O vacanta in insula Karpathos, considerata cea mai frumoasa insula din arhipelagul dodecanez, inseamna intoarcerea intr-o alta lume, in alte timpuri.
Situata intre insula Creta si insula Rhodos, insula Karpathos este un loc plin de traditii pe care localnicii au grija sa le pastreze cu grija si unde veti cunoaste adevarata ospitalitate greceasca deoarece insula nu a fost afectata de turismul in masa.
Plaje in insula Karpathos
A doua insula ca marime din arhipelagul dodecanez, insula Karpathos are plaje minunate si peisaje fermecatoare – partea sa meridionala are vai si dealuri in timp ce partea centrala si nordica a insulei este montana.
Plaja Apella se afla la aproximativ 18 km de Pigadia si este situata intr-un mic golfulet, cu nisip alb, cu apa limpede si albastra ca si cristalul. Se ajunge foarte greu la plaja cu masina sau motocicleta. Cea mai buna cale este transortul cu vaporasul, care pleaca din portul Pigadia. Pinii ies din roci si inconjoara plaja, creand un peisaj incredibil. Nu exista facilitati si nici cazare in acest golf magic.
Plaja Kyra Panagia se afla intr-un mic golf intre munti, avand nisip si pietricele si o apa limpede precum cristalul. Plaja se afla la aproximativ 14km de Pigadia si ofera o experienta fantastica pentru inot. Se poate ajunge cu masina, motocicleta sau vaporasul. Ca si optiuni de cazare, in zona se afla mai multe hoteluri, studiouri si apartamente, cu preturi mai mult decat decente. In apropierea plajei este o taverna traditionala unde puteti lua masa, recomandarea noastra fiind sa incercati preparatele delicioase din peste proaspat si fructe de mare.
Plaja Achata este o plaja cu nisip si pietricele situata aproape de Agia Panagia, la cativa km de nord est de Pigadia. La plaja se poate ajunge cu masina si motocicleta. Este situata intr-o zona linistita, intr-un golf, inconjurata de munti si vegetatie luxurianta, cu o apa de culoare verde-albastruie. O mica taverna se afla langa plaja.
Plaja Arkassa se afla la aproximativ 18 km de capitala insulei si este o plaja cu nisip, dar dar unde valurile sunt foarte mari si trebuie sa fii un bun inotator ca sa inoti aici. Arkassa este una dintre cele mai bune plaje din Karpathos pentru practicarea sporturilor nautice. Pe plaja gasiti toate facilitatile moderne pentru o vacanta reusita: umbrele de soare, sezlonguri, dusuri, baruri si taverne. La plaja se poate ajunge cu masina si autobuzul.
Plaja Diakoftis este localizata la aproximativ 21 km sud vest de Pigadia, capitala insulei. Este o plaja cu un peisaj magnific, cu nisip galben si apa verde ca si smaraldul, ce ofera un peisaj exotic care atrage numerosi vizitatori. O fasie ingusta separa plaja. La plaja se poate ajunge cu masina din Pigadia, pe drumul spre Arkasa. Drumul necesita rabdare, dar peisajul compenseaza pe iubitorii de natura, care cu siguranta vor aprecia peisajul salbatic.
Atractii si obiective turistice in insula Karpathos
Karpathos este fara indoiala una dintre cele mai frumoase insule din arhipelagul dodecanez, cu asezari traditionale fermecatoare, iar plajele sunt un adevarat paradis cu nisip fin si auriu si ape cristaline. Insula este verde, de o frumusete naturala, inca nealterata de turismul de masa.
Pidagia – capitala si portul principal al insulei este un oras modern fara cladiri sau amplasari deosebite, aici fiind concentrate majoritatea activitatilor turistice din insula Karpathos. Numit Potideo sau Posidio si avand o populatie de circa 2.500 locuitori a caror ocupatii sunt agricultura si pescuitul, satul este intr-un golf natural, strajuit de numeroase case construite de grecii reintorsi din SUA. In partea stanga a portului se afla ruinele unei Acropole antice care poate fi vizitata. Stradutele inguste si casele cu acoperisuri rosii si balcoane fac din Pigadia un fermecator loc care impresioneaza cu siguranta vizitatorii. Capitala este plina de numeroase taverne, cafenele si baruri, iar la nordul orasului sunt si cateva plaje dragute.
