Daca doriţi sa petreceti o vacanta de neuitat pe o insula greceasca, departe de lume, o alegere excelenta este insula Alonissos, situata in nordul arhipeleagului Sporade.
Plecand din Agios Konstantinos cu Flying Dolphin, un feribot de mare viteză foarte spectaculos, lăsaţi în urmă Skyros, Skopelos şi Skiathos – insule mai aglomerate – si alegeti Alonissos – o mica insula de 19 km lungime si cel mult 5 km latime.
Alonissos este o insula retrasa, de o frumusete salbatica, cu paduri de pin, peisaje spectaculoase si stanci care par ca se prabusesc in mare. Micile pâlcuri de pin, stancile care se pravalesc spectaculos în apa Marii Egee de culoarea smaraldului si cerul de un albastru rar – sunt frumuseti ale unui Alonissos pe care nu il vei putea uita vreodata.
Insula Alonissos face parte din Parcul National Marin Alonissos (primul parc national infiintat in Grecia si cel mai mare parc marin din Europa), impreuna cu inca 28 de insule mai mici, majoritatea nelocuite. Pescuitul este interzis in aceasta zona si se fac eforturi pentru protejarea focilor Monahus Monahus (foca calugar), singura specie de foci din Marea Egee si unul speciile rare ale Europei.
Capitala insulei Alonissos se numeste Patitiri, un mic oras-port, unde veti gasi hoteluri, magazine si taverne cu cele mai delicioase preparate traditionale. Patitiri este si locul de unde pleaca barcile care fac excursii in largul coastei si in interiorul parcului marin. Portul din Patatiri, este singurul loc de pe insula Alonissos unde e ceva mai multă agitaţie: feriboturile vin şi pleacă, locuitorii insulei care au camere de închiriat isi cauta localnici, iar la taverne vei gasi localnici si turisti la un loc.
Cazare recomandata in insula Alonissos
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
Plaje in insula Alonissos
Plajele din Alonissos sunt vestite pentru nisipul fin si apa de culoarea smaraldului, fiind considerate unele dintre cele mai frumoase plaje ale Marii Egee. Iubitorii de soare si plaje vor gasi in Alonissos plaje minunate, scaldate de ape limpezi precum cristalul (Meyálos Mourtiás, Stení Vála, Miliá, Chrisí Miliá, Marpoúnta), unde pot petrece momente de neuitat intr-o atmosfera unica de liniste si relaxare.
Iata cateva plaje unde va puteti relaxa si face bai de soare daca alegeti sa va petreceti vacanta in insula Allonissos:
Plaja Tzortzi Gialos
Plaja Agios Dimitros este o plaja organizata, singura din insulă care nu e așezată într-un golf, ci eeste o peninsul a de forma triunghiulara. Aici se din drumul principal spre Gerakas, urmând indicatorul (în dreapta) spre Steni Vala (nu apare pe acest indicator). Șoseaua coboară și trece de Steni Vala, urmând linia costei cu privești superbe spre mare. Asfaltul se termină exact la coborârea spre Agios Dimitrios, unde e amenajat o parcare micuta pentru masini. Plaja este cu pietricele, intrare lina in mare si este amenajată pe mai multe porțiuni cu șezlonguri și umbrele de soare.
Plaja Chrisi Milia este singura plajă cu nisip fin și intrare ușoară în mare din insula Alonissos, fiind ideală pentru familii cu copii mici. Pe plaja sunt șezlonguri si umbrele de soare care costă 5€ setul și se ocupă toate până la ora 11. Taverna de deasupra plajei oferă o priveliște superbă spre golf și are mâncare destul de buna si preturi ok.
Plaja Glyfa
Plaja Marpounta
Plaja Agios Petros
Plaja Kokinokastro
Plaja Lefto Gialos
Plaja Lakes
Plaja Megali Ammos
Plaja Megalos Mourtias se afla la sud de capitala insulei si este o plaja cu pietricele, insa la 2 m de mal începe nisipul pe fundul mării. Fiind o plaja cu ape limpezi si curate, Megalos Mourtias este ideala pentru snorkeling si pentru inot. Plaja Megalos Mourtias este împărțită de două taverne, pe stânga și dreapte, fiecare cu parcare proprie și sezlonguri cu umbrele de soare.
Plaja Milia se afla la aproximativ 4 km nord-est de capitala insulei, fiind o plaja cocheta marginita de hoteluri si taverne in imediata apropiere.
Plaja Vrisitsa se afla la 5 km nord-vest de Patatiri si este o plaja micuta, izolata, cu nisip si pietricele recomandata turistilor in cautate de intimitate. Vrisitsa este o plaja micuta, cu intrarea mai abrupta in apa, fiind inconjurata de multa verdeata.
Plaja nu este amenajata cu sezlonguri si umbrele de soare, dar in apropiere veti gasi o taverna unde puteti lua masa sau va puteti racori la o bere rece sau cu niste cocktailuri.
Plaja Vythisma se afla la 5 km sud-vest de Patatiri si este o plaja neamenajata, recomandata amatorilor de nudism.
Insula Alonissos este paradisul amatorilor de scufundari si pentru ca aici se gasesc grote marine cu stalactite. Anumite plaje din insula sunt protejate, intrucat aici isi gasesc refugiul focile monachus. Apa este extrem de limpede, iar dacă practici scuba diving vei avea parte de experiente de neuitat.
Atractii si obiective turistice in Alonissos
La Miliá, intr-o locatie idilica plina de verdeata, se afla Academia Internationala de Homeopatie, unde s-au pastrat inca radacinile medicinei traditionale grecesti, care a prosperat gratie ierburilor miraculoase care cresc pe insula.
In Yioúra se afla o pestera cu stalactite, datand din neolitic, unde legenda spune ca si-au gasit adapost ciclopii lui Homer; aici traieste o specie rara de capre salbatice.
Kyrá-Panayiá (sau Pelayoníssi) apartine manastirii Meyistis Lavras de pe Muntele Athos. Aici se afla o manastire datand din secolul 12, unul dintre cele mai mari porturi din Marea Mediterana, golful Planitis, o moara de vant bine conservata si o presa pentru masline si struguri.
Pipéri este zona centrala a Parcului National, unde traiesc specii de focile monachus si pasari mediteraneene. Accesul cu barca aici este interzis.
Ksiro (sau Peristéra) are plaje cu nisip auriu.
Skátzoura este locul in care se afla impresionanta manastire Evaggelistria.
Psathoúra este o insula vulcanica dominata de cel mai inalt far din Marea Egee construit de francezi in secolul 19 si tot aici se afla ruinele unui oras stravechi.
Maşinile pot fi închiriate pentru aproximativ 20 de euro pe zi şi te ajută să schimbi plajele si tavernele la care iei masa.
O plimbare la ceas de seară prin vechiul sat „Hora” – capitala antica a insulei, situată pe cel mai înalt platou – va fi o adevărată plăcere. Străzile înguste care şerpuiesc urcând spre culmi sunt străjuite de clădiri vechi, vopsite în alb şi albastru. Puteti cumpăra de aici suveniruri şi apoi să luaţi masa într-unul dintre restaurantele de unde se deschide o panoramă excepţională asupra mării şi a insulelor din apropiere. Castelul medieval de aici iti ofera privelisti magnifice ale marii, ale caselor de piatra cu curtile lor incantatoare, ale strazilor inguste, pietruite si ale campiilor, iar cele cateva biserici poarta in ele esenta unei asezari insulare tipic grecesti. De la Hora poti ajunge la biserica Áyioi Anárgyroi, unde poti face o plimbare in padurea deasa de conifere.
Bucura-te de atmosfera relaxanta a insulei Alonissos si imprieteneste-te cu localnicii, care si-au pastrat intacte obiceiurile si traditiile. In timpul verii, ia parte la festivitatile organizate aici, cum ar fi o nunta traditionala in data de 15 august sau reconstituirea unei batalii in luna iulie.
Unde te cazezi in Alonissos
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in insula Alonissos – Grecia:
Ce mancam in insula Alonissos?
Bucataria locala este savuroasa, ca mai peste tot in Grecia, iar printre specialitatile locale recomandate: placinta cu branza, smochine la gratar cu miere, kakaviá (supa de peste) si placinta cu nuci. Si nu uita sa cumperi niste fouskákia (gogosi traditionale), hamaliá (trigoane cu o umplutura delicioasa si presarate cu zahar pudra si delicatesele cu migdale, asa-numitele amigdalotá pe care le poti darui celor dragi la intoarcerea acasa.
Toate felurile de mancare pe baza de peste sunt delicioase, pentru ca cele mai multe restaurante servesc doar peste proaspat. Se mananca sanatos si nu se merge pe principiul „cartofi prajiti cu de toate”, cum se intampla in multe alte zone din Grecia.
Cum ajungi in insula Alonissos?
Cum ajungi in insula Alonissos cu masina personala
Pentru a ajunge cu autoturismul propriu in insula Alonissos, trebuie sa ajungeti mai intai in volos, de unde puteti lua o cursa de feribot catre Alonissos.
Traseul auto din Romania catre Volos recomandat de noi este urmatorul: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Pleven – Sofia – Kulata – Promachonas – Salonic – Katerini – Larissa – Volos – transfer ferry – Alonissos. Traseul auto Bucuresti – Volos are o lungime de aproximativ 900 km si se poate parcurge cu masina personala in 11 ore.
Cum ajungi in insula Alonissos cu masina personala
Insula Alonissos nu are aeroport propriu, ea fiind deservita de aeroportul din insula Skiathos. Un alt aeroport de unde puteti ajunge relativ in insula Alonissos este aeroportul din Volos.
Din Romania nu sunt zboruri directe nici catre aeroportul din Skiathos si nici catre cel din Volos.
De la Atena sau din orice alt oras important din Grecia, puteti calatori cu autobuzul sau cu masina la Volos, de unde se poate ajunge pe insula Alonissos cu feribotul. Compania aeriana low-cost Ryanair a stabilit noi rute intre Volos si Bruxelles Charleroi, Frankfurt Hahn, Roma si Bergamo.
Cazare recomandata in insula Alonissos
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.