Iata cateva obiective turistice pe care este recomandat sa le vizitati daca ajungeti in Iasi, unul dintre cele mai mari si mai frumoase orase ale Romaniei.
Palatul culturii a fost construit intre anii 1906-1926 pe locul vechiului palat al domnitorului. Acesta este construit in stil neogotic si contine un complex de muzee nationale: Muzeul de Arta, Muzeul de Stiinta si Tehnologie, Muzeul de Istorie a Moldovei si Muzeul de Etnografie, dar si Biblioteca Judeteana “Gh. Asachi”. Aproape de palat se afla Casa Dosoftei care in secolul al XVII-lea a fost sediul tipografiei Moldovei. In prezent este cea mai veche casa laica din oras si gazduieste Muzeul Literaturii.
Atractii si obiective turistice in Iasi
Palatul Braunstein situat la kilometrul 0 al orasului a fost construit pe locul unor vechi proprietati ale antreprenorului evreu Adolf Braunstein. Momentan cladirea se afla intr-un stadiu avansat de degradare dar si asa, la parter, se gaseste sala de expozitie a Uniunii Artistilor Clasici. Palatul Roset-Roznovanu este sediul primariei din Iasi, a fost construit in secolul al XVIII-lea in stil neoclasic, cu elemente de baroc. Palatul Calimachi este un fost palat domnesc din timpul lui Alexandru Calimachi, in prezent sediul Universiitatii de Medicina si Farmacie.
Casa lui Ion Creanga– mica si modesta casa a scriitorului a fost construita inainte de 1850 si a fost locuita de Creanga pana la moarta sa. A devenit muzeu in anul 1918 si a fost prima casa memoriala din tara. Casa memoriala “Vasile Pogor” a devenit si ea o sectie a Muzeului Literaturii, muzeu care prezinta dezvoltarea literaturii romane din Moldova din trecut si pana in prezent. In centrul orasului se afla Muzeul Unirii a carui stil arhitectonic se incadreaza perfect in peisajul urban. Acesta a deservit ca si resedinta pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza si regele Ferdinand. Muzeul expune documente, carti rare, harti si fotografii vechi, costume traditionale vechi, mobilier si alte obiecte decorative ale familiei domnitoare precum si o colectie de monede si medalii. La Ruginoasa, in judetul Iasi, se afla Palatul domnesc a lui Alexandru Ioan Cuza, acesta a apartinut initial familiei Sturdza dar a fost cumparat prin licitatie de catre domnitor care l-a transformat in resedinta de vara. Tot in centrul orasului se afla si Catedrala Mitropolitana unde sunt expuse Moastele Cuvioasei Paraschiva.
Ca si intitutii culturale, Iasi gazduieste cel mai vechi teatru din tara si anume Teatrul National “Vasile Alecsandri” care adaposteste veritabile opera de arta precum: cortina pictata de vienezul M. Lenz, cortina de fier si plafonul pictat de Al. Goltz si candelabrul de cristal cu 109 becuri. Tot aici se afla si Opera Nationala din Iasi.
Pe langa institutii culturale, orasul are si parcuri si gradini frumoase perfecte pentru petrecerea unei dupa-amiezi in natura. Cea mai mare si cea mai veche Gradina Botanica de la noi se afla aici. Aceasta are mai multe sectoare cu plante tropicale, plante decorative sau trandafiri deosebiti de frumosi. Atentie, lunea si miercurea serele sunt inchise iar intrarea costa 5 lei.
Parcul Copou este cel mai vechi parc din oras, este situat intr-o zona impadurita a orasului pe dealul Copoului, “Obeliscul cu lei” (ridicat in cinstea lui Pavel Kiseleff), “Teiul lui Eminescu” si un muzeu dedicat scriitorului precum si alte busturi domina aleea principala a parcului. In imprejurimi se afla regiunile viticole Bucium, Cotnari precum si Muzeul viei si vinului din Moldova (Harlau).
Iasi a fost ridicat pe sapte coline si este comparat adesea cu Roma lui Romulus si Remus. Pentru a admira de la inaltime frumusetea orasului urcati pana la 30 de metri in Turnul Goliei.
Cazare in Iasi
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Iasi:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Viata de noapte si distractie in Iasi
Orasul Iasi se poate lauda cu o viata de noapte palpitanta. Cea mai cautata zona este Tudor, unde majoritatea tinerilor se aduna pentru a se distra. Marea varietate de cafenele, terase, baruri sau cluburi de noapte sunt un magnet pentru sufletele dornice de distractii nocturne.
Cele mai cautate baruri din Iasi sunt: Deja-Vue, City Café, Black Out, Back Room 34, Alpin Weiss, Bourbon House.
XS Club este unul dintre cele mai populare cluburi din Iasi. Deschis din 2003, de-a lungul timpului, clubul a avut mai multe locatii, iar in prezent este deschis 3 zile pe saptamana, cand au loc petreceri tematice: miercuri: seara rock, vineri: seara trance, techno, dnb, & other underground styles, iar sambata: seara clubbing, cu DJ renumiti.
La Viper Club aveti parte de foarte multe atractii: cafenea, restaurant, biliard, bowling, snooker, darts si jocuri de noroc. In weekend, Viper Club este gazda unor petreceri incendiare, unde veti gasi cei mai buni DJ din Romania si cele mai frumoase fete.
Pentru o seara placuta in compania prietenilor, puteti opta pentru cluburile Faraon, Dome sau Byblos. Dansatoarele sexy, muzica cea mai noua si tineri gata de petrecere – acestea sunt ingredientele unei seri reusite la Dome, Faraon sau Byblos. Un alt club ce merita amintit este Rosu si Negru. De obicei, distractia incepe dupa 3 dimineata, clubul fiind destinat petrecerilor after hours.
Daca doriti sa aveti parte de o noapte romantica, iar vremea este placuta, atunci va puteti impresiona partenerii ducandu-i pe dealurile Bucium sau Copou, de unde poate fi admirat orasul Iasi in toata splendoarea sa.
Cum ajung in Iasi?
» cu trenul: In Iasi exista 3 gari: Gara Iasi (Iasi si Iasi Nord), Gara Nicolina si Gara Socola. Municipiul Iasi este conectat prin legaturi directe cu principalele orase ale tarii si cu Republica Moldova. In gara exista 2 restaurante unde puteti servi o mancare calda. Preturile sunt mici, dar este posibil sa fiti agasati de cersetori.
» cu masina personala: Daca trenul nu este o varianta potrivita pentru dvs., atunci masina personala este o alegere inspirata. Daca plecati din Bucuresti, aveti de parcurs 420 km, distanta ce poate fi parcursa in aproximativ 6 ore.
Alte distante: Iasi – Timisoara: 691 km, Iasi – Sighisoara: 322 km, Iasi – Sinaia: 336 km, Iasi – Constanta: 434 km, Iasi – Cluj: 390 km.
» cu avionul: Orasul Iasi este deservit de Aeroportul International Iasi. De aici, pleaca curse spre Bucuresti, Timisoara, Roma si Viena. In timpul sezonului estival, numeroase chartere cu destinatia Grecia sau Turcia decoleaza de pe Aeroportul International Iasi.
Cazare recomandata in Iasi
Te-ar putea interesa si: