Destinatii turistice Grecia - insula Anafi
Insula Anafi este o insula micuta de circa 40 de kmp, situata in arhipelagul Cycladelor, cu stanci abrupte, o destinatie ideala pentru liniste si relaxare, oferind vederi incredibile si unele dintre cele mai spectaculoase apusuri de soare din Grecia.
Devenita o atractie turistica doar in ultimii ani, insula Anafi este o destinatie perfecta de vacanta, un loc minunat pentru recreere si relaxare, unul dintre putinele locuri unde puteti descoperi frumusetile nealterate ale Greciei. Aici parca timpul sta pe loc si va puteti bucura de o atmosfera prietenoasa din partea localniclor si taverne mici, tipic grecesti.
Se spune ca denumirea de Anafi se datoreaza lipsei serpilor (“an ofis” fara serpi), o alta supozitie ar mai fi ca denumirea insulei are legatura cu faptul ca in mitologia greceasca, insula Anafi a aparut din adancurile marii pentru a oferi refugiu argonautilor in timpul unei furtuni teribile.
Nu exista prea multe informatii despre istoria antica a insulei Anafi, din cauza lipsei descoperirilor arheologice. Se presupune totusi, ca Anafi ar fi fost influentata de civilizatiile minoica, cretana, in al doilea mileniu i.d. Hr. si ca a avut intense legaturi comerciale cu fenicienii.
Conform mitologiei grecesti, insula Anafi a fost creata de zeul Apollo, zeul cel mai venerat de catre locuitorii insulei. Informatii despre Anafi apar si in legenda argonautilor unde se povesteste ca Anafi ar fi fost un cadou de la Iason pentru zeul Apollo.
De-a lungul timpului, legendele spun ca insula a fost calcata in repetate randuri de catre catre pirati, aici fiind ascunse numeroase comori.
Romanii au venit pe insula in secolul 2 i.d.Cr si au folosit Anafi drept inchisoare pentru cetatenii certati cu legea si intrati in dizgratia imparatului. In secolul al 13-lea insula a fost cucerita de catre venetieni pana in in secolul al 16-lea atunci cand turcii au invadat insula. In anul 1832 insula a fost eliberata de sub influenta otomana.
Geografia insulei este marcata de existenta unei peninsule in extremitatea estica formata dintr-un masiv monolithic Muntele Kalamos (420 m printre cei mai inalti din bazinul Marii Mediterana)
Insula Anafi este in primul rand o insula pentru cei care isi doresc o vacanta linistita cu peisaje superbe, precum si pentru cei ce prefera plimbarile in natura, deoarece drumurile sunt foarte proaste si nu exista posibilitatea de a inchiria masina sau alte mijloace de transport, cu exceptia unui autobuz care face legatura intre port si oras. Pe insula exista un singur drum asfaltat care leaga micul port unde ancoreaza vasele de calatori de capitala Chora, in rest insula este una “pietonala”.
Plaje in insula Anafi
Plajele din Insula Anafi sunt în mare parte micute, situate in jurul unor golfulete minunate, cu ape clare si limpezi. O precizare importantă – majoritatea plajelor din Anafi nu au umbram vegetatia insulei fiind destul de saracacioasa datorita solului calcaros, aşa că nu uitaţi de umbrela de soare şi produsele de protecţie solara.
Dintre numeroase mici plaje din insula Anafi se detaseaza doua superbe plaje cu nisip fin si auriu: Klisidi si Roukounas care se detaseaza clar din multitudinea de alte mici plaje in general cu nisip ascunse in mici golfuri.

Paralia Roukounas – insula Anafi
Puteti merge, de asemenea, in excursiile de o zi la plaja, in insula Santorini.
Atractii si obiective turistice in insula Anafi
Capitala insulei Anafi este Chora, o asezare idilica, tipic cycladica, un amalgam de biserici vechi, piatete si case vopsite in alb, cu numeroase taverne si cafenele si unde totul pare incremenit in timp, In timpul zilei orasul Chora pare pustiu, doar spre amurg cand incep sa se aprinda luminile si incep sa se auda sunetele de bouzukia de la taverne orasul pare ca renaste. Majoritatea teraselor ofera imagini spectaculoase, apusurile aici fiind printre cele mai frumoase din intrega Grecie.
Kastelli este alta o asezare straveche care dateaza din secolul 9, cu multe biserici, venetienii construind aici in secolul 15 o cetate fortificata, ale carei ruine constituie una dintre atractiile principale de pe insula Anafi.
Langa manastirea Panaghia Kalamiotisa se afla vestigiile unui templu dedicate zeului Apolo, protectorul insulei. Ruinele Aegletus se gasesc langa mica asezare Kasteli, majoritatea obiectelor descoperite acolo se afla in Muzeul Arheologic din Chora, care este si singura localitate din insula (intreaga populatie a insulei este de aproximativ 500 de locuitori), in rest nu se poate vorbi decat de cateva catune fiecare compuse din cateva cladiri.

Manastirea Panaghia Kalamiotisa – insula Anafi
Insula Anafi este locul ideal pentru o vacanta linistita, pentru a va relaxa, pentru a face scufundari sau de a merge la plimbare. Daca doriti o vacanta activa, intr-un loc cu viata de noapte agitata nu mergi la Anafi!
Chiar daca nu sunt prea multe posibilitati de distractie in insula Anafi, veti gasi unele cafenele frumoase in Chora, iar in timpul sezonului estival exista chiar si o discoteca.
Unde te cazezi in insula Anafi
Oferta de cazare in Anafi, desi limitata, este pentru toate gusturile, cu toate acestea in lunile iulie si august, in plin sezon estival se gasesc cu greu locuri de cazare, aici venind in special tineri atrasi de farmecul neatins de civilizatie al insulei, multi dintre acestea campeaza direct pe plaja unde focurile de tabara ard pana dimineata acompaniate de muzica de chitara.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in insula Anafi – Grecia:
Restaurante si taverne in insula Anafi
Cele mai multe restaurante din insula Anafi sunt taverne traditionale grecesti ce ofera preparate grecesti simple traditionale, insa avand din plin savoarea mediteraneeana, preturile fiind ca in restul Greciei.
Cum ajungi in insula Anafi?
Insula Anafi nu dispune de aeroport propriu, dar se poate ateriza pe insulele vecine, cum ar fi Santorini, Naxos sau chiar la Atena.
Pentru a ajunge in insula Anafi, sunt mai multe linii de feribot din portul Pireu de pe continent, precum si de pe insulele invecinate: Santorini, Syros, Paros, Ios, Naxos, Folegandros si Sikinos, care circula destul de regulat si de frecvent, mai ales in perioada sezonului estival.
Insula Anafi pare sa fie ultimul refugiu din calea civilizatie, asta se datoreaza faptului ca este relativ greu accesibila. Foarte probabil in urmatorii ani situatia se va schimba, de la an la an sosesc aici tot mai multi vizitatori nostalgici dupa serenitatea linistea si armonia vietii din sudul Mediteranei.
Cazare recomandata in insula Anafi
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
Te-ar putea interesa si: