Leagan al culturii si civilizatiei europene, taramul al miturilor si locul nasterii lui Zeus, insula Creta isi asteapta turistii de la inceputul primaverii pana toamna tarziu. Farmecul si atractia magica a insulei Creta este data de plajele cu nisip fin, scaldate de ape de culoarea turcoazului, de peisajele pitoresti, de ospitalitatea si caldura localnicilor.
Plaje in insula Creta
Plaja Balos este printre cele mai bune plaje din Grecia si una dintre cele mai frumoase din insula Creta si se afla in nord-vestul peninsulei Gramvousa, la 60 km nord-vest de Chania.

Plaja Balos – Creta
Plaja Falassarna este una dintre cele mai bune plaje din Creta, situata intr-o zona de campie in apropiere de satul Platanos, la 58 km vest de Chania. Plaja are nisip auriu si ape curate si incredibil de turcoaz.
Plaja Elafonisi (sau Elafonissos) este un mic ostrov conectat la restul insulei printr-un recif de mica adancime, care poate fi trecut cu lejeritate atunci cand marea este calma.

Plaja Elafonisi – insula Creta
Aceasta insulita se afla la 82 km nord-vest de Chania si poti ajunge la ea cu barca din Paleohora sau cu masina din satul Vathi, pana la un punct de unde trebuie sa treci de recif.
Plaja Matala este situata la 67 km sud-vest de Heraklion. Plaja intinde peste 300 de metri, cu nisip auriu si este amenajata ca in caraibe, cu umbrele din bambus.
Plaja Hersonisos este una dintre cele mai faimoase si populare statiuni turistice din Creta si este situata la 28 km est de orasul Heraklion.
Plaja Amoudara este o plaja cu nisip fin, auriu, si ape cristaline, situata in Golful Heraklion, la 5 km vest de capitala, pe coasta nordica a prefecturii. Plaja se intinde pe 7 km, de la gura de varsare a raului Almyros, pana la plaja Linoperamata, si este detinatoare de „Blue Flag” pentru curatenie si organizare.
Plaja Vai sau Padurea de Palmieri este cea mai cunoscuta padure de palmieri din Europa si singura din Grecia. Padurea se intinde pe 250 kmp si este formata din peste 5.000 de palmieri, fiind situata la 25 km est de Sitia si la 94 km est de Agios Nikolaos.

Plaja Vai (Vai Beach) – insula Creta
Plaja Havania este cea mai apropiata plaja de orasul Agios Nikolaos si ofera o gama larga de facilitati turistice, printre care si un centru pentru sproturi nautice. Plaja are nisip fin, ape limpezi si este imprejmuita de multi copaci.
Plaja Agia Galini se afla la 55 km sud de orasul Rethymno si este renumita pentru nisipul fin si apele cristaline. Plaja ofera toate facilitatile turistice necesare si o gama intreaga de posibilitati pentru practicarea sporturilor nautice.
Plaja Bali se afla in micutul si pitorescul sat cu acelasi nume, situat intre munti, in jurul unui golf natural, situat la 32 km est de orasul Rethymno. Pe coasta ce se intinde inaintea satului sunt imprastiate mici plaje cu nisip, marginile de ape cristaline.
Statiuni turistice in insula Creta
Hersonissos se afla la 25 km distanta de orasul Heraklion si se intinde incepand de pe coasta nord-centrala a insulei Creta pana pe crestele muntilor din centrul insulei, langa regiunea Lassithi. Se spune ca Hersonissos este un singur oras, de fapt cuprinde mai multe sate cu o atmosfera distincta fiecare.

Hersonissos – Creta, Grecia
Hersonissos este foarte bine organizat si este cea mai populara destinatie turistica din Creta. Ofera un confort de cea mai buna calitate, facilitati pentru conferinte si locuri de o rara frumusete naturala. In partea de nord a insulei, in special in Limin Hersonissou (portul Hersonissos) si Analipsi, veti gasi un resort turistic luxos, oferindu-va o mare varietate de hoteluri si apartamente de inchiriat.
Chania este cel mai mare oras de pe coasta vestica a insulei Creta, ce merita vizitat pentru cladirile sale cu arhitectura turceasca si venetiana, pentru portul de vase de croaziera de-a lungul caruia sunt numeroase taverne, terase, pentru turnurile albe ale bisericilor si lungile strazi pavate.

Chania – insula Creta, Grecia
Heraklion este cel mai mare oras din insula Creta si principala destinatie turistica a insulei.
Gouves este un oras mediteraneean, scăldat de soare, situat pe coasta de nord a Cretei, la aproximativ 20 km de capitala insulei, Heraklion. Pentru cei care iubesc soarele şi plaja, precum şi pentru amatorii de sporturi nautice, Gouves reprezintă locul ideal pentru o vacanţă plăcută. Gouves este adesea confundat cu aglomerata staţiune de vară Kato Gouves. În afară de aceasta statiune turistica bine dezvoltata, cu plaje lungi de nisip, zona are unele sate tradiţionale şi situri arheologice interesante.
Diferit cu mult fata de alte orase din Creta, Agios Nikolaos este considerata una dintre cele mai placute statiuni turistice din Creta. Micul oras din incantatorul Golf Mirabellou, are multe de oferit. Puteti sa va plimbati pe jos, bucurandu-va de imaginile unice oferite de catre Lacul Almyri sau Voulismeni adanc de 64 m. Portul sau plaja Kitroplatia sunt alte puncte de interes din Agios Nikolaos.

Agios Nikolaos – Creta, Grecia
Rethymno este situat in centrul insulei Creta, la 80 km de Chania si 60 km de Heraklion. Este considerat ca fiind al treilea oras ca marime din Creta si se descrie ca fiind o regiune pitoreasca, cu o arhitectura medievala incantatoare. Partea frontala a portului este cea mai aglomerate zona a orasului. Rethymno s-a dezvoltat foarte mult de-a lungul anilor in industria turismului, pentru a oferi calatorilor si oaspetilor diverse facilitati importante.
Atractii si obiective turistice in insula Creta
Palatul lui Knosos se afla la sud-est de Heraklion si este cel mai mare palat din perioada minoniana. In jurul anului 1700 b.c. cladirile existente pe acest loc au fost distruse de un cutremur si reconstruite apoi la o scara mult mai mare, avand 1200 de camere. Unul din cele mai mari orase din epoca, gazduia in jur de 100.000 de locuitori. Pentru a recrea o parte din atmosfera, Sir Arthur Evans, descoperitorul sau, a reconstruit o parte din vechea structura.
Muzeul de arheologie din Creta se afla in Heraklion si este privit ca unul dintre cele mai importante din Europa. Pana la ocupatia Venetiana, manastirea catolica a Sfantului Francisc a fost plasata in acelasi loc ca si muzeul. Din pacate, aceasta a fost distrusa de un cutremur in 1856. La cateva zeci de ani de la acest eveniment, la inceputul sec XX, a inceput constructia muzeului din Heraklion exact in aceeasi locatie. Constructia a fost terminata in 1940.

Muzeul de Arheologie din Creta – Heraklion
Exponatele ce pot fi admirate in acest muzeu sunt fragmente de fresca originala apartinand Palatului lui Minos din Knossos, fragmente de vase si chiar vase intregi, figurine, bijuterii minoice si altele. Un obiect important de cautat este un disc cu hieroglife si ideograme, a carui semnificatie inca nu a fost descifrata. Acesta se numeste “discul lui Phaistos”. In afara de acestea, mai exista si exemple excelente de arta plastica, cum ar fi “Saltul taurului”, o sculptura din steatit.
Toplou este o manastire istorica din secolul al 15-lea, care s-a prabusit in urma cutremurului din 1612 si a fost reconstruita cu ajutorul venetienilor. Ea se afla in extrema estica a insulei, la aproape 10 kilometri de orasul Sitia. Cladirea principala se intinde pe 800 de metri patrati si are trei etaje impartite pe importanta: invitati, resedinta, bucatarii si depozite. Odata ajuns la Manastirea Toplou, viziteaza o capela micuta izolata, care se afla in partea dreapta a drumului. In partea stanga a manastirii, vei zari o moara din secolul trecut, care sustinea pe vremuri economia manastirii.
muzeul lui Nikos Kazantzakis de la Myrtia
Platoul Lasithi se afla in partea estica a insulei si este inconjurat de Muntii Dikti si Prefectura Lasithi. Este o zona agricola fertila cunoscuta de-a lungul secolelor pentru agricultura infloritoare. Peste tot de-a lungul campiei vei zari mori albe de vant. Situat la 850 m deasupra nivelului marii, la 44 km de Agios Nikolaos, platoul este suficient de mare pentru a-i explora frumusetile o zi intreeaga. De-a lungul sau poti vizita satele mici si tipic cretane Tzermiádo, Agios Giorgos, Psyró, Marmakéto, Agios Konstatínos si Avrakódes.
Manastirea din Arcadia este o manastire ortodoxa, situata pe un platou la 23 km departare de prefectura Rethymnon, pe insula Creta. Platoul se afla pe Muntele Ida si are o altitudine de aproximativ 500 m. Regiunea Arcadia este recunoscuta ca fiind fertila, tocmai de aceea, cultivatorii de vita de vie au ales sa se mute in aceste zone, datorita proprietatilor bune ale pamantului. Manastirea a fost atribuita intr-un fel si dezvoltarii Arcadiei, pentru ca a fost construita dupa ce vechea cetate Arcadia a fost distrusa. Se presupune ca manastirea a fost ridicata in cinstea imparatului Arcadius in sec V. Manastirea a indurat de-a lungul timpului tot felul de atacuri si revolte, in special din partea turcilor, dar a rezistat in mare parte; cu toate acestea, ceea ce veti intalni daca veti merge acolo este o manastire restaurata, anumiti pereti, ziduri, usi fiind construite in intregime in zilele noastre.
Unde te cazezi in insula Creta
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in insula Creta – Grecia:
Ce si unde mancam in insula Creta?
Carnea preferata a grecilor este cea de oaie la gratar, iar ei gatesc cu ulei de masline. Aperitivul contine rosii, castraveti, pepene, felii de cascaval, masline si diverse fructe.
Bucatele traditionale se numara aperitivele, mezedes, compuse din melitzanosalata – vinete tocate cu ulei, lamaie si usturoi, taramosalata – pasta de icre si dolmadakia – frunze de vita umplute cu carne sau orez). Felul principal este musaca, ghiveci, carne prajita sau peste, inclusiv frigaruile de miel sau porc – souvlaki. Pestele si scoicile sunt excelente; horiatiki – salata greceasca servita cu felul principal consta in felii de rosii si castraveti, masline si fetta.
Desertul este de obicei format din baclava si cataif. Specialitatile cretane sunt branza graviera (galbena) si mizithra – branza alba, cremoasa, servita deseori in loc de fetta in salata greceasca. Bautura traditionala in Creta este ouzo, iar dintre vinuri retsina. Cele mai bune vinuri sunt cele de casa si se gasesc in tavernele locale. Raki este taria locala, cu aroma de anason, cunoscut si sub denumirea de tsikoudo, servit fie simplu sau cu apa si gheata.
Shopping in insula Creta
Magazinele din Creta sunt in general deschise de dimineata sau de dupa-amiaza si pana seara tarziu, fiind inchise in timpul siestei de dupa-amiaza. Bancile si oficiile postale au program mai scurt. In majoritatea statiunilor din insula Creta magazinele sunt deschise si la sfarsit de saptamana.
Cum ajungi in insula Creta?
Cum ajungi in Creta cu avionul
Insula Creta are doua aeroporturi internationale, unul in Heraklion si unul in Chania. Creta are de asemenea un al treilea aeroport, mai micut, in Sitia.
Din Bucuresti, precum si din alte orase importante din Romania puteti de asemenea sa rezervati bilete de avion Creta (calatoria dureaza aproximativ 1 ora si 45 minute).
Daca intentionati sa mergeti pe cont propriu in vacanta in Creta va recomandam sa va rezervati din timp bilete de avion, pentru aceasta puteti sa verificati din timp ofertele companiilor aeriene.
Cum ajungi in Creta cu masina personala
» cu masina personala: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Pleven – Sofia – Kulata – Promachonas – Salonic – Atena – Pireu – tranfer ferry – insula Creta.
Pentru transferul cu ferrybotul trebuie sa stiti ca porturile principale ale insulei sunt Heraklion si Chania, dar are si 3 porturi mai mici in Rethymno, Sitia si Kastelli. Pe timpul verii sunt feriboturi care fac legatura intre insula si continent zilnic (noaptea si dupa-amiaza) prin portul Pireu (calatoria dureaza aproximativ 4 ore si 30 de minute).
Pentru Chania exista curse zilnice din Pireu spre Souda (calatoria dureaza 9 ore pe timpul noptii).
Pentru Heraklion sunt organizate curse din Heraklion spre Salonic, prin Santorini (de 3 ori pe saptamana), prin Paros, Tinos si Skiatos (de 2 ori pe saptamana) si prin Nexos, Syros si Volos (o data pe saptamana). De asemenea, exista un feribot care face curse saptamanale din Heraklion spre Rodos si Agios Nikolaos, cu opriri in Sitia, Karpathos si Halki.
In final, doua feriboturi fac legatura saptamanal intre Kastelli – Kissamos si Antikythira & Githio (Creta de Vest – Pelopones).
Pentru mai multe informatii accesati www.ferries.gr
Te-ar putea interesa si:
3 comentarii