In trecut, Havana era principalul centru comercial din Caraibe si unul dintre cele mai importante orase coloniale ale Imperiului Spaniol. Urmele Revolutiei de la 1959 sunt inca vizibile in oras.
Arhitectura Havanei a fost influentata de colonistii spanioli care au imbinat barocul crestin cu motive artistice islamice. Din cauza neglijentei si conditiilor climatice nefavorabile multe cladiri sunt in paragina ori s-au prabusit. In prezent, in ciuda darapanarii si a saraciei, urme ale regimului comunist, Havana este un oras care inca mai are culoare si un farmesc aparte, specific cubanez, un adevarat muzeu in aer liber si cea mai importanta atractie turistica a Cubei.
Atractii si obiective turistice in Havana
Piata Catedralei, o fosta piata de peste, gazduieste din 1777 o biserica numita de Alejo Carpentier “muzica transformata in piatra”, catedrala este o constructie religioasa baroca si a adapostit ramasitele lui Cristofor Columb pana ce au fost mutate in Spania. Numeroase monumente coloniale se afla in jurul Pietei Catedralei, acestea au fost fie transformate in muzee sau galerii de arta fie in restaurant chic, unul dintre ele este Palacio de los Capitanes Generales care a fost sediul guvernatorilor si colonistilor spanioli ai secolului al XVIII-lea. La Feria de la Catedral va asteapta sa cumparati obiecte artizanale cubaneze pentru a va aminti de frumosul oras.
In portul Havana vizitati cetatile Castillo del Morro, San Salvador de la Punta si San Carlos de la Cabaña care au avut un rol important in apararea portului de pirati. De aici, faceti o plimbare pe El Malecon, o promenada la malul marii construita initial pentru a proteja orasul impotriva apelor. Aceasta duce pana in zona veche a Havanei (“La Havana vieja”) care dateaza din 1519 si care este protejata de UNESCO. Castillo de la Real Fuerza este o alta fortificatie care a avut rol defensiv in vremurile trecute si este cea mai veche cetate de piatra din emisfera vestica.
Capitoliul din centrul Havanei a fost proiectat dupa cel din Washington DC, a fost sediul Senatului si in prezent aici se afla Academia Cubaneza de Stiinte. Un exemplu de arhitectura Art Deco este Cladirea Bacardi, care a fost initial sediul unui renumit producator de rom iar mai apoi a fost folosita ca si sediu pentru birouri de stat. Muzeul National de Arte Frumoase si Muzeul Automobilului trebuie sa faca parte din lista voastra cu locuri de vizitat in Havana. Primul expune opere din perioada coloniala dar si mai recente (picturi, sculpturi) iar cel de-al doilea o colectie mare de limuzine vechi. In Museo de la Revolucion (Muzeul Revolutiei) este prezentata istoria revoltei si a eroilor cubanezi Jose Marti si Che Guevara. Desi poate parea putin ciudat sa vizitezi un cimitir, Cementerio de Colon este renumit in Havana dar si in afara pentru numarul impresionant de statui si monumente funerare, acesta fiind locul de veci a peste 2 milioane de oameni.
Se spune ca la inceputul secolului al XX-lea, Havana era numit Las Vegasul din Caraibe. Atmosfera boema, hotelurile de lux, cazinourile au atrasi multi artisti printre care Federico Garcia Lorca (poet spaniol), Pablo Neruda (poet, diplomat si politician originar din Chile), Alejo Carpentier (scriitor cubanez), Gary Cooper (actor) sau Ernest Hemingway care a trait aici 20 de ani. Pasiti pe urmele lui Hemingway la Bodeguita del Miedo unde el obisnuia sa isi bea mojito-ul preferat sau la Hotelul Ambos unde a scris opera “Pentru cine bat clopotele”.
Viata de noapte a Havanei nu este lipsita de distractie, localnicii uita de problemele zilnice dansand pe ritmuri de salsa si bolero pe bulevardul Malecon. Admirati prestatia artistica a dansatorilor la Cabaretul Tropicana si, de ce nu, dansati impreuna cu ei. Savurati bauturile speciale de la El Floridita, barul care a fost inclus pe lista celor mai bune 20 de localuri din lume in anul 1953 si a a carui cocktail “daiquiri”, pe baza de rom si suc de limeta, a fost foarte apreciat de vedete faimoase dar si de Hemingway. Dupa toate acestea va mai ramane ceva timp sa faceti o plimbare prin Barrio Chino (Cartierul Chinezesc) si Miramar. Daca cel dintai este locuit de asiatici si este destul de sarac, Miramar este un district cu bulevarde moderne, magazine si hoteluri scumpe, toate acestea pentru turistii care vin sa viziteze incantatorul oras. Nu plecati din Havana far un trabuc rulat manual sau o sticla de rom autentic.
Zboruri ieftine spre Havana
Aeroportul International Jose Marti din Havana se afla la aproximativ 15 kilometri sud-vest de oras, iar uneori i se mai spune Aeroportul Rancho-Boyeros, cum era cunoscut inainte. Acesta este hub pentru companiile aeriene Cubana de Aviacion, Aerogaviota si Aero Caribbean.
Bilete ieftine avion Bucuresti – Havana: CLICK AICI!
Exista mai multe companii aeriene care opereaza zboruri spre Havana, precum Air France, KLM sau Ryanair si puteti consulta usor informatii despre oferta acestora, pentru ruta Bucuresti _ Havana, prin sectiunea de cautare Fly Go, care permite compararea si rezervarea celor mai ieftine bilete de avion spre oras.