Pe plaja se afla ramasitele bazilicii crestine Agia Fontini. Incepeţi-va plimbarea din Pidagia si urmati drumul spre Amoopi şi Makris Gialos. Din Meskori mergeti la Spoa si continuati drumul spre Olympos. Doar acum veti intelege de ce Homer a numit Karpathos insula vanturilor.
Daca vizitati insula trebuie sa treceti si prin satul de munte Olimpos, din nordul extrem al insulei, la 58 de km de capitala, unde si azi femeile poarta costume traditionale.
Satul a fost intemeiat in anul 1420 si cea mai mare parte din existenta sa a fost petrecuta in izolare aproape completa fata de restul insulei. Singura cale de a ajunge acolo era sa mergi pe mare pana la cel mai apropiat loc de acostare aflat in satul Diafani, apoi sa pornesti pe un drum lung si abrupt catre Olimpos aflat la aprox 600m inaltime. Pentru ca satul este atat de greu accesibil, traditiille sale au scapat in mare parte neatinse de lumea moderna.
Poti vizita Olimpos facand o excursie de o zi cu plecarea din orasul Karpathos. In apropiere de oras mai exista si alte sate de munte, fiecare avand propriile atractii. Drumul principal al insulei traverseaza sate traditionale, minunate vai inverzite, pana ce ajunge la frumoasa asezare care se afla la poalele muntelui. Casele de aici sunt construite in mijlocul unei paduri, pastreaza culorile sale traditionale si obiceiurile stravechi. Satul in sine este un muzeu viu cu o idilica atmosfera mai ales atunci cand norii coboara si inconjoara zona. Satul are in prezent aprox 400 locuitori care se ocupa in cea mai mare parte cu agricultura si crescutul animalelor. Olimpos ne arata un alt stil de viata, un loc unde obiceiurile isi pastreaza inca un rol important in viata satului.
Casatoria in Karpathos este unul din cele mai celebrate evenimente. Pregatirile dureaza o saptamana si in ziua ceremoniei cantaretii locali incep sa cante de dimineata terminand 2-3 zile mai tarziu.
Locuitorii satelor cocotate pe munte (nordul insulei) traiesc practic în autonomie si sfideaza timpurile moderne. Pe insula Karpathos veti gasi farmecul autenticitatii, locuitori in costume traditionale si un decor natural cae va va taia respiratia.
Satul Diafani este al doilea sat ca marime in Karpathos. Este situat in nordul insulei, la aprox 67km de Pigadia si la aprox 10km est de frumosul sat Olympos. Satul cu case albe si acoperisuri joase se afla intr-un mic golf avand o priveliste minunata, de aici putand admira vasele de pescuit si portul. In ultimii ani, Diafani s-a dezvoltat, avand hoteluri mici, de cele mai multe ori afaceri de familie, si incantatoare taverne unde poti servi peste proaspat. Numeroase vaporase cu turisti sosesc in sat. Plaja imprejmuita de copaci este alegerea perfecta daca vrei sa inoti sau sa profiti de soarele generos.
Satul Aperi, ascuns printre dealurile de la nord de orasul Karpathos, merita si el o vizita. Pana in 1896 a fost capitala insulei si se spune ca ar fi fost cel mai bogat sat din Grecia, luand in considerare veniturile pe cap de locuitor. Multi sateni si-au castigat averea in SUA, apoi s-au intors. Una dintre familiile care au ramas acolo este cea a starului de film, Telly Savalas.
In trecut capitala a insulei, situat la aprox 8 km nord de Pigadia, se afla in mijlocul unei zone verzi, la poalele muntelui Hamali in varful caruia se pot observa ruinele unui vechi castel venetian. Aperi este unul dintre cele mai mari sate din insula, cu un exemplu de arhitectura traditionala construit de grecii veniti din SUA. Dezvoltarea satului este strans asociata cu primele scoli aparute si primul centru cultural, care imbunatatesc aspectul spiritual din Aperi. Cele mai importante obiective turistice sunt ruinele unui turn construit in anul 3000 I. Hr. Din sat pornesc carari ce duc spre plaja Achata, si la frumoasele plaje Kyra Panagia si Apella. Locuri de cazare, cafenele si taverne sunt disponibile in zona. Vara sunt organizate frumoase festivaluri cu dansuri si cantece traditionale.
Menetes se afla si el sus in munti, desi nu la fel de sus ca Olimpos, ci la doar 350 m deasupra nivelului marii. Cateva dintre strazile sale sunt boltite cu vita de vie, ceea ce face din el un loc care merita sa fie vizitat toamna cand strugurii sunt grei si gata pentru a fi culesi.
Pitorescul sat Menetes este localizat la aprox 8 km sud vest de Pigadia, capitala insulei. Este unul dintre cele mai atractive sate din insula construit asemenea unui amfiteatru, pe pantele unui deal. Simbolul orasului este biserica Fecioarei Maria care se afla la marginea asezarii. Drumul principal separa satul cu case albe si usile lor albastre in doua parti. Atmosfera incantatoare este accentuata de balcoanele cu flori si curti colorate. Peisajul este completat de padurea verde din apropiere, stancile impozante si micile golfuri. Menetes este locul unde muzicantii greci s-au nascut, cu o veche traditie in muzica. Intre 5 si 7 august in sat se organizeaza festivaluri locale care o sarbatoresc pe Fecioara Maria. Locuri de cazare, taverne si cafenele sunt disponibile in Menetes.
Unde te cazezi in Karpathos
Agentiile de turism din Romania nu au oferte de vacante in Karpathos, insa puteti sa va organizati un sejur pe cont propriu, fie ca mergeti cu avionul, fie ca alegeti sa mergeti cu autoturismul propriu.
Incercati sa va rezervati din timp cazarea in insula Karpathos, putand gasi astfel apartamente de 35 mp care pentru o săptămână nu vă vor costa mai mult de 175 de euro pentru două persoane (25 de euro pe noapte). Dar este bine să știți ca in timpul sezonului estival preturile la cazare pentru un sejur de 7 nopti sunt cuprinse intre 200 și 250 de euro pentru 2 persoane.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in insula Karpathos – Grecia:
Ce si unde mananci in insula Karpathos?
O masă la una dintre numeroasele taverne din insula Karpathos nu vă costă mai mult de 10-15 euro de persoana. Berea Amstel sau Mythos la restaurant costa intre 2.50 – 3 euro, in timp ce daca o luați de la supermarket costa intre 0.80 – 1.10 euro.
Fructele și lefumele rar depășesc prețul de un euro pe kilogram așa că dacă vreți să mâncați sănătos preparându-vă voi mâncarea în apartament, o puteți face liniștit și destul de ieftin.
Cum ajungi in insula Karpathos - Grecia?
Cum ajungi in insula Karpathos cu avionul
Din Romania nu sunt zboruri directe catre insula Karpothos, insa puteti gasi numeroase variante cu escala la Atena. Din Bucuresti catre Atena sunt curse directe operate de comaniile Tarom si Ryanair, pretul unui bilet de avion dus-intors pornind de la 50-60 euro/persoana la Ryanair si in jur de 100 euro/persoana dus-intors la Tarom.
Din Atena cate Karpathos, gasiti zboruri operate de Olympic Air, preturile pornind de la 60 euro/persoana dus-intors
Cum ajungi in insula Karpathos cu masina personala
Pentru a ajunge cu masina personala in vacanta in insula Karpathos, trebuie sa stiti ca va trebui sa ajungeti pana la Atena, apoi sa luati feribotul din Pireu, portul satelit al orasului Atena.
Pretul biletelor de feribot din Pireu catre Karpathos pentru un autoturism si 2 persoane este de 44 euro/sens.
Te-ar putea interesa si: