatie idilica din Sami, chiar pe marginea satului de coasta din Aghia Efimia, oferind o priveliste incantatoare asupra golfului. Meniul se axeaza pe mâncaruri traditionale grecesti, insa are si preparate internationale.
Casa Grec este unul dintre cele mai renumite restaurante din Argostoli, capitala insulei Kefalonia, si se afla in apropierea piatei centrale, in spatele Hotelului Mirabel.
Un alt local renumit – Assos Restaurant – se afla in micul orasel pitoresc Assos si este o afacere de familie. Aici, mancarea este preparata in casa, cu alimente locale proaspete si dupa retete traditionale.
Antonellos este un restaurant specializat in pizza si paste, situat in imediata apropiere a plajei Xi si a orasului Lixouri, Kefalonia. Restaurantul detine o cafenea si un teren de mini-golf, cu 18 gauri.
Ampelaki este un restaurant dragut si cochet situat la capatul portului din Argostoli. Restaurantul se afla lânga terminalul de feribot si este gazduit de o cladire frumoasa de locuinte.
Viata de noapte si distractie in Kefalonia
Kefalonia are o multitudine de baruri si cluburi pentru amatorii de dansuri, muzica si distractie. Cele mai multe dintre ele sunt situate in jurul capitalei insulei, Argostoli.
Dar, multe baruri si cluburi sunt, de asemenea, situate in principalele statiuni de pe insula, cum ar fi Sami, Lixouri, Skala, Poros ai Fiscardo. Multe petreceri sunt, de asemenea, organizate pe celebrele plaje de pe insula. Insula Kefalonia nu este cunoscuta ca o insula cu viata de noapte activa , dar pentru cei care au ales-o pentru vacantele lor nu vor fi dezamagiti.
Zanza Club – Poros, Kefalonia este deschis in fiecare zi si noapte, de la 09:00 dimineata. Zanza este situat aproape de plaja, unde puteti sta afara pentru a va bucura de soare sau in racoarea de la bar.
Sallys Garden Bar este situat in Argostoli, capitala insulei Kefalonia.
Cum ajungi in insula Kefalonia?
Cum ajungi in insula Kefalonia cu autoturismul
Daca alegeti sa mergeti in insula Kefalonia – Grecia cu masina personala va recomandam urmatorul traseu auto: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Pleven – Sofia – Kulata – Promachonas – Salonic – Vasiliki (Lefkada) – Fiskardo (Kefalonia). Distanta dintre Bucuresti si Kefalonia este de 1.080 km si se parcurge in aproximativ 21 de ore de mers.
Un articol complet despre traseu, taxe si costuri de calatorie cu autoturismul propriu gasiti aici: Cum ajungi in Kefalonia cu masina persoana?
Pe insula Kefalonia se poate ajunge cu feribotul din portul Kilini, iar traversarea dureaza aproximativ 2 h si 30 min. Traversarea catre Kefalonia se poate face si din cateva porturi din Italia (Bari, Ancona, Brindisi si Venetia), care au conexiuni cu partea continentala a Greciei si Kefalonia in mod direct. In afara de aceasta, exista, de asemenea, conexiuni intre Kefalonia si celelalte insule ionice precum Lefkada (Lefkada), Corfu (Kerkyra), Zante (Zakynthos).
Cum ajungi in insula Kefalonia cu avionul
Aeroportul international Kefalonia opereaza multe zboruri charter pe perioada verii, zboruri zilnice spre Atena si este situat la 10 km sud de capitala insulei – orasul Argostoli.
Cazare in Kefalonia
Descoperă cele mai bune hoteluri, pensiuni și apartamente din Kefalonia pe baza a mii de recenzii verificate.
Te-ar putea interesa si: