Una din atractiile principale ale orasului Cluj-Napoca este Gradina Botanica, care poate concura oricand cu cele mai renumite gradini botanice din Europa.
Gradina Botanica din Cluj-Napoca apartine Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca si a fost infiintata in anul 1920 de catre prof. Alexandru Borza.
In secolul XIX au inceput primele demersuri pentru organizarea unei gradini botanice in Cluj, pe un teren de circa 3 ha de pe strada Republicii, donat de grof Mikó Imre Societatii Muzeale din Ardeal.
La începutul secolului XX la conducerea gradinii ajunge directorului Richter Aladár, el reusind sa obtină de la guvernul maghiar unui teren de 10 ha pe malurile paraului Ţiganilor, intre străzile Republicii şi Gradinii.
In timpul primului razboi mondial, in incinta gradinii botanii s-au cultivat fructe şi zarzavaturi, iar incepand cu anul 1920, directorul Alexandru Borza a inceput mutarea plantelor pe malurile pârâului Ţiganilor.
Situata in partea de sud a orasului, Gradina Botanica din Cluj-Napoca ocupa in prezent o suprafata de 14 ha, pe care sunt cultivate aproximativ 10.000 specii de plante de pe toate continentele
In organizarea gradinii botanice din Cluj primeaza conceptia stiintifica in materie de clasificare a plantelor si de fitogeografie, armonios imbinata cu rafinamentul artistic care-i imprima o nota de farmec si pitoresc aparte.
Spatiul este impartit in mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medicinal, fiecare cu specificul sau. Flora si vegetatia tarii noastre este bine reprezentata prin vegetatia Campiei Transilvaniei, a Muntilor Carpati, a Banatului si a Olteniei, a dunelor maritime, etc.
Configuratia specifica a terenului creeaza impresia unui peisaj de munte, apoi la ses, iar varietatea speciilor, frumusetea plantelor si atmosfera placuta bucura privirea oricarui vizitator.
Serele 6 la numar, sunt oaze de liniste si te transpun in zonele care le reprezinta: sera cu plante acvatice, sera cu palmieri, sera cu vegetatie mediteraneeana, sera cu orhidee si ferigi, sera cu bromeliacee(plante cu flori frumos colorate originale din zone tropicale), sera cu plante suculente.
Nufarul amazonian este una din vedetele serei de plante acvatice, impresionant prin anvengura deschiderii frunzelor aceste atingand un diametru de 1,5m. Vizitatorii vor fi incantati si de varitatea palmierilor si cocotierilor din sera cu palmieri.
Cele doua gradini exterioare, Gradina Romana si Gradina Japoneza, creaza o mica parte din ambientul oriental si cel roman si oferind vizitatorilor o adevarata desfatare peisagistica.
In cadrul gradinii japoneze, accesul spre una din parti se face printr-o poarta sacra japoneza, in jurul lacului existand patru felinare sau lanterne din piatra si ele in stil japonez.
Gradina roman, cunoscută şi sub denumirea de grădina lui Plinius este dominată de statuia zeitei Ceres, incadrata de două sicrie descoperite în vechiul municipiu roman Napoca. Pe langa piesele arheologice descoperite in vechiul Napoca, aici se gasesc cu plante de cultura, legume si flori ce cresteau in gradinile romane, cultivate si astazi in gradinile taranesti din tara noastra.
In cadrul gradinii botanice mai exista doua zone de interes general: ierbarul si muzeul botanic. In cadrul muzeului exista peste 7000 de exponate din tara noastra si din alte zone ale globului. Ierbarul contine 655.000 de pagini din toata lumea care au o valoare stiintifica deosebita.
Daca va aflati in trecere prin Cluj-Napoca, nu ezitati sa vizitati Gradina botanica, unde cu siguranta veti petrece momente placute de relaxare si mangaiere sufleteasca.
Adresa: Cluj-Napoca: Strada Republicii 42, zona Zorilor
Program de vizitare: – 15 mai-15 sept: 9.00-20.00; serele: 9.00-18.0
– 16 sept-14 mai: 9.00-17.00; serele: 9.00-16.00
Contact: Tel.: 0040-264-592-152
Fax: 0040-264-431-858
E-mail: gradina.botanica@ubbcluj.ro
Te-ar putea interesa si